Billån - välj bästa lån till bil med bra ränta

Om du behöver låna pengar till bil har du egentligen tre olika val. Låna pengar genom den bank som din bilhandlare föreslår, ta ett billån genom en bank som du väljer själv eller ta ett vanligt lån utan krav på säkerhet för att köpa bilen. Det finns fördelar- och nackdelar med alla av dessa tre valmöjligheterna.

Vi hjälper dig som vill ta ett billån att hitta det bästa och billigaste lånealternativet.
 

Låna för att köpa bil hos Lån & Spar Bank
Låna för att köpa bil hos Lån & Spar Bank

Initialt bör du leta efter stora lån utan krav på skerhet när du ska låna pengar till bil. Detta även om du inte alls behöver ta ett så stort lån för att finansiera ditt bilköp. Anledningen till varför du bör leta bland de stora lånen är att de i princip alltid har mycket lägre ränta än andra mindre smålån har. Även om en långivare kan godkänna stora lån betyder det inte att du behöver ansöka om de största summorna. Anpassa din låneansökan om billån till vad bilen du ska köpa verkligen kostar.

Om de lån vi valt ut av någon anledning inte passar dina önskemål kan du söka bland alla stora lån utan säkerhet för att se om du hittar något som passar bättre där.
 

Snabblån för privat bilköp

Tänker du köpa en begagnad bil på Blocket eller genom någon annan annons? Då vill du ha pengar på kontot innan du ger dig iväg för att titta på bilen så att du vet vilka summor du har att röra dig med. Har du bråttom med ditt bilköp kan ett snabblån vara värt att fundera över.
 

När du börjar söka efter snabba lån för att köpa bil direkt, är det en god idé att söka bland alla snabblån för att se vilka belopp du kan låna genom ett snabblån med utbetalning direkt. Många av dem har inte heller så höga krav på kreditvärdighet och det kan passa många att söka ett sådant lån till billigare bilar.

Att låna till begagnad bil likväl som en ny

Om du helt bortser från bilens värde, går det i princip lika bra att låna pengar till en begagnad bil som att ta ett lån för att köpa en helt ny. Köper du en lite billigare bil kan det vara lättare att få ett lån utan krav på säkerhet, särskilt om du köper den av en privatperson då det kan kännas krångligt med värderingen.

Våra erfarenheter säger oss att många tycker att det är mycket enklare att ta ett lån utan säkehet för att sedan med pengar på kontot, leta efter den rätta bilen i lugn och ro.
 

Vad gäller när du lånar med bilen som säkerhet

Enligt lag är säljaren skyldig att ta minst 20% kontant när köparen tar ett billån eller annan form av objektsfinansiering. Regeln om kontantinsats finns för att hålla tillbaka intresset för att handla dyrare kapitalvaror på kredit med objektet som säkerhet.

En bilhandlare ska alltså som regel se till att du betalar minst 20% av köpet med en kontantinsats. Det innebär i praktiken att du i de flesta fall kan låna upp till 80% av bilens totala värde. Att ta ett lån med bilen som säkerhet gör det därför i många fall enklare att köpa en nyare bil, särskilt om du lämnar din gamla bil i inbyte när du köper den nya. Då kan det i många fall räcka med den gamla bilen som kontantinsats.

Om du vill köpa bil utan kontantinsats och utan att bilen står som säkerhet kan du istället ansöka om ett lån utan säkerhet hos någon bank som har låg ränta.

Låna pengar till bil
Låna pengar till bil

Billån genom bilhandlare med bilen som säkerhet
Det går snabbt och enkelt på plats hos bilhandlaren. Affären kan vara klar samma dag som du hittat din drömbil.

Du kan inte välja bank själv och inte heller jämföra räntan mot andra billån. Det står i registreringsbeviset att bilen är belånad.

Privat billån med bilen som säkerhet
När du tar ett lån till bil med bilen som säkerhet, kommer bilen att utgöra själva säkerheten för lånet och det kommer i de flesta fall att stå i registreringsbeviset att bilen är belånad.
Om du säljer bilen måste billånet lösas före eller i samband med försäljningen.

Billån utan bilen som säkerhet
Du kan ta vilket privatlån utan säkerhet som helst för att köpa bilen och det spelar ingen roll om du köper den hos en bilhandlare eller privat.
Du säljer bilen precis när du vill och det står inte något i registreringsbesviset om att bilen är belånad.

Vad är bäst då? Bilen som säkerhet eller inte?

Det är egentligen dina personliga förutsättningar som avgör vilket som är bäst. Att ta lån utan säkerhet kan vara någon procent dyrare i ränta än om du tar ett billån där bilen sedan utgör säkerhet för lånet.
Hur mycket pengar du behöver låna kan också vara avgörande eftersom ett större lån lätt kan bli en börda om det är högre ränta än nödvändighet.
 

Billån utan bilen som säkerhet

Fördelar billån utan säkerhet:

 • Du bestämmer själv om du vill köpa bil genom bilfirma eller av en privatperson, utan onödigt krångel. Köp bil var du vill och när du vill.
 • Snabb ansökan online och "pengarna i handen" vilket gör det lättare att "pruta" och förhandla om priset på den bil du avser att köpa.
 • Låna till hela summan av bilköpet, ingen kontantinsats krävs.

Nackdelar billån utan säkerhet:

 • Det belastar din totala skuldbörda vad det gäller lån utan säkerhet.
 • Men har du inte allt för stora privatlån utan säkerhet sedan tidigare är det inga problem. De flesta långivare tillåter att du har lån utan säkerhet på en total summa av 400000 kr, ibland mer beroende på din inkomst och ekonomiska situation i övrig.

Billån med bilen som säkerhet

Fördelar billån med bilen som säkerhet:

 • Det är enkelt att få lånet och ibland kan till och med bilhandlare hjälpa dig med att ansöka om billån.
 • Ofta samarbetar bilhandlare med en eller max två banker som erbjuder samma ränta för alla som lånar till bil genom dem.
 • Lättare att bli beviljad billån med bilen som säkerhet om du har låg kreditvärdighet i övrigt.

Nackdelar billån med bilen som säkerhet:

 • I många fall måste du ändå ha en kontantinsats som kan utgöras av kontanter eller värdet på en eventuell inbytesbil.
 • Du måste redan vid ansökan om lånet kunna ange exakt vilken bil du tänker köpa (med registreringsnumret)
 • Du måste vanligtvis köpa bilen av en bilfirma för att hanteringen skall gå smidigt.
 • Du kan få svårigheter om du vill sälja din bil till en privatperson då du först måste lösa lånet eller låta köparen överta lånet.

Billån med betalskydd

Betalskydd är en form av försäkring som du tecknar i samband med att du beviljas ett lån. Det är frivilligt att teckna betalskydd och huvudprincipen är att du under en begränsad tid har en försäkring som går in och täcker dina kostnader för lånet om du skulle bli sjuk eller ofrivilligt arbetslös.

Det kan vara bra att ta ett betalskydd om månadskostnaden för lånet är hög, då garderar du dig för att klara av att betala lånet om något oförutsett med din hälsa eller arbetssituation skulle inträffa.
Alla banker erbjuder inte betalskydd med det blir mer och mer vanligt.
 

Ta ett billån tillsammans för att köpa en gemensam bil

Om ni exempelvis är ett par som ska köpa en bil för gemensamt bruk är det ofta en bra idé att ta lånet tillsammans. Genom att låna tillsammans har ni gemensamt betalningsansvar och när ni söker lån tillsammans med en medsökande får ni nästan alltid lägre ränta och bättre villkor i övrigt.

Ett litet problem med att låna pengar till bil tillsammans är att själva ägarbeviset för bilen bara kan vara utställt på en person, inte er båda. Om ni vill kan ni lösa detta genom att skriva ett enkelt avtal er emellan, att ni tar det gemensamma med avsikt att köpa en gemensam bil. Det är bra om ni får in registreringsnumret i ert avtal också så att det framgår vilken bil som avses.
 

Ansök inte om mer än bilen kostar om du har svårt att få lån

Om du har noterat eller vet om att du har svårt att bli godkänd för lån kommer kanske inte ett billån vara så mycket lättare att bli godkänd för. I sådana situationer är det alltid bäst att ansöka om så lite pengar som möjligt och med så lång återbetalningstid som möjligt eftersom det håller månadskostnaderna nere och förbättrar din "kvar att leva på" kalkyl.
Om du har en bil idag som du ska byta ut, försök att sälja den först så att du kan lägga även de pengarna på ditt nya bilköp, då kanske du kan söka ett lite mindre billån till den nya bilen.

Har du svårt att få ett billån behöver du också fundera på hur dyr bil du har råd att köpa. Du kanske måste sänka dina krav på hur ny bil du kan köpa och även specifikt bilmärke. Det kan kännas urtrist att behöva tänka om i fråga om val av bil men om du inte har kontanter och dessutom har svårt att bli godkänd för att låna pengar till bil blir det helt nödvändigt.
 

Försäkra din investering

Att försäkra bilen du köper är en självklarhet. Åtminstone den obligatoriska trafikförsäkringen som alla tvingas att teckna. Om du har lånat pengar för att köpa en bil är det extra viktigt att du ser över ditt försäkringsskydd eftersom du annars riskerar att stå utan både bil och möjligheter till nytt lån om något skulle hända.
Om olyckan skulle vara framme och bilen blir obrukbar och du saknar helförsäkring står du där med ett billån men utan bil och kanske blir det svårt att få ännu ett lån för att köpa en ny bil.

Den här situationen vill du inte hamna i och därför är det värt att ha bilen helförsäkrad, särskild om du lånat pengar för att köpa den.
 

Innehållet på den här sidan uppdaterades senast 2020-02-09.