Tillfälligt tappat betalningsförmågan?

Att tillfälligt tappa betalningsförmågan för större utgifter, är något alla som inte har sparade pengar på banken att ta ut, kan drabbas av. Det finns många situationer då detta scenario kan tänkas uppstå. Till exempel kan det handla om att du inväntar pengar från a-kassan eller försäkringskassan eller helt enkelt är i en svacka ändå av olika skäl.
 

Undersök först om du kan skjuta fram eller dela upp dina räkningar

Innan du drabbas av panik och tar ett snabblån för att lösa situationen, bör du kolla upp om du kan få skjuta fram eller dela upp några av de räkningar du har den aktuella månaden. Fördelen med detta är att du inte behöver belasta dig med att låna pengar, medan nackdelen kan vara att betalningsbördan blir större än du mäktar med även de kommande månaderna. Allt beror på hur mycket pengar som saknas och hur dina möjligheter att skjuta fram eller dela upp dem, ser ut.

Helst bör du undersöka detta redan innan du sätter igång att betala räkningar för de pengar du faktiskt har. Att stämma av med alla dem du har räkningar hos, minskar risken att du betalar en räkning som du kanske kunde fått dela upp, medan du står kvar med en räkning som du inte får delebetala.

Saknas det mycket pengar är det ofta bättre att faktiskt ta ett snabbt lån så att du kan klara av även de kommande månaderna. Har du exempelvis en obetald hyresavi på 6000 kronor och du får möjlighet att dela upp den på två delbetalningar, blir det ändå 6000 kronor PLUS 3000 kronor att betala nästa månad. Behöver du dela upp dina räkningar mer än dina fordringsägare medger, är det ofta bättre för dig att ta ett lån med lägret total månadskostnad.
 

Lång återbetalningstid ger låg månadskostnad

Ju längre återbetalningstid du kan välja, desto lägre summa pengar behöver du betala varje månad. Men se upp! Är räntan hög, kan det bli ett dyrt lån i längden.
Det bästa är ändå att ta ett lån med längre återbetalningstid och sedan välja att frivilligt betala av det snabbare när din ekonomi stabiliserat sig. Det är alltid bättre att ta det säkra före det osäkra och du ska vara helt säker på att du kan klara av månadskostnaden för det lån du söker.

Ett lån utan säkerhet ska kunna förtidsinlösas utan extra kostnader. Du kan återbetala lite extra varje månad eller välja att sätta in lite större summor för att minska räntekostnaderna löpande. Får du möjlighet kan du också lösa hela lånet i förtid. Om du inte har något emot att ta ett lån av en långivare som använder UC, brukar de lånen vara mest fördelaktiga både när det gäller återbetalningstid och ränta. Sök efter bra och billiga lån utan säkerhet för att välja det som passar dig bäst.

Har du däremot svårt att få lån, minskar antalet långivare att välja mellan och även räntan kan vara något högre. Det du ska göra i ett sådant läge är att överväga dina alternativ innan du tar ett lån men om du har ett akut behov av tillfälliga extra pengar på kontot, är kanske ett lån ditt bästa val ändå. Personer som nekats lån av sin vanliga bank, kan ofta ändå bli godkända för ett snabblån online för personer med låg kreditvärdighet.
 

Skadligt att "göra ingenting"

Det du absolut inte ska göra är att strunta i din situation. Det kan vara mycket skadligt för din privatekonomi att inte göra någonting alls. Om du bara låter bli att betala dina räkningar kommer du förmodligen att hamna i en mycket dålig situation med ännu fler och större räkningar.

Om din fordringsägare skickar vidare skulden till inkasso eller till Kronofogdemyndigheten, kommer du snart att märka att dina skulder ökar drastiskt. Detta är på grund av att det tillkommer en hel rad olika avgifter och räntor som inte fanns på den ursprungliga fakturan/räkningen.
Du ska absolut lösa situationen i det akuta skedet, oavsett om det handlar om att dela upp/skjuta fram räkningar eller ta ett lån. Därefter är det kanske så att du har nytta av att se över din ekonomi på flera olika sätt för att undersöka vad du kan göra för att inte hamna i samma situation igen.
Genom att få ordning på hushållsekonomin, blir livet både enklare och roligare då du kan lägga energin på annat. Att få bättre ekonomi är något som många strävar efter och oavsett hur din situation ser ut just nu, går det ofta att göra något åt.
 

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar