Låna till semestern - enkla semesterlån

Att låna pengar till semestern blir mer och mer vanligt. Oavsett om det handlar om en semester hemma då du behöver lite extra tillskott i plånboket eller om det handlar om en resa så finns det lån som passar som semesterlån. Det är ju inte alltid våra ledigheter eller drömmar om att köpa en resa, sammanfaller med när vi har extra mycket pengar på kontot.

Låna till semester Låna till semester

Det finns natuligtvis inga rätt eller fel när det handlar om att låna pengar och att ta ett semesterlån behöver inte vara sämre än att köpa något annat som kanske inte är livsviktigt.

Det enda du behöver tänka på är att pengarna ska betalas tillbaka och det kommer en grå vardag då räkningarna för ditt lån trillar ner i brevlådan. Tänk på att alltid ansöka om ett så billigt semesterlån som möjligt så att du hinner återbetala det till nästkommande semester.
 

Räntefria semesterlån är alltid det bästa

Att få ett lån du inte behöver betala ränta för är det mest ideala om du ska använda pengarna till en semester. Om lånet är räntefritt behöver du bara betala tillbaka den summa som du lånat och därför behöver det inte bli så kostsamt. Det finns också kreditföretag hos vilka du kan få första lånet räntefritt men då får du inte ha sökt lån hos dem tidigare.
 

Vissa (inte alla) av de lån som presenteras är högkostnadskrediter. Om ett sådant lån inte betalas i tid kan du få en betalningsanmärkning. Kontaktuppgifter till budget- och skuldrådgivaren i kommunen hittar du på www.hallakonsument.se.
 

Räntefritt semesterlån
Räntefritt semesterlån

Tips: Sök räntefritt semesterlån hos Loanstep om du är beredd att återbetala inom 14 dagar. Smart sätt att fylla på reskassan om du exempelvis inte hinner få lön innan du åker.

Låna 20000 utan ränta i 30 dagar
Låna 20000 utan ränta i 30 dagar

Tips: Sök räntefritt semesterlån hos Lumify. När du återbetalar inom 30 dagar blir detta ett räntefritt semesterlån som du kan betala när du kommer hem igen.

Låna till långresa Låna till långresa

De räntefria lånen fungerar bra för en helt vanlig semester om du vet att du kan betala tillbaka det i sin helhet innan det börjar kosta pengar i form av ränta.
Om du ska vara ledig länge eller göra en lång resa, hjälper inte ett kortfristigt räntefritt lån dig så mycket.

Inte heller om du känner dig osäker på om du kan betala tillbaka hela summan direkt innan tiden för räntebefrielse löper ut. De lån som är räntefria under en begränsad tid kan helt plötsligt förvandlas till dyra krediter om du inte ser upp. Vet du redan nu att du inte kommer att kunna betala av hela lånesumman direkt när den räntefria tiden tagit slut, bör du titta på vilka alternativa lösningar som finns.
 

Ett av de främsta alternativen när du ska låna pengar till semestern är att ansöka om någon form av kontokredit som du kan använda fritt upp till din kreditlimit. Skillnaden mellan kontokrediter och kreditkort är att när du har en kontokredit för du över pengar från den till ditt vanliga konto.

Kreditlån där du bara betalar ränta för uttaget belopp
Kreditlån där du bara betalar ränta för uttaget belopp

Tips: GenomCredway kreditlån behöver du bara betala ränta för det belopp du har använt. Månadsräntan är låg och ligger på 2,17% per månad. Du får möjlighet till flexibel återbetalning där du kan välja att betala mer eller mindre olika månader beroende på hur du själv vill.

Minsta återbetalningskrav per månad:
Beror på vilket totalt belopp du har använt.
Exempel vid utnyttjad kredit 10000 kr:
Betala minst 500 kr när räkningen kommer (inkluderar både amortering och ränta)

Semesterkredit trots låg kreditvärdighet
Semesterkredit trots låg kreditvärdighet

Tips: Ferratum är en semesterkredit som nästan alla kan ansöka om oavsett kreditvärdighet. Att räntan är lite högre beror på att det är lättare att bli godkänd för den här krediten än hos många andra låneföretag inom samma nisch. Betalar du tillbaka inom några månader är skillnaden dock marginell.

Minsta återbetalningskrav per månad:
Minst 4% eller 300 kr.
Exempel om du tagit ut 10000 kr:
Betala 4% av 20000 kr = betala minst 400 kronor.
(inkluderar både amortering och ränta).

Bestäm dig för vad din semester inklusive lånet får kosta

Du måste alltid vara säker på att kunna återbetala lånet inom avtalad tid och även om du tar ett lån med lite längre återbetalningstid, kan det lätt dra iväg i kostnader om du inte bestämmer dig på förhand hur snabbt du tänker bli fri från ditt semesterlån. För kreditlån är det lätt att räkna ut vad lånet verkligen kommer att innebära i form av räntekostnader för varje månad som går.

Som vi tidigare nämnt kanske du vill vara skuldfri innan nästa semester lockar dig till att ta ett lån igen för att kunna förverkliga dina drömmar. Om det däremot handlar om att pricka av din "bucketlist" och göra den där långresan du drömmer om, kanske det inte spelar någon roll om det tar lång tid att betala av lånet efteråt. Tänk dock på att du börjar betala av på lånet redan efter en månad, oavsett om du tar ett lån med kort eller lång återbetalningstid.

Vilka drömmar vill du förverkliga på din semester?

Låna till paradissemester
Låna till paradissemester
Låna till äventyrssemester
Låna till äventyrssemester
Låna för att resa tillsammans
Låna för att resa tillsammans

Långa semesterlån med låg ränta

Oavsett om det är din drömresa du ska göra eller bara en mer "vanlig semester" kommer du att hitta lån som passar. Är det en extra dyr resa eller en extraordinär händelse som gör att du ska resa bort, kanske du kan tänka dig att ta lånet med lång återbetalningstid. Medan om du behöver fylla på semesterkassan till en lite mer "vanlig semester" är det klokast att ta en kortare återbetalningstid så att du inte får leva med avbetalningen allt för lång tid framöver. Men allt detta bestämmer du själv!
 

Stora billiga lån till semestern SevenDay
Stora billiga lån till semestern SevenDay

Tips: SevenDay erbjuder stora lån till låg ränta och med lång återbetalningstid. Välj lång löptid om du vill få ett lägre månadsbelopp att betala. Du kan alltid göra extra amorteringar senare om du vill bli skuldfri snabbare.

Stora semesterlån med låg kreditvärdighet
Stora semesterlån med låg kreditvärdighet

Tips: Stora lån med låg ränta även till personer med lite sämre kreditvärdighet. Har du betalningsanmärkningar får du räkna med att du kanske inte får de allra billigaste lånen med de lägsta räntorna.

Alternativen för lån till semestern är nästan obegränsade. Hur billigt du kan låna beror på din kreditvärdighet men om du vill undersöka fler stora lån med lång återbetalningstid så finns det gott om sådana stora privatlån utan krav på säkerhet.

Kreditkort till semester

Ett kreditkort till semestern kan vara ett bra alternativ till att ta ett semesterlån. Med ett kreditkort kan du både betala själva resan och ta ut pengar som reskassa. Numera är det även tryggt och säkert att betala med kort i de flesta länder så du kanske inte ens behöver ta ut särskilt mycket kontanter till din resa.
Det finns många bra och billiga kreditkort där köpen i princip blir räntefria så länge det inte utgår någon aviavgift för dina köp. Med ett kreditkort kan du skaffa pengar till semestern både snabbt, enkelt och utan att betala ränta den första tiden. Den enda nackdelen med kreditkort är att det tar upp till 7-10 dagar innan du får själva plastkortet/kreditkortet hem i brevlådan. Välj ett kreditkort med lång räntefri tid.

Kan du inte vänta på att få hem ditt kreditkort med posten kanske snabblån eller kreditkonto online ändå är din bästa lösning för att finansiera semestern.

Att köpa semester på avbetalning hos en researrangör

Många resebyråer erbjuder att köpa semester på avbetalning direkt hos dem. Det är förstås lätt att drabbas av köplust när du står där inne på resebyrån och ser alla drömresor du vill åka på. Men se upp för delbetalningar som kanske innebär en uppläggningsavgift, fakturaavgifter eller annat. Din semester kan nämligen bli mycket dyrare än man från början trodde. Det här gäller både resor, hemelektronik och alla andra saker du kan köpa på avbetalning.

Så här mycket kostar din semester på avbetalning

För att mer illustrera vad din semester kostar om du lånar till den eller köper semester på avbetalning hos en researrangör ska vi visa på ett konkret exempel där vi jämför Ving Holiday Card med ett vanligt snabblån.

Ving Holiday Card
Ving marknadsför sin avbetalningslösning som "Res nu - betala sen". Jättehärligt men vad kommer din semesteravbetalning egentligen att kosta dig?
 

Så här marknadsför Ving sin avbetalning:
"Med Ving Holiday Card kan du…"

  • Köpa din resa nu och välja att betala hela beloppet om 4 månader – utan avgifter.
Vår notis: Ja, under förutsättning att du betalar inom 4 månader så är det faktiskt räntefri avbetalning utan avgifter. Men om du inte har råd att återbetala inom 4 månader börjar det kosta pengar.
  • Delbetala din resa räntefritt i upp till 12 månader.
Vår notis: Här tillkommer uppläggningsavgift på 295 kr och en aviavgift på 29 kr per avi. Sammantaget ger detta en effektiv ränta på 7,25%.
  • Delbetala din resa med ränta i 36 månader.
Vår notis: Väljer du det här alternativet är du ute och gör ganska dåliga affärer. Nu tillkommer en uppläggningsavgift på 295 kr, aviavgift på 29 kr per avi OCH ränta på 14,6%. Sammantaget ger detta en effektiv ränta på 20,15%! Ett ganska dyrt lån med andra ord.

Ving Holiday Card priser

Om vi använder lånesumman 15 000 kr som ett exempel kommer du att återbetala totalt:

6 månaders avbetalning - totalt 18 174 kr (det kostar dig alltså 3 174 kr kr extra)
12 månaders avbetalning - totalt 16 716 kr (det kostar dig alltså 1 716 kr extra).
36 månaders avbetalning - totalt 19 656 kr (det kostar dig alltså 4 656 kr extra).

Din semester på avbetalning kan bli ett dyrt lån
Din semester på avbetalning kan bli ett dyrt lån

Slutsatsen är att om du gör en resa som kostar 15000 kr och avbetalar på 36 månader kommer din resa att kosta dig 19 656 kr totalt när du avbetalat klart.

Det innebär alltså att den kostar dig 4 656 kr extra.

Om vi jämför med ett bra privatlån där du kan låna till semester om du vill, blir priset mycket billigare.
Med den billigaste räntan kommer det att kosta dig  1344 kr extra och med den allra dyraste kommer det att kosta dig 3000 kr extra.

SevenDay semesterlån priser

Vi använder samma exempel på lånesumma och tittar på banken SevenDay:
Kortaste avbetalningstiden är 12 månader men du kan när som helst lösa lånet i förtid om du vill och då blir det ännu billigare:
12 månaders avbetalning - 15 792 kr (det kostar dig alltså 792 kr extra, att jämföra med Ving 1 716 kr)
36 månaders avbetalning - 16 344 kr (det kostar dig alltså 1 344 kr extra, att jämföra med Ving 4 656kr)

Även om du inte får den billigaste blir detta billigare.
Även om du inte får den billigaste blir detta billigare.
Räknat på den dyraste räntan du kan få hos SevenDay
Räknat på den dyraste räntan du kan få hos SevenDay

Låna till semestern med låg kreditvärdighet

Låg kreditvärdighet kan bli till ett problem när det kommer till att låna pengar eller ansöka om kreditkort, kreditkonto eller privatlån utan säkerhet. Om du av någon anledning har drabbats av låg kreditvärdighet men ändå behöver låna pengar till semester, ska du förstås först vara säker på att du verkligen vill låna pengar som du ska göra av med på semester.

Har du verkligen råd att åka? Nåväl, den bedömningen låter vi dig själv avgöra och ska istället försöka hjälpa dig att hitta de bästa lånen för personer med låg kreditvärdighet. För vem har sagt att en person med låg kreditvärdighet inte är värd att åka på semester? Ingen - men låna ansvarsfullt och säkerställ att du har råd att betala räkningarna när de väl kommer. Hitta de bästa lånen för personer med låg kreditvärdighet.
 

Fler alternativ för att skaffa pengar till semestern

Om du är ute i god tid innan du faktiskt ska köpa din semester kan det finnas andra alternativ än att låna pengar över huvud taget, åtminstone till själva semestern.

Ett alternativ för att få mer pengar över så att du kan spara ihop pengar till semestern är att samla dina nuvarande lån och krediter och på så sätt skaffa dig ett utrymme att spara ihop till semester och slippa låna pengar alls.

Det är ganska vanligt att personer samlar ihop sina lån och krediter och många kan faktiskt få flera 1000-lappar över varje månad. Pengar du kan sätta undan på ett semestersparkonto eller liknande för att sedan åka iväg på semester utan att belasta dig med skulder.

Den som är intresserad av att göra sina dåliga skulder och lån till en bättre affär genom att skaffa ett enda bra lån istället för flera dyra, ska definitivt fundera på att ta ett skuldfinansieringslån.
 

Låt inte ett semesterlån ruinera dig

Om du inte har god ekonomi i övrigt, bör du helt undvika att låna pengar till semestern. Det kan kännas väl motiverat för stunden att unna sig en semesterresa men om det kommer att bli besvärligt för dig att återbetala lånet, blir det en semester som sätter djupa minnen på mer än ett trevligt sätt och det vill man ju ändå inte när man tänker efter.

Överväg istället att skjuta fram dina semesterplaner och håll drömmarna vid liv genom att istället få ordning och reda på din ekonomi och genom det skapa ett utrymme för sparande istället. Det är mycket roligare att åka på semester för pengar man har sparat ihop till det, än att skaffa sig skulder för att göra något roligt för stunden.
Ett bra sätt att sätta igång på är att planera sin ekonomi och göra en budget.
 

Den här sidan uppdaterades senast 2020-02-08.