Låna pengar utan UC kontroll


Lån som inte använder UC som kreditupplysningsföretag

Jämför olika lån utan UC om du av någon anledning känner att du vill undvika en försämrad UC-scoring eller om du har många förfrågningar hos UC sedan tidigare.

Här finns fler än 20 olika lån och krediter utan UC-kontroll. Därför bör de flesta hitta ett passande lån utifrån sina önskemål och behov. Att ansöka om att låna utan UC med BankID, är ofta en smidig process där du får svar på ansökan direkt på skärmen.


Behöver du veta mer innan du ansöker? Läs vanliga frågor och svar om lån utan UC och kreditupplysningar.

Låna utan UC Brixo

Låna 30 000 utan UC kontroll hos Brixo. Genom att du ansöker utan att det görs kreditupplysning genom UC, påverkas inte din UC-scoring.


Vid en jämförelse av Brixo's ränta i förhållande till andra liknande lånelösningar utan UC, har Brixo bättre ränta än många andra.

Lån utan UC DayPay

Låna 20000 utan UC kontroll hos DayPay. DayPay använder Creditsafe istället för UC och därför kan du undvika en försämrad kreditprofil.


Räntan hos DayPay är någonstans i det mellersta skiktet när man jämför med andra lån utan UC med liknande upplägg och lånesumma.

Lån utan UC kontroll EverydayPlus

Låna 25000 utan UC kontroll hos EverydayPlus. Att ta en kredit utan UC hos detta kreditföretag än något dyrare än hos flera andra.


Återbetalar du din kredit i ganska snabb takt, kan du dock komma ner i rimliga räntenivåer.

Låna utan UC kontroll Expresskredit

Expresskredit har högre ränta än genomsnittet i den här lånekategorin med lån och krediter som inte använder UC som upplysningsmetod.


Måste du ta ett lån utan UC och har fått avslag av andra kreditföretag kan det här ändå vara en tänkbar tillfällig lösning men du bör betala av krediten så snabbt som möjligt eftersom det annars blir dyrt i längden.

Låna 100000 utan UC Fairlo

Billigaste lånet utan UC kontroll just nu. Med en effektiv årsränta som ligger långt under sina konkurrenter kan man utgå ifrån att det är svårt att hitta ett lån utan UC med bättre ränta.


I första ansökan kan du söka lån på 30000, vilket du sedan kan utöka utifrån vissa särskilda villkor men du kan låna 100000 om du sköter dig bra. Låna 2000 utan UC med rimlig ränta.

Låna pengar utan UC Ferratum

Låna 45000 kronor utan UC kontroll hos Ferratum men se upp för räntekostnaden om du behåller lånet länge.


Ofta tar det lite tid att återbetala belopp i de här storlekarna och därför är det bättre att låna lite mindre så att inte räntebeloppet blir för högt i längden.


Flexibel avbetalning

Ett klassiskt sms-lån där du kan låna 5000 utan UC eftersom de använder Bisnode.


Det är den korta löptiden i kombination med de förhållandevis enkla villkoren som gör Fixza.


Räkna om årsräntan till månadsränta eftersom detta är ett enkelt snabblån med kort återbetalningstid.

Låna pengar utan UC kontroll Flexkontot

Ännu ett varumärke som tillhör Brixo AB. Flexkontot har högre inkomstkrav än flera andra men utöver det ställs inte särskilt höga krav på bra scoring.


Räntan är förhållandevis hög så var noga med att återbeta så snabbt du kan. Månadsräntan 3,29% av det belopp du tagit ut från krediten.

Använder Creditsafe istället för UC. Olika lånelösningar som medför olika effektiv ränta beroende på hur du väljer att lägga upp det.


Kanske något vag förklaring på vad som betraktas som regelbunden inkomst. Samma ränta för alla som blir godkända.

Få lån utan UC Kontantfinans

Brixo AB står bakom även varumärket Kontantfinans. Alla Brixo's produkter liknar varandra mycket i krav, upplägg och villkor i övrigt.


Brixo använder Bisnode istället för UC för samliga sina varumärken.


Litet snabblån/smslån utan UC-kontroll. Ett mer traditionellt SMS-lån som fortfarande finns trots att det inte är så vanligt nu för tiden.


Litet kortfristigt alternativ för att låna 2000 utan UC eller som max 5000.


Få lån utan kreditupplysning hos UC Kundfinans

Hos Kundfinans kan du både söka små lån och förhållandevis stora krediter utan UC.


De accepterar inte att du har anmärkningar och du måste varit bosatt och skriven i Sverige i minst 5 år, vilket är ganska länge.


Sök lån utan kreditkontroll hos UC

Loanstep erbjuder något så ovanligt som räntefria lån i två veckor. Den som behöver ett mindre lån under kort tid, kan med andra ord låna utan ränta.


Om lånet inte betalas inom de 14 dagarna övergår det i ett ganska dyrt lån istället.


Låna 50000 utan UC hos Lumify. Stora lån utan UC är förhållandevis ovanligt men löptiden är ganska kort (1 år) så se till att du kan betala enligt plan.


Lumify använder Creditsafe och de ger även mindre lån om det är vad du söker.


Brixo AB har många olika lån och Merax är ett av dem. De erbjuder lån med svag kreditvärdighet utan UC även om räntan är förhållandevis ofördelaktig när du jämför med andra.


Eftersom de använder Bisnode skadar inte ansökan din UC-rating.

Monara ger snabblån utan UC och oavsett om du vill ha ett litet eller ganska stort lånebelopp har de vad man i sammanhanget kan betrakta som lån utan uc med hyfsad ränta.


När du ansöker får du svar direkt (liksom hos de flesta andra).

Akut lån utan UC Monetti

Folkefinans står bakom Monetti. Låna 2000 utan UC eller 20000 och allt däremellan.


Monetti är ett snabbt alternativ för den som vill hitta ett enkelt och snabbt privatlån utan UC.


Snabba svar direkt, liksom hos övriga.

Nätlån utan UC

Nätlån har låga krav på dig och erbjuder mikrolån utan UC under upp till ett halvår.


Den effektiva årsräntan beror på de avgifter som tillkommer och den blir högre om du söker små lån utan UC eftersom avgifter räknas in i effektiv ränta.

Låna 20000 utan UC hos Saldo. De erbjuder dig att låna utan UC med BankID. Med en individuell kreditbedömning.


Snabb och säker hantering av ansökan ger dig svar direkt, vilket de flesta som söker den här typen av lån förväntar sig.

Låna 30000 utan UC Slantar

Låna 30000 utan UC hos Slantar. Detta lån sticker ut lite från mängden eftersom de har lägre ränta än många andra i den här kategorin.


Alla får samma ränta och ansökan går snabbt med BankID.

Smspengar använder Creditsafe och du erbjuds både minilån utan UC till större lån på upp till 30000 kronor.


Du behöver ha bott i Sverige de senaste 5 åren för att kunna bli godkänd.

5 situationer då du kan vilja eller behöva undvika UC

 • Du vill "spara" dina UC-förfrågningar till ett kommande tillfälle då du kanske ska söka ett större lån.
 • Du har redan många förfrågningar hos UC de senaste 12 månaderna.
 • Du vill undvika att lämna ut mer information än nödvändigt.
 • Du är redan medveten om att du har svårt att få lån hos dem som använder UC.
 • Du vet inte om du vill ta ett större lån under det kommande året och därför vill du vara försiktig med antal UC-kontroller.

5 situationer då du kanske inte tjänar på att undvika UC

 • Du har medelgod eller god kreditprofil.
 • Du har ett rimligt antal UC-förfrågningar det senaste året.
 • Du lägger stor vikt vid att få så låg ränta som möjligt på ditt lån.
 • Du har för avsikt att samla alla dina tidigare lån och krediter till ett enda större lån och behöver därför ett stort lån på över 50000 kronor.
 • Du har inte så mycket att förlora på ännu en UC och vill testa dina möjligheter innan du ansöker om lån utan UC.

Du har gått igenom listan med alla lån utan UC-kontroll och förhoppningsvis hittade du ett lån som passade dig. Hur ser dina behov ut just nu?

1.


Jag vill gå tillbaka till listan och läsa den igen för att kunna ta  ställning till vilket alternativ som passar mig bäst.

2.


Jag hittade inget som passade här utan vill titta på andra möjliga lösningar för dem som har svårt att få lån.

3.


Jag behöver veta mer om hur det fungerar med lån utan UC-kontroll och andra kreditupplysningar.

UC - Upplysningscentralen AB

Som ett bland flera kreditupplysningsföretag i Sverige, är UC ett företag som levererar informationstjänster om företag och konsumenter (privatpersoner). Företaget har funnits sedan 1977 och ingår sedan 2018 i det nordiska Enento Group som förutom i Sverige också finns i Finland, Danmark och Norge.

UC logotype

Att UC är verksamt inom kreditupplysningsbranchen känner säkert många till men de tillhandahåller också andra digitala tjänster som har koppling till rating och ekonomiska prognoser. UC's kunder finns företrädesvis inom bank. finans, småföretag, handeln och övriga tjänster. UC's kunder är med andra ord de som beställer kreditupplysningar och andra digitala informationstjänster.


I lånesammanhang är UC en mycket stor aktör i Sverige, även om andra företag inom samma bransch också har vunnit marknadsandelar de senaste 15 åren. Ett lån utan UC är således lån där långivaren inte gör sin beställning av kreditupplysning hos företaget UC, inget annat. Det finns vissa skillnader på de kreditupplysningar som beställs hos UC och de som beställs från andra kreditupplysningsföretag, vilket vi återkommer till här nedanför.

Uppgifter i en UC-kontroll

Beroende på vad den som beställer kreditupplysningen begär ut för uppgifter ingår normalt sett följande information om beställningen görs genom företaget UC AB. Som beställare går det att välja mer eller mindre omfattanda upplysning, vilket också avgör priset på tjänsten.

Allmänna personuppgifter
Såsom ditt fullständiga namn och vilken adress du är folkbokförd på och när du flyttade dit. Folkbokföringsadress är den adress som du anmält till Skatteverket.

Fastighetsuppgifter
Om du äger en fastighet eller del av en fastighet kommer det att framgå här. Taxeringsvärde, storlek (areal) och fastighetsnummer som hämtas från skatteverkets fastighetstaxering. De här uppgifterna hämtas från Skatteverkets fastihetstaxeringsregister.

Allmänna uppgifter om din civilstatus
Här står det vilket civilstånd du har, det vill säga om du är gift eller ogift. Det står också hur länge du varit folkbokförd i den kommun du bor i just nu och i vilken kommun du var folkbokförd innan du flyttade dit du bor nu och när i tid det var. Detta skapar en bild av om du är stadigvarande bosatt i Sverige och sedan hur länge du varit det.

Inkomstuppgifter - din deklarerade årsinkomst
Den årsinkomst som står angiven i kreditupplysningen är din senast deklarerade årsinkomst. Om du tjänar mer eller mindre än det när du gör din låneansökan, kan du ofta kompettera din ansökan med handlingar som styrker att du har en förändrad inkomst. Detta kan vara aktuellt om du har en väsentligt högre inkomst än vid din senaste deklaration eller om du ligger precis på gränsen till de inkomstkrav som den långivande banken ställer.


Det är förstås sällan aktuellt om du vid ansökningstillfället tjänar mindre än din senaste årsinkomst.
Det är din sammanslagna årsinkomst som du deklarerat som syns i form av taxerad förvärvsinkomst samt inkomst av kapital. Det syns alltså inte fler detaljer än så kring vart din inkomst kommer ifrån eller om du haft en inkomst varje månad eller inte. Det är istället sådana frågor som ofta ställs när du fyller i din låneansökan.

Nuvarande lån och krediter (kreditengagemang)
Beställaren kan välja att se om du har andra lån och krediter och hur stora de är. Det här påverkar ofta bedömningen av din betalningsförmåga i allra högsta grad. Om du har många stora lån sedan tidigare och bedöms ha en hög skuldbelastning i förhållande till din inkomst det vara svårare att få ytterligare ett lån, men om du har en hög inkomst är det ändå inte omöjligt.


Olika banker är mer eller mindre toleranta när det gäller tidigare skuldbelastning och många lån sedan tidigare. Ett typexempel på en sådan bank är exempelvis Bank Norwegian som kan godkänna lån till personer med mycket skulder sedan tidigare, så länge de har en god inkomst och sköter sin ekonomi i övrigt utan anmärkningar.
Har du inga tidigare lån eller krediter kan detta istället vara till din fördel när det gäller ett nytt lån.

Senaste frågor hos UC och antal förfrågningar det senaste året
De senaste förfrågningarna hos UC redovisas 12 månader tillbaka i tiden. Det är nämligen så länge en förfrågan sparas i UC's register. I de flesta fall framgår datum, belopp och vart du sökte lån någonstans eller alternativt, vilket företag som inhämtade kreditupplysningen. Däremot står det inte något om huruvida lånet eller krediten du sökte blev godkänt eller inte. Många kan luras att tro att det syns att man inte blev godkänd eller att det syns att man inte ens tackade ja till det låneerbjudandet som genererade UC kontrollen men så är alltså inte fallet. Däremot kan den som tolkar upplysningen dra vissa slutsatser utifrån aktuella skulder.

Skuldsaldo och betalningsanmärkningar hos Kronofogdemyndigheten
Betalningsanmärkningar, konkursansökan, missbruk av krediter, skuldsanering och näringsförbud framgår med olika längd tillbaka i tiden. Betalningsförelägganden, tredskodomar, restskatter, utmätningsförsök, skuldsanering, förvaltarskap m.m. är annan information som också framgår om det finns något att informera om i de avseendena.

Hur länge finns en betalningsanmärkning kvar i UC's register då, jo den ligger kvar i alla kreditupplysningsföretags register i 36 månader. 36 månader gäller också som tidsgräns för en misskött kredit eller ett missbrukat konto medan en konkursansökan finns kvar i kreditupplysningsföretagens register i 2 år. Om du är föremål för skuldsanering finns det kvar i registren i 60 månader, vilket är 5 år och ett näringsförbud finns var i hela 3 år efter att det har upphört.


När det gäller skuldsaldo hos Kronofogden så lämnas information om din skuld per angivet datum och även om du betalar in din skuld, kommer historiken för tidigare skuld hos Kronofogden att finnas kvar i upp till 25 månader.

Detta finns inte med i en UC-kontroll

Anställningsuppgifter - framgår inte i en kreditupplysning
Anställningsuppgifter framgår inte i en kreditupplysning. Det är också en sådan fråga som du ofta får besvara i de kompletterande frågorna som du svarar på i samband med att du fyller i din låneansökan. Uppgifter om anställningsform, vart du arbetar, hur mycket du arbetar och vad du har för lön hos respektive arbetsgivare syns inte i kreditupplysning hos något av kreditupplysningsföretagen. Det syns alltså inte om du har en eller flera arbetsgivare och inte heller vilka de är. Det som syns är alltså bara summan av dina totala inkomster under det föregående deklarationsåret.


Vi har tyvärr sett felaktig information om detta på andra sidor på nätet, vilket alltså inte stämmer.


Din hyra och andra fasta kostnader

Självklart framgår inte vilken hyra du betalar varje månad. Det här är också en sådan uppgift som du själv ofta får lämna vid ansökningstillfället. Om ni är flera som delar på hyran i bostaden där du bor, ska du ange din del av hyran. Likaså gäller detta kostnader för el, vatten, telefon, försäkringar eller andra saker du betalar varje månad.


Skillnader mellan UC och Creditsafe eller Bisnode

Hos Bisnode och Creditsafe framgår inte tidigare förfrågningar hos UC och över lag är informationen inte lika omfattande som hos UC.
Nuvarande skulder och krediter är inte heller specificerade på det sätt man kan få genom UC utan det är raden om "underskott av kapital" som kan ge långivaren en fingervisning om hur mycket skulder du hade föregående taxeringsår.


Kreditföretag som väljer att använda Creditsafe eller Bisnode kan göra det av ett eller flera olika skäl:

 • De anser att informationen hos dessa är fullt tillräcklig för deras kreditbedömning.
 • Det är billigare att köpa en upplysning från dem än från UC.
 • De känner till att det finns många som av olika anledningar vill undvika en UC-kontroll.


UC-kontroller är för många en känslig fråga eftersom det kan kännas obehagligt att låta någon begära en sådan. Många väljer därför att istället söka lån utan kreditupplysning genom UC för att skydda sin integritet (även om Finansinspektionen reglerar att det inte får vara integritetskränkande), för att de helt enkelt tycker att det är för utlämnande att ge ett företag möjligheten att begära en UC kontroll.
 

Söka flera lån utan UC samtidigt

Det går att söka ett nytt privatlån utan UC även om du redan har ett eller flera sedan tidigare. Det är också möjligt att söka fleralån utan UC samtidigt om du antingen behöver flera eller om du vill jämföra olika alternativ gällande de som erbjuder individuell ränta.


Även om det är befogat att söka flera lån samtidigt i vissa situationer, bör du vara mycket försiktigt och tänka efter noga innan om du verkligen har råd att betala tillbaka dem när räkningarna väl kommer. Det är inte ansvarfullt att låna mer än du kommer att klara av att betala tillbaka inom avtalad tid och du kan hamna i en mycket dålig ekonomiskt situation om du blir överskuldsatt.


Om du söker flera lån samtidigt och ångrar dig, har du rätt att utan tillkommande extra kostnader, ångra ditt lån om du gör det inom 14 dagar. Detta regleras i distansköplagen. Du måste givetvis betala ränta för den tiden du haft pengarna så det kommer ändå inte att vara kostnadsfritt för dig att först tacka ja till och sedan ångra ett lån.

Låna pengar utan UC med BankID

Nu för tiden dominerar BankID som identifieringsmetod och som du kommer att märka i listan med alla lån utan UC använder i princip alla BankID som det sätt du förväntas identifiera dig på. BankID är alltså mer eller mindre en förutsättning för att kunna göra en ansökan om lån eller kredit online. Det går dock snabbt att fixa ett sådant.

Att BankID krävs i så många sammanhang i dagens samhälle är något som har varit ett omdiskuterad ämne under en tid då det finns många som menar att det bidrar till utanförskap för dem som av olika anledningar inte har BankID eller e-leg.


Utvecklingen har dock inte avstannat för det och i Sverige är BankID otroligt viktigt för den som vill kunna uträtta ärenden via nätet, både hos myndigheter och företag. Medborgare och konsumenter förväntar sig att kunna uträtta allt möjligt på nätet och då krävs säkra metoder för identifiering och BankID är en sådan säker metod.

Kostnader för lån inom kategorin

Som du säkert redan märkt eller kommer att upptäcka när du jämför lån som använder Creditsafe och Bisnode itället för UC, är många av dem kortfristiga och faller inom ramen för högkostnadskrediter. Den effektiva räntan för den här typen av lån kan bli hög om du inte är vaksam. Läs mer om varför den effektiva räntan för högskostnadskrediter ofta är hög.


Generellt sett är alltså dessa lån dyrare per månad än de flesta andra lån som använder sig av UC även om det inte har något alls med själva UC-kontrollen att göra utan snarare att dessa lånetyper riktar sig till personer med lite sämre förutsättningar. I alla fall när man ser till den kreditbedömning som görs.


För att verkligen ta reda på hur mycket ett lån i den här kategorin kostar i jämförelse med andra lösningar, behöver du göra beräkningar som jämför de totala kostnaderna för lånet ända fram tills det är till fullo avbetalt. Även ett lån med lägre ränta kan bli kostsamt och kanske till och med ännu dyrare om du har det kvar under väldigt många år. Hur snabbt du kan amortera av ditt lån och bli skuldfri kommer att påverka hur mycket ränta du har betalat när lånet väl är avbetalt och avslutat.

Kreditupplysning och kreditbedömning

Ett vanligt missförstånd är att blanda ihop "UC-kontroll och kreditupplysning".  UC-kontroll är som vi tidigare nämnt en kreditupplysning som utfärdas av företaget Upplysningscentralen AB.


Kreditupplysning och kreditbedömning är också två skilda saker även om de hänger ihop. Den som lånar ut pengar eller ger andra krediter behöver enligt gällande lagar och regler, skaffa sig ett bra underlag för att kunna bedöma om du ska få ett lån eller en kredit godkänd. Kreditbedömning ska ses som en del av den kreditprövning som alla långivare enligt lag måste göra.

En kreditbedömning bygger i grunden på tanken att det är liten risk att ge kredit till den som tidigare har skött sin ekonomi och större risk att ge kredit till den som tidigare har misskött sina betalningar. Man vill också se på din förväntade betalningsförmåga utifrån ett helhetsperspektiv och som stöd i kreditbedömningen är det numera obligatoriskt att inhämta en kreditupplysning från ett kreditupplysningsföretag.

Kreditbedömningen kompletteras oftast med ett antal andra frågor som banken eller långivaren ställer när du ansöker om lånet eller krediten. De uppgifterna tillsammans med kreditupplysningen, utgör underlaget för den totala kreditbedömningen. En kredibedömning är inte enbart till för kreditföretagets säkerhet, den har även syftet att skydda dig som låntagare. Kreditbedömningen ska signalera om du är på väg att försättas i ett dåligt ekonomiskt utgångsläge med betalningsproblem och överskuldsättning.

Det finns flera olika kreditupplysningsföretag som förser den som ger krediter och lån, med information om dig som ansöker om det. UC är kanske det mest välkända kreditupplysningsföretaget men det finns fler företag som tillhandahåller ekonomiska upplysningar av samma slag.


Kreditupplysningsföretag

Vilka företag får bedriva kreditupplysningsverksamhet?

Det ställs höga krav på de företag som söker tillstånd att få bedriva den här typen av verksamhet. Att bedriva kreditupplysningsverksamhet regleras genom lag. När det handlar om vem och hur kreditupplysningsverksamhet får bedrivas, regleras det i Kreditupplysningslag (1973:1173).


Det är strängt reglerat hur kreditupplysningsverksamhet får bedrivas och kreditupplysningsverksamhet får bedrivas endast efter tillstånd av Datainspektionen.

Ett viktigt stycke i lagen säger så här:
"Kreditupplysningsverksamhet skall bedrivas så att den inte leder till otillbörligt intrång i personlig integritet genom innehållet i de upplysningar som förmedlas eller på annat sätt eller till att oriktiga eller missvisande uppgifter lagras eller lämnas ut."

Källa: Sveriges Riksdag - lagar, Kreditupplysningslag (1973:1173)

Vilka kreditupplysningsföretag används mest?

Det är många som lite slarvigt uttrycker sig i termerna att "en bank tar kreditupplysning" och sedan dessutom kanske blandar ihop kreditupplysning med UC kontroll. En UC kontroll är nämligen en kreditupplysning hos ett specifikt kreditupplysningsföretag - UC, Upplysningscentralen AB.


Utöver UC finns flera andra kreditupplysningsföretag i Sverige och även om just UC är stora och flitigt anlitade av framför allt storbankerna, så kan alltså en kreditupplysning beställas från andra företag än just dem. När det handlar om stora ekonomiska åtaganden är UC vanligast. De mest anlitade företagen efter UC är Creditsafe och Bisnode men flera företag inom verksamhetsområdet, är på intågande på den Svenska marknaden.


Konkurrenskraften hos de olika kreditupplysningsföretagen handlar om väl utvecklade tjänster och tillförlitliga digitala lösningar för överföring av information. Flexibilitet och behovsanpassningar är också något som krävs inom kreditupplysningsverksamheten. Artificiell intelligens används i stor utsträckning inom kreditprofiling medan det i kreditupplysningar mest ingår kalla fakta som sammanräknat ger en viss kreditpoäng. Därför är det viktigt med väl utvecklade beräkningsverktyg som kan ge en korrekt bild av din kreditsammanställning.


Även prisbilden är ett konkurrensmedel inom verksamheten, då banken eller långivaren betalar en avgift för varje kreditupplysning som de beställer. Omfattande upplysningar med mycket detaljer kostar banken mer än mindre omfattande upplysningar med den mest grundläggande informationen. Priset långivaren får betala för kreditupplysningen är en faktor som spelar roll när de bestämmer sig för om de ska använda en enklare upplysning eller om de ska använda en omfattande upplysning från exempelvis UC. Utöver det finns det faktiskt kreditföretag som med avsikt undviker UC för sina låntagares skull eftersom varje UC-kontroll som görs sänker UC-scoringen.

UC (Upplysningscentralen AB)

Mest anlitat av storbankerna och även vid stora lån hos andra banker och låneinstitut. Det går att låna 50000 eller mer utan UC men vanligast är att man använder UC på större lån över 30000 kronor.


Upplysningscentralen AB, eller "UC" som är den lite slarviga förkortningen på företaget idag, är det största och ledande företaget inom kreditupplysningar i Sverige. UC som också ägs av ett antal storbanker och försäkringsbolag, använder sig uteslutande av UC när de beställer upplysningar på sina egna kunder

.
Även kreditgivare av mindre storlek kan använda sig av UC men allt fler mindre tenderar att bli lån utan UC kontroll då den kategorin av lån ökar mest i populäritet hos Svenska låntagare.  UC använder sig av en riskprognos som utgör det sammanvägda kreditomdömet (enligt UC's sätt att räkna). Kreditomdömet som UC lämnar ifrån sig kan vara mellan 0 - 100 % där 0% är lägsta risk och 100% är högsta risk. Läs mer om vad som normalt sett visas i en UC kontroll om du vill veta mer om kreditupplysning hos UC.

Creditsafe

Vanligast bland kreditföretag för mindre snabblån och SMS-lån med max lånebelopp på upp till 40 000 kr.
Många SMS-lån och mindre snabblån använder sig av kreditupplysningsföretaget Creditsafe som börjar växa sig till att bli en av de större aktörerna näst efter Upplysningscentralen. De upplysningar som Creditsafe levererar till beställaren innehåller även den, all viktig information som behövs för att avgöra kreditvärdigheten hos en privatperson eller företag.


Vid kreditupplysning genom Creditsafe får man ett omdöme avseende kreditvärdighet som kan vara på en skala mellan Mycket låg - Mycket hög.

Bisnode 

Är Creditsafe's största konkurrent och kan nog snart vara det mest vanliga kreditupplysningsföretaget när det handlar om att inte använda UC. Kreditföretagen använder Bisnode för kreditupplysning inför snabblån och smslån på summor upp till 50000 kronor eller i vissa fall även mer.


Bisnode erbjuder kreditupplysningar men även andra verktyg som kan underlätta finansiellt för företagen. De uppgifter som lämnas vid en kreditupplysning skiljer sig inte nämnvärt från Creditsafe. Numera ingår Bisnode i Done & Bradstreet.


Solventia

Är inte lika stora som Creditsafe och Bisnode ännu. De används i vissa kreditupplysningssammanhang men man ser dem sällan när det handlar om lån och krediter online.


Låna utan kreditupplysning är inte möjligt

Att låna pengar utan kreditupplysning ska inte var möjligt så länge banken eller kreditföretaget, följer de regler de har att förhålla sig till. Det går alldeles utmärkt att låna utan kreditupplysning hos företaget UC men då måste långivaren inhämta en kreditupplysning från någon annan aktör.


Banker och andra kreditföretag är nämligen skyldiga att göra en kreditprövning innan de godkänner dig för lån eller krediter. Detta  regleras i lagen om bank-  och finansieringsrörelse (SFS 2004:297) och konsumentkreditlagen (SFS 2010:1846).

I en kreditprövning ingår att inhämta en kreditupplysning. Detta gäller oavsett om det är ett litet eller stort lån eller kredit du söker.

För ett antal år sedan var kraven på kreditupplysning inte lika höga på små korttidslån men nu är villkoren desamma oavsett lånets storlek.


I praktiken innebär det här att det ska vara omöjligt att låna pengar utan att någon som helst kreditprövning genomförs av det företag du ska låna pengar hos. Att följa lagar och förordningar är viktigt för alla banker och kreditföretag, eftersom de annars kan förlora rätten att bedriva sin låneverksamhet.


Alla banker och kreditinsitut som är dessutom angelägna om att följa de riktlinjer som Finansinspektionen utfärdar, är enligt Finansinspektionens allmänna råd, ålagda att göra en kreditprövning. Där framgår också att det allmänna rådet är att inhämta en kreditupplysning. Däremot måste den inte inhämtas hos just UC.


I Finansinspektionens allmäna råd FFFS 2014:11 framgår bland annat följande:
"En kreditgivare bör i sin kreditprövning bedöma en konsuments ekonomiska förutsättningar utifrån hans eller hennes inkomster, tillgångar, utgifter och skulder samt eventuella borgensåtaganden. Kreditprövningen bör grundas på ett skriftligt underlag eller på andra tillförlitliga uppgifter, t.ex. en kreditupplysning. En kreditprövning bör göras även om en säkerhet ställs för krediten."

Källa: Finansinspektionen FFFS 2014:11 som trädde i kraft 16 juni 2014.

Copyright © All Rights Reserved kontanter.nu 2014