Planera redan nu för tiden efter Corona-krisen

Kanske har du förlorat jobbet eller fått kraftigt minskade inkomster med anledning av Corona-krisen som slagit ut stora delar av det svenska näringslivet. Sjukskrivning, vård av barn eller vård av nära anhörig är också händelser som ofta leder till minskade inkomster.

Den som har låg inkomst och små marginaler har förmodligen inte den buffert som många påstår att alla bör skaffa sig att ha på banken i för oförutsedda händelser.
För många kan det nästan kännas som ett hån när ekonomiska experter talar om att du ska ha minst 3 månadslöner i reserv på banken. Detta innebär att allt för många helt plötsligt befinner sig i en privatekonomisk kris.

Om det som inte fick hända ändå har inträffat nu med anledning av Corona eller av någon annan anledning, är det hög tid att göra en exit plan för att komma ur en ekonomisk krissituation så snabbt det bara går.

I det akuta krisläget kan du ta del av tips för bättre ekonomi under Corona-krisen men det gäller också att samtidigt planera för tiden efter. En dag kommer människor att återgå till sina vanliga rutiner och arbeten och samhället ska försöka ta form igen. Har du drabbats av arbetslöshet eller minskade inkomster just nu, kan det kännas tungt att börja planera för framtiden just nu när det råder så mycket osäkerhet. Vilka branscher kommer att återhämta sig? Vilka jobb kan man söka när företagen väl vågar rekrytera igen? Vad ska jag göra om jobbet jag hade aldrig kommer tillbaka?

Egentligen finns många saker du bör tänka på i nuläget medan krisen pågår. Längre ner på sidan kan du läsa om:
 • 10 tips för att skaffa så bra ekonomi som möjligt under själva krisen.
 • 10 tips för att skapa förutsättningar för bättre ekonomi och planera för framtiden.
 • 6 tips för att komma igång att göra en personlig exit plan som ska leda till ett bättre liv när krisen är över.

10 tips för att skaffa så bra ekonomi som möjligt under Corona-krisen

Att göra allt du kan för att skaffa så bra ekonomi som möjligt under själva krisen, kommer att påverka dina möjligheter att ta dig ur den lite längre fram när krisen är över.
Det snabbaste och mest verkningsfulla sättet att skaffa mer pengar på, är att drastiskt dra ner på sina utgifter. Det kan kännas jättetråkigt att göra det men det kan hjälpa många som har dålig ekonomi.

 1. Omförhandla dina lån och krediter så att du får lägre månadskostnader för lån och krediter. Läs mer om att samla dyra lån och krediter.
 2. Säg upp TV- och musiktjänster som kostar pengar. Det kan kännas tråkigt men absolut nödvändigt även om du känner att det inte är några stora summor pengar du tjänar på det. Gå ner på grundutbud för TV-kanaler och avsluta Spotify Premium. Visst kan det vara frestande att ha tillgång till många kanaler, musik och film om man spenderar mycket tid hemma men det kostar onödiga pengar!
 3. Byt mobilabonnemang till ett billigare sådant så att du enbart har de grundläggande behovet tillfredsställt. Minska på din surf så mycket du kan, det är en utgift som du kan spara in mycket pengar på. Kanske finns det en passande familjelösning för dig som är fler i hushållet.
 4. Omförhandla ditt elavtal så att du har billigast möjliga elpris. Även om du är bunden ett antal månader till, kommer du att spara pengar på detta så snart avtalet löper ut. Ingen vet hur din ekonomi ser ut om ett antal månader så detta kan du göra oavsett hur länge det dröjer innan du kan byta leverantör.
 5. Jämför och byt försäkringar för att spara pengar på detta sätt. Många är också dubbelförsäkrade genom olika försäkringar de har och detta kan du behöva gå igenom lite då och då. Vissa försäkringar är viktiga att ha kvar. Utifrån din livsstil kan det variera vilka försäkringar du måste ha kvar medan du kanske kan ändra eller säga upp andra försäkringar. Exempelvis är hemförsäkring något du inte bör avstå ifrån. Du ska inte heller avsluta din arbetslöshetsförsäkring (medlemskap i a-kassa) i det läge som råder.
 6. Ställ av bilen och få tillbaka pengar både på skatt och försäkring. Om du inte absolut måste använda din bil finns det ofta mycket pengar att spara på att ställa av eller sälja bilen. Detsamma gäller förstås andra fordon du måste betala skatt och/eller försäkring för.
 7. Laga alla måltider hemma och gör portionslådor som du/ni antingen kan äta hemma eller ta med till jobbet.
 8. Strunta fullständigt i allt snack om att fortsätta gynna restauranger och det lokala näringslivet, det är din ekonomi det handlar om nu. Handla inget som du absolut inte behöver just nu. Många inser att det enda de egentligen måste köpa är livsmedel, läkemedel, hygienartiklar och liknande. Bunkra INTE!
 9. Pausa alla prenumerationer på tidningar och andra saker som du kan avvara under en tid. Säg upp sådant som du kan säga upp utan att det medför några kostnader.
 10. Köp inte alkohol och tobak. Det är ett perfekt läge att sluta med sådant som varken är hälsosamt eller nödvändigt. Detta är för många en ganska stor utgiftspost om pengarna tenderar att inte räcka till.
Läs fler tips om hur du kan få ordning på en dålig ekonomi när du behöver skaffa pengar.
 
Skaffa bättre ekonomi under Corona-krisen
Skaffa bättre ekonomi under Corona-krisen

10 tips för att skapa bättre förutsättningar för dig själv på kort och lång sikt

 1. Gå med i a-kassan om du inte redan är det. Att bli medlem i a-kassan kan kännas konstigt om du vet att du inte uppfyller de normala kraven för att få någon ersättning därifrån. Gör det ändå, det kan mycket väl beslutas om åtgärder som innebär att även den som enligt nuvarande regler inte uppfyller kraven för ersättning, kan få det framöver. Priset för att vara medlem i a-kassan varierar men alla kan gå med i Alfa-kassan och där är avgiften dessutom överkomlig.
 2. Fundera på om du kan ansöka om studier med studiemedel under en period. Det går ofta att göra efteranmälan/sen anmälan till många fristående kurser på universitet och högskolor. Att studera kan dessutom göra att du förbättrar dina förutsättningar till en nystart efter krisen om du väljer en passande utbildning som stärker din ställning på arbetsmarknaden.
 3. Ta körkort medan du är arbetslös. Det går att låna pengar till körkort genom CSN om du redan är arbetslös. Med förmånlig ränta och villkor som gör att du inte behöver börja återbetala på lånet förrän längre fram, kan du kanske förbättra dina möjligheter till inkomster och jobb när krisen är över. Läs mer om körkortslån för arbetslösa.
 4. Anmäl dig på Arbetsförmedlingen och ta del av många olika digitala tjänster som kan hjälpa dig att hitta nytt jobb. Där kan du också få vägledning kring olika yrken och vad som krävs för att få jobb inom dem. Det finns ingen anledning att vänta med att anmäla sig om du blivit arbetslös. Ju längre tid i arbetslöshet, desto fler insatser kan du ta del av genom Arbetsförmedlingen.
 5. Se till att ta tag i din ekonomi på alla tänkbara sätt. Även om det är bråttom och du befinner dig i en akut ekonomiskt kris, är det viktigt att skapa varaktiga förutsättningar för en förbättring. Att få ordning och reda på dålig ekonomi är inte alltid så enkelt och i en kris-situation kan det kännas som att det är "för sent" men vi vill påstå att det egentligen aldrig är för sent att göra allt du kan för att få bättre förutsättningar framöver.
 6. Ansök om lån för skuldfinansiering. Oavsett om du tycker att du idag kan klara av att betala dina månatliga kostnader för lån på ett bra sätt, är det bra att ha en plan för att ha så låga kostnader för lån som möjligt varje månad. Vem vet vad som händer om några månader? Genom att ansöka om nystartslån kan du få ner dina månadskostnader i förebyggande syfte även om det inte känns som att du behöver det exakt nu. Det finns även lån för personer som har väldigt dålig kreditvärdighet. Ta ett lån med så lång löptid som möjligt så att månadskostnaden blir så låg som möjligt. Du kan alltid göra extra amorteringar om du vill i framtiden. Läs mer om att låna pengar med dålig kreditvärdighet.
 7. Undvik då långt det är möjligt att ta nya lån eller utöka befintliga lån. Även om det är frestande att ta ett lån så finns de andra kreativa och annorlunda sätt att skaffa extra pengar på.
 8. Om du ändå har en känsla av att du har behov av en liten buffert för framtida behov de närmsta månaderna, är det bättre att ansöka om någon form av kredit som bara börjar kosta pengar om och när du börjar ta ut pengar från den. Att skaffa en onlinekredit som reserv för oförutsedda händelser när marginalerna är små redan från början kan kännas som en trygghet. Välj en kredit utan uppläggningskostnader så behöver den inte drabba dig alls ekonomiskt så länge du inte använder den.
 9. Att byta bostad till en billigare, kan göra underverk för din ekonomi på lite längre sikt. Visst kan det kosta en slant att genomföra själva flytten men månadskostnaden för boende är ofta en stor del av mångas kostnader varje månad. Genom att byta bostad till en billigare lösning, kan du spara mycket pengar.
 10. Hyr ur delar av din bostad under kortare eller längre tid för att få hyresinkomster. Upp till ett förhållandevis högt belopp, är det skattefritt att få inkomster från att hyra ut delar av sin bostad. För att hyra ut hela bostaden krävs att du har tillåtelse från din hyresvärd eller din bostadsrättsförening.
Skapa bättre förutsättningar för god ekonomi
Skapa bättre förutsättningar för god ekonomi

6 tips för att göra din personliga exit plan

Syftet med en exit plan är att så snabbt som möjligt få ordning på ekonomin när krisen börjar avta. Det är lätt att slukas av det som händer här och nu men till skillnad mot många andra kriser vet vi att när denna kris är över kommer vi sakta men säkert börja återgå till en mer normal vardag igen.
Du vill inte ligga steget efter när möjligheter börjar öppna sig igen!
 1. Gör en enkel budget som du ska hålla både under själva krisen och för den första tiden efteråt. Att göra en budget betyder inte att du måste hålla dig till exakt samma inkomster och utgifter varje månad och du kan redan nu göra en budget att hålla dig till även efter krisen. Tänk på att när allt börjar återgå till det normala igen, kan dina kostnader öka eftersom du kanske måste åka kollektivtrafik eller annat som du kanske inte gör under den akuta krisen.
 2. Försök analysera inom vilka branscher det kommer att behövas personal inom när krisen släpper. Många branscher jobbar för högtryck även nu under krisen och deras personal kommer att behöva ledigt när krisen är över.
 3. Förbered lite olika jobbansökningar. En jobbansökan ska vara utformad lite olika för de jobb du söker. Företaget du söker jobb hos ska kunna känna att det är hos just dem du vill jobba. Just nu kanske du har tiden att göra några olika ansökningshandlingar som du sedan kan göra mindre juseringar i när du väl ska söka jobb framöver.
 4. Fundera över vilka förutsättningar du kan behöva för att komma på fötter så snabbt som möjligt. Undersök och gör vad du kan för att redan nu skapa de förutsättningar du kommer att behöva senare. När krisen vänder ska du ha hela planen klar för dig så att du kan agera snabbt.
 5. Var disciplinerad när du gör dina planer. Att ägna för mycket tid åt att fundera på hur dåligt allt kommer att bli på kort sikt, kan vara bra för att göra vad du kan för att förbättra din akuta situation men det hjälper förmodligen inte på längre sikt. Försök att ägna minst lika mycket tid åt att börja planera för hur du snabbast möjligt ska komma på fötter igen senare. Den akuta krisen är det få av oss som kan påverka. Ägna dig åt att planera för sådant du faktiskt kan påverka istället.
 6. Tappa inte värdefull tid när du ska söka jobb. Ett behov av fler anställda uppstår ofta långt före en jobbannons kommer ut. Börja skicka ut ansökningar vid lämpligt tillfälle innan annonser kommer ut på internet eller i andra forum. Många verksamheter kommer att påverkas även i sitt rekryteringsarbete och det finns en chans att så kallade spontanansökningar kan bli extra värdefulla när krisen börjar avta. Du bör påbörja ditt arbete med att skaffa jobb efter krisen redan innan själva krisen är helt över.

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar