Kreditkort och kreditkort i mobilen

Kreditkort är den typen av kort du antingen bär med dig i plånboken eller kopplar till en mobiltjänst för att ha ditt kreditkort i mobilen istället för att ta med själva plastkortet.
En annan variant av kredit är kreditkonton som du själv för över pengar från genom din mobil till ditt vanliga betalkort.
Digitala plånböcker och andra appar som erbjuder betalningslösningar övertar allt större del av marknaden men för att använda sådana appar behöver den du ska betala till också ha gått över till sådana betalningslösningar, varför de gamla kreditkorten fortfarande har en roll att spela för dig som privatperson.
 

Kreditkort

Tänk på att ett kreditkort kan ta någon vecka eller ibland mer, att få hem på posten så om du behöver tillgång till din kredit snabbare än så, ska du istället söka efter lämpliga kreditkonton.
Här hittar du nätets bästa kreditkort utan avgifter och kreditkort med låga årsavgifter.

Kreditkort utan årsavgift.
Kreditkort utan årsavgift.

Kreditkort Visa utan årsavgift hos BankNorwegian.

Komplett bank Mastercard
Komplett bank Mastercard

Kreditkort Mastercard utan som stödjer digitala plånböcker (kreditkort i mobilen).

Kreditkort med limit 100 000 kronor.
Kreditkort med limit 100 000 kronor.

Kreditkort Visa utan årsavgift första året hos Marginalen Bank.

Marginalen Traveller card limit 150000 kronor
Marginalen Traveller card limit 150000 kronor

Kreditkort Mastercard utan årsavgift första året hos Marginalen Bank.

Kortio hjälper dig att jämföra kreditkort kostnadsfritt
Kortio hjälper dig att jämföra kreditkort kostnadsfritt

Kortio är som en låneförmedlare fast de istället förmedlar kreditkortslösningar.

Kreditkortsföretag använder som regel UC kontroll

Att hitta ett kreditkort som du kan ansöka om utan att det görs en UC-kontroll är väldigt svårt och inte ens vi känner till några sådana i dagsläget. Däremot är det inte lika säkert att några förfrågningar för mycket, spelar så stor roll när du ansöker om ett kreditkort.
Vill du av någon anledning försäkra dig om att det inte registreras fler UC förfrågningar i din kredithistorik just nu, kan en löpande kontokredit mycket väl vara ett tänkbart alternativ för dig.
 

Kreditkonton utan UC kontroll ett alternativ till kreditkort utan UC

De allt mer populära krediterna online, håller på att konkurrera ut kreditkorten till viss del. Visst är det skönt att ha det där plastkortet på fickan och veta att man kan använda det när man väl behöver men tiderna då det ansågs som bra att ha många olika kreditkort i plånboken, verkar vara förbi.

I takt med att folk helst vill ha så få saker som möjligt att bära på, är kreditkort online och kreditkort i mobilen något som definitivt ökar i efterfrågan. Fler och fler krediter online, ansluter sig och skaffar appar som man lätt kan hantera i mobiltelefonen, vilket gör att den digitala utvecklingens framfart gör kreditkort mindre populära.

Att ha något enstaka kreditkort är förstås bra som betalmedel när man är ute och handlar men om du tänker efter riktigt noga, kanske du inte behöver fler än ett eller max två olika plastkort att släpa runt på i plånboken?

Något som många också lägger märke till, är fördelen med krediter som inte använder sig av UC när de inhämtar sin kreditupplysning. Samtliga kreditkort använder sig av UC och därför är valmöjligheten på just den punkten helt utesluten.
 

Välja bland fler kreditkonton online.

Kreditkort eller lån - vad är skillnaden

Skillnaden mellan kreditkort och lån är förutom det rent fysiska kortet du får i din hand när du ansöker om kreditkort, att du bara betalar för den kredit du faktiskt har utbyttjat när du har ett kreditkort. Ofta har du också en räntefri kreditperiod eftersom traditionella kreditkort faktureras varje månad. Beroende på när under månaden du utnyttjat krediten, uppstår då en period av räntefri kredit. Under förutsättning att du betalar in hela det utnyttjade kreditbeloppet när fakturan kommer, har du alltså räntefritt kreditkort. Om du väljer att delbetala den utnyttjade krediten kommer du att betala ränta på det belopp som du inte betalar in vid första inbetalningen när fakturan kommer.

När du tar ett lån kommer hela kreditbeloppet (det beviljade lånebeloppet) att betalas ut till dit konto direkt efter godkänt lån. Därefter börjar du betala ränta på hela lånebeloppet från samma dag som avtal slutits. Om du lånar ett belopp som sätts in på ditt konto men inte utnyttjar hela beloppet kommer du alltså att betala ränta för hela lånebeloppet ändå.

Slutsatsen är att om du behöver ett kreditkort för längre återbetalningstid, då du vet att du inte kommer att kunna betala tillbaka hela det belopp du skall utnyttja, är det oftast billigare att ansöka om ett privatlån med lägre ränta än vad de flesta kreditkort kan erbjuda. Om du däremot avser att betala hela fakturan varje månad då räkningen kommer, är det billigare med ett kreditkort eftersom de i allmänhet erbjuder upp till nästan 2 månaders räntefri kredit.
 

Hur många kreditkort behöver man egentligen?

Många kreditkort Många kreditkort

De flesta behöver inget kreditkort alls utan ett vanligt betalkort kopplat till ditt lönekonto kan mycket väl räcka bra. Däremot kan det finnas tillfällen då ett kreditkort är bra att ha. Ett exempel på en sådan situation är om du behöver vara helt säker på att ha en "reservkassa" för oförutsedda händelser.

Många vill till exempel gärna ha minst två betalningsalternativ ifall att ett av korten plötsligen slutar att fungera. Åker du på semester utanför Sverige kan det också vara skönt att ha både ett vanligt bankkort och ett kreditkort. Det finns också tillfällen då försäljning sker enbart med kreditkort som giltigt betalningsmedel.

Om du  har ett vanligt bankkort med Visa eller Mastercard, kommer du att kunna klara dig bra med bara ett kort till. Det är nämligen bra att ha både ett Visa och ett Mastercard i plånboken när du är ute och reser.
 

Skillnaden mellan betalkort och kreditkort

Ett betalkort är ett så kallat "på förhand betalt" kort och är kopplat till ditt konto. Finns det inte täckning för ditt köp, går det helt enkelt inte igenom. Detta kallas också på engelska för "pre-payed". Hos många banker kan du koppla en kortkredit till ditt konto, vilket gör att du antingen kan föra över pengar från kreditutrymmet till ditt konto eller att du kan välja att betala på krediten när du gör din kortbetalning.

Ett kreditkort däremot är inte kopplat till ett konto så man kan säga att det är en löpande kredit där du kan handla ända upp till din kreditlimit. Har du en hög kreditgräns på ditt kreditkort kan du alltså handla för väldigt mycket pengar innan din limit är uppnådd. Det gör ett kreditkort till ett alternativ till lån om du ska göra en lite mer kostsam investering.
 

Appar är på väg att ersätta kreditkorten

För många har betalsättet Swish precis gjort sitt inträde i deras liv. IT-utvecklingen på området går i snabb takt och flera aktörer strävar efter säkra betalningar som kan ersätta de traditionella kreditkorten, åtminstone i vissa sammanhang.

Fyra mobila betalningsappar är på väg att växa sig starka i konkurrensen om mobila betalningssätt.

Apple Pay
Apple Pay fungerar som en länk till ditt betalkort och just nu går det att koppla ihop appen med en rad olika betalkort som finns på marknaden. Appen kommer att godkänna de kort som just nu fungerar med Apple Pay. För att använda Apple Pay för att betala räcker det med att du håller telefonen nära butikens kortterminal och sedan godkänner köpet via fingeravtrycksläsaren på din telefon. En begränsning är att det krävs en nyare iPhone (från iPhone 6 och senare) för att kunna använda tjänsten.

Samsung Pay
Samsung Pay lanserades i Sverige under våren 2019. Tjänsten samlar alla kreditkort och en betalning som du vill genomföra via appen, verifieras antingen med ett fingeravtryck eller via irisskanning. Även för den här appen krävs en nyare enhet för att kunna använda den. Samsung Galaxy S7 eller senare, Note 8 eller Galaxy A5 eller senare är vad som krävs just nu.

Swish
Swish är numera väldigt vanligt som betalmedel och många butiker tillåter swish som betalningsmedel. Detta är ett samarbete mellan landets största banker. Swish lanserades år 2012 och har sedan dess framför allt blivit ett vanligt sätt för att föra över pengar mellan privatpersoner men också i fler och fler butiker. Appen finns för iOS och Android.

Google Pay
Har sedan ett antal år funnits i både USA och Storbritannien. I sommaren 2019 var det Spaniens tur, men i Sverige har det dröjt längre. Googles egna mobila betalningslösning använder, liksom de andra NFC-teknik för att överföra information mellan kreditkortsinformationen i telefonen och butikernas kortterminaler.
 

Informationen på den här sidan uppdaterades senast 2020-02-08.

Alltid på www.kontanter.nu

Låna pengar snabbt, jämför lån och få svar direkt på skärmen. Större lån, årslån, mindre lån, snabblån, sms lån, lån utan uc kontroll och annat som har med privatekonomi och lånerelaterat att göra. Vi hjälper dig att välja rätt lån eller kreditkort utifrån just dina individuella förutsättningar.

Vi hjälper dig att välja lån med eller utan uc kontroll.

årslån utan uc

Vi hjälper dig att välja lån för skuldfinansiering.

skuldfinansiering

Vi hjälper dig att välja rätt snabblån eller smslån.

snabblån och smslån