Akut behov av extra pengar - ett krisläge för många

Året 2020 har inletts på ett sätt som ingen av oss rimligtvis kunde förutspå eller förutsäga. Att Corona-pandemin skapat ekonomiska problem för många privatpersoner, företag och till och med hela nationer runt om i världen är ett faktum.
Konsekvenserna av virussmittans framfart har medfört att många företag och privatpersoner i Sverige, är i akut behov av extra pengar i kassan.

Du som privatperson kan vidta ett antal åtgärder för att mildra konsekvenserna så gott det går.
 

Skaffa pengar - tips för andra tider

Att snabbt skaffa extra pengar genom att sälja saker du inte längre använder, är kanske inte så lätt i tider av social distansiering. Det är faktiskt ganska få saker som är normalt just nu och därför kan man inte förlita sig på försäljningar och insamling av saker för att skaffa pengar snabbt just nu.

I vanliga fall hade vi definitivt hänvisat till vår unika lista på hur man kan skaffa pengar snabbt utan att ta ett lån. Men just nu är det tyvärr många av de saker som finns på listan som är mer eller mindre omöjliga att göra. Tips för de tider som råder just nu är att istället få mer pengar över genom att få ordning och reda på sina utgifter.

Ett av de sätt som många kan spara in mycket pengar på och få mycket mer pengar över varje månad är att samla ihop gamla lån och krediter. Genom att göra det kan man ansöka om lån med extra lång löptid även om man tror att man kanske kommer att kunna göra extra inbetalningar och lösa lånet tidigare än det från början avtalas om. Att söka omstartslån är förhållandevis enkelt och det går snabbt att bli godkänd och få pengarna på sitt konto.
 

Snabblån kan hjälpa på kort sikt

Även ett mindre och enklare snabblån kan hjälpa till att lösa en akut kris med behov av extra pengar. Den som till exempel blivit korttidspermitterad och har svårt att få ekonomin att gå ihop just nu, kan söka ett snabblån för att fylla ut tomrummet efter de procent av inkomsten som nu uteblir.
Så länge du vet att du kommer att kunna återbetala lånet i enlighet med det låneavtal du tecknar, ska det i normala fall inte vara någon som helst fara med att ta ett snabblån.

Den som däremot är osäker på sin framtida inkomst, bör om möjligt undvika lån så länge det bara går. Visst kan ett lån mellan två löner vara relevant i många fall men försök i första hand att prata med dina fordringsägare och be dem om lite uppskov tills du får pengar. Ett exempel på en skarv som kan uppstå är när du går från anställd till arbetslös och inte hunnit få a-kassa ännu. Ett annat kan vara om du på grund av sjukdom en tid, tillfälligt fått väsentligt lägre inkomst och därför halkat efter med räkningar eller annat.
Snabblån bör alltid ses som en ytterst tillfällig lösning när inget annat återstår. Sök alltid de billigaste snabblånen för att inte kasta bort onödigt mycket pengar på räntor.

Att samtidigt vidta alla möjliga och tänkbara åtgärder för att spara pengar och klara ekonomin medan krisen pågår för fullt är kanske det allra viktigaste. Att bara lösa ett tillfälligt problem på lättaste möjliga sätt, genom att ta ett snabblån bör inte vara den enda åtgärden du vidtar. Några tips för hur du klarar din ekonomi under krisen kan göra att du inte behöver låna lika mycket eller kanske inte behöver låna alls.
 

Ta det säkra före det osäkra skaffa en kredit

Att skaffa sig en kredit som buffert ifall något oförutsett skulle hända, är det många som tidigare missat att göra. Nu är det hög tid att ha en sådan. I alla fall om du inte tillhör de lyckligt lottade som kunnat lyda alla ekonomers råd och sparat minst tre månadslöner på ett reservkonto på banken.

Du ska välja ett kreditkonto som inte har någon uppläggningsavgift. Då kommer du att skapa dig en kredit som du kan använda bara i nödfall och som du inte betalar något alls för förrän du tar ut pengar från det och i samband med det också får börja betala ränta.
Kreditkonto online finns för alla olika nivåer av kreditvärdighet. Som vanligt skiljer sig räntan och övriga villkor åt en del och därför är det en stor fördel att jämföra olika onlinekrediter innan du väljer vilket av dem som passar dig bäst.
 

Låg kreditvärdighet kan vara ett hinder

Även den som har låg kreditvärdighet kan ha drabbats av Corona-pandemin på olika sätt. Tyvärr kommer vi nog i efterhand att få se att de som redan hade låg kreditvärdighet kan vara de som också drabbas hårdast rent privatekonomiskt med anledning av krisen.

Ett av skälen till det kan visa sig vara att en låg kreditvärdighet tenderar att göra det svårare att skaffa sig en buffert eller tillfälligt låna pengar till en rimlig ränta.
Den som har låg kreditscoring kommer nämligen nästan alltid att bli erbjuden lån med högre ränta än den som har hög kreditvärdighet.

Genom att undersöka och jämföra de olika lån som ges till personer med låg kreditvärdighet, kan du spara massor av räntepengar och samtidigt ge dig själv rimliga förutsättningar att återbetala lånet på hyfsat kort tid. Många har en extra stund över nu och därför ska du försöka ta dig tiden att läsa på om olika lån istället för att välja det första bästa lånet i all hast. Det kan skilja tusenlappar mellan de billigaste och dyraste alternativen för dig med dålig kreditvärdighet.

Tyvärr är det svårt att se att Sverige skulle genomföra liknande krisåtgärder som exempelvis USA och dela ut gratis extra pengar till privatpersoner för att klara krisen. Det är inget som verkar intressera de politiska ledarna i Sverige. Istället läggs fokus på att försöka rädda jobben men det kommer inte att lyckas till fullo, det vet vi redan.
 

Försök att förutsäga din framtida ekonomi

Jobbar du inom en bransch som drabbats hårt av krisen? Då är det dags att försöka förutsäga dina framtida möjligheter till att få jobb inom den bransch som du är verksam inom.
Genom att försöka analysera hur framtiden för din bransch ser ut, kan du ta egenmakten att byta bransch redan nu för att motverka risken att du får långvarigt låga inkomster med anledning av arbetslöshet.

Det finns hur många analyteriker och ekonomer som helst som yttrar sig i frågan om när arbetsmarknaden kommer att återgå till det normala igen. Vad tror du själv? Lita på din magkänsla utifrån att du kan din bransch. Kommer du att ha jobb under hela krisen eller kommer du att riskera arbetslöshet? Om du redan gått miste om ditt arbete, kanske du måste fundera på hur lång tid det kan ta innan just din bransch återhämtar sig.
Vilken funktion/yrke/roll har just du? Är det en yrkeskategori inom branschen som kommer att återanställas ganska omgående när krisen vänder eller kommer det senare?

Kvalificerade gissningar från dig själv är det första steget för att du ska få vägledning i hur och vad du ska göra för att undvika ekonomiska svårigheter under lång tid efter att krisen upphört. Att planera redan nu för tiden efter krisen kommer att vara avgörande för många personer.
 

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar