Låna till semestern - så här gör du

låna till semester

Låna pengar till semester kan vara ett alternativ om du absolut måste ha pengar just nu för semestern men saknar pengar på kontot. Ansök om lån för att finansiera semestern om du vet säkert att du faktiskt kan betala tillbaka pengarna den dagen fakturorna för lånet börjar komma.
Att söka ett semesterlån är ganska vanligt men så klart gäller samma tankesätt som när du lånar pengar till annat, gör en bedömning kring om du måste låna pengar eller om du kan klara av finansieringen på annat sätt. Lycka till med låneansökan och ha en skön semester!

Populära semesterlån

Tre populära semesterlån som passar alla. Oavsett om det är din drömresa du ska göra eller bara en mer "vanlig semester" kommer du att hitta lån som passar. Är det en extra dyr resa eller en extraordinär händelse som gör att du ska resa bort, kanske du kan tänka dig att ta lånet med lång återbetalningstid. Om du behöver fylla på semesterkassan till en lite mer "vanlig semester" är det klokast att ta en kortare återbetalningstid så att du inte får leva med avbetalningen allt för lång tid framöver. Men allt detta bestämmer du själv!

Semesterlån hos Modus Finans SE
Ta ett semesterlån hos Modus Finans SE
Ta ett semesterlån hos Modus Finans SE

Semesterlån hos Modus Finans
Prisexempel (med max återbetalningstid):
Låna 10000 = 245 kr per månad
Låna 20000 = 458 kr per månad
Låna 25000 = 565 kr per månad
Låna 30000 = 671 kr per månad
Låna 50000 = 1 097 kr per månad


 

Krav hos Modus Finans SE
Krav hos Modus Finans SE

Tips: Sök semesterlån hos Modus Finans även om du har en del lån sedan tidigare och på gränsen till lite för många UC förfrågningar sedan tidigare. Välj upp till 3 betalningsfria månader per år!

Räntefritt semesterlån
Låna 5000 utan UC, på större lån används UC kontroll.
Låna 5000 utan UC, på större lån används UC kontroll.

Semesterlån hos Loanstep
Prisexempel (med max återbetalningstid):
Låna 5000 = Räntefritt semesterlån, låna 14 dagar utan ränta och andra avgifter!
Låna 5000 i 30 dagar, betala 5 950 kr.
Att låna 5000 kr räntefritt kan vara den bästa lösningen om du åker på semester innan du hunnit få din lön.
OBS! På större lån än 5000 kr tar Loanstep UC kontroll!

Räntefritt semesterlån i 14 dagar.
Räntefritt semesterlån i 14 dagar.

Tips: Sök räntefritt semesterlån hos Loanstep om du är beredd att återbetala inom 14 dagar. Smart sätt att fylla på reskassan om du exempelvis inte hinner få lön innan du åker.

Flera snabblån som passar som semesterns räddning

Det finns massor av snabblån som du kan få snabbt och lätt genom att göra din ansökan online. Om du står i begrepp att åka men något oförutsett har gjort att din semesterkassa plötsligen behövde användas till något annat, finns alla möjliga snabblån till din räddning.
Eftersom det oftast handlar om ett kortsiktigt lån som du antagligen kommer att vilja återbetala relativt snabbt, kanske det känns onödigt med lån som använder UC och förstör din kreditvärdighet. I de fallen kan du söka semesterlån utan UC kontroll.
 

Kreditkort till semester

Ett kreditkort till semestern kan vara ett bra alternativ till att ta ett semesterlån. Med ett kreditkort kan du både betala själva resan och ta ut pengar som reskassa. Numera är det även tryggt och säkert att betala med kort i de flesta länder så du kanske inte ens behöver ta ut särskilt mycket kontanter till din resa.
Det finns många bra och billiga kreditkort där köpen i princip blir räntefria så länge det inte utgår någon aviavgift för dina köp. Med ett kreditkort kan du skaffa pengar till semestern både snabbt, enkelt och utan att betala ränta den första tiden. Den enda nackdelen med kreditkort är att det tar upp till 7-10 dagar innan du får själva plastkortet/kreditkortet hem i brevlådan. Välj ett kreditkort med lång räntefri tid.

Kan du inte vänta på att få hem ditt kreditkort med posten kanske snabblån eller kreditkonto online ändå är din bästa lösning för att finansiera semestern.

Låna till semestern med låg kreditvärdighet

Låg kreditvärdighet kan bli till ett problem när det kommer till att låna pengar eller ansöka om kreditkort, kreditkonto eller privatlån utan säkerhet. Om du av någon anledning har drabbats av låg kreditvärdighet men ändå behöver låna pengar till semester, ska du förstås först vara säker på att du verkligen vill låna pengar som du ska göra av med på semester. Har du verkligen råd att åka? Nåväl, den bedömningen låter vi dig själv avgöra och ska istället försöka hjälpa dig att hitta de bästa lånen för personer med låg kreditvärdighet. För vem har sagt att en person med låg kreditvärdighet inte är värd att åka på semester? Ingen - men låna ansvarsfullt och säkerställ att du har råd att betala räkningarna när de väl kommer. Hitta de bästa lånen för personer med låg kreditvärdighet.

Att köpa semester på avbetalning hos en researrangör

Många resebyråer erbjuder att köpa semester på avbetalning direkt hos dem. Det är förstås lätt att drabbas av köplust när du står där inne på resebyrån och ser alla drömresor du vill åka på. Men se upp för delbetalningar som kanske innebär en uppläggningsavgift, fakturaavgifter eller annat. Din semester kan nämligen bli mycket dyrare än man från början trodde. Det här gäller både resor, hemelektronik och alla andra saker du kan köpa på avbetalning.

Så här mycket kostar din semester på avbetalning

För att mer illustrera vad din semester kostar om du lånar till den eller köper semester på avbetalning hos en researrangör ska vi visa på ett konkret exempel där vi jämför Ving Holiday Card med ett vanligt snabblån.

Ving Holiday Card
Ving marknadsför sin avbetalningslösning som "Res nu - betala sen". Jättehärligt men vad kommer din semesteravbetalning egentligen att kosta dig?
 

Så här marknadsför Ving sin avbetalning:
"Med Ving Holiday Card kan du…"

  • Köpa din resa nu och välja att betala hela beloppet om 4 månader – utan avgifter.
Vår notis: Ja, under förutsättning att du betalar inom 4 månader så är det faktiskt räntefri avbetalning utan avgifter. Men om du inte har råd att återbetala inom 4 månader börjar det kosta pengar.
  • Delbetala din resa räntefritt i upp till 12 månader.
Vår notis: Här tillkommer uppläggningsavgift på 295 kr och en aviavgift på 29 kr per avi. Sammantaget ger detta en effektiv ränta på 7,25%.
  • Delbetala din resa med ränta i 36 månader.
Vår notis: Väljer du det här alternativet är du ute och gör ganska dåliga affärer. Nu tillkommer en uppläggningsavgift på 295 kr, aviavgift på 29 kr per avi OCH ränta på 14,6%. Sammantaget ger detta en effektiv ränta på 20,15%! Ett ganska dyrt lån med andra ord.

Ving Holiday Card priser

Om vi använder lånesumman 15 000 kr som ett exempel kommer du att återbetala totalt:

6 månaders avbetalning - totalt 18 174 kr (det kostar dig alltså 3 174 kr kr extra)
12 månaders avbetalning - totalt 16 716 kr (det kostar dig alltså 1 716 kr extra).
36 månaders avbetalning - totalt 19 656 kr (det kostar dig alltså 4 656 kr extra).

Din semester på avbetalning kan bli ett dyrt lån
Din semester på avbetalning kan bli ett dyrt lån

Slutsatsen är att om du gör en resa som kostar 15000 kr och avbetalar på 36 månader kommer din resa att kosta dig 19 656 kr totalt när du avbetalat klart.

Det innebär alltså att den kostar dig 4 656 kr extra.

Om vi jämför med ett bra privatlån där du kan låna till semester om du vill, blir priset mycket billigare.
Med den billigaste räntan kommer det att kosta dig  1344 kr extra och med den allra dyraste kommer det att kosta dig 3000 kr extra.

SevenDay semesterlån priser

Vi använder samma exempel på lånesumma och tittar på banken SevenDay:
Kortaste avbetalningstiden är 12 månader men du kan när som helst lösa lånet i förtid om du vill och då blir det ännu billigare:
12 månaders avbetalning - 15 792 kr (det kostar dig alltså 792 kr extra, att jämföra med Ving 1 716 kr)
36 månaders avbetalning - 16 344 kr (det kostar dig alltså 1 344 kr extra, att jämföra med Ving 4 656kr)

Även om du inte får den billigaste blir detta billigare.
Även om du inte får den billigaste blir detta billigare.
Räknat på den dyraste räntan du kan få hos SevenDay
Räknat på den dyraste räntan du kan få hos SevenDay

Fler alternativ för att skaffa pengar till semestern

Om du är ute i god tid innan du faktiskt ska köpa din semester kan det finnas andra alternativ än att låna pengar över huvud taget, åtminstone till själva semestern. Ett alternativ för att få mer pengar över så att du kan spara ihop pengar till semestern är att samla dina nuvarande lån och krediter och på så sätt skaffa dig ett utrymme att spara ihop till semester och slippa låna pengar alls.
Det är ganska vanligt att personer samlar ihop sina lån och krediter och många kan faktiskt få flera 1000-lappar över varje månad. Pengar du kan sätta undan på ett semestersparkonto eller liknande för att sedan åka iväg på semester utan att belasta dig med skulder.
Den som är intresserad av att göra sina dåliga skulder och lån till en bättre affär genom att skaffa ett enda bra lån istället för flera dyra, ska definitivt fundera på att ta ett skuldfinansieringslån.

Låt inte ett semesterlån ruinera dig

Om du inte har god ekonomi i övrigt, bör du helt undvika att låna pengar till semestern. Det kan kännas väl motiverat för stunden att unna sig en semesterresa men om det kommer att bli besvärligt för dig att återbetala lånet, blir det en semester som sätter djupa minnen på mer än ett trevligt sätt och det vill man ju ändå inte när man tänker efter.
Överväg istället att skjuta fram dina semesterplaner och håll drömmarna vid liv genom att istället få ordning och reda på din ekonomi och genom det skapa ett utrymme för sparande istället. Det är mycket roligare att åka på semester för pengar man har sparat ihop till det, än att skaffa sig skulder för att göra något roligt för stunden.
Ett bra sätt att sätta igång på är att planera sin ekonomi och göra en budget.

Den här sidan uppdaterades senast 2018-06-03.