Körkortslån för arbetslösa

Visste du att den som är arbetslös och uppfyller vissa villkor kan få låna pengar billigt från CSN för att kunna ta B-körkort?
Räntan för år 2020 är bara 1,74% vilken är en mycket förmånlig ränta.

 

För att kunna få ett körkortslån med låg ränta hos CSN måste du uppfylla de krav och villkor som ställs för att ha rätt till ett lån till körkort.

 • Du ska inte redan ha ett svenskt B-körkort sedan tidigare.
 • Du ska vara i åldern 18 - 48 år gammal.
 • Du ska vara arbetslös samt vara anmäld som arbets­sökande hos den offentliga arbetsförmedlingen. Du räknas som arbetslös även om du deltar i någon aktivitet genom arbetsförmedlingen. Kravet på arbetslöshet är lite olika beroende hur gammal du är. Om det kan du läsa mer lite längre ner i det här inlägget.
 • Trafikskolan som du tänker gå på för att ta ditt körkort, måste ha tillstånd av Transportstyrelsen att driva trafikskola.
 • Trafikskolan som du tänker gå på, behöver ha ett avtal med CSN.

Krav om du är 18 - 24 år gammal

Kravet på arbetslöshet om du har fyllt 18 år men inte 25 är att du ska vara anmäld som aktivt arbetssökande hos Arbetsförmedlingen. Utöver att du är anmäld på arbetsförmedlingen måste du uppfylla ett av nedanstående krav:

 • Du är inskriven som deltagare i  jobb- och utvecklingsgarantin eller i jobbgarantin för ungdomar. När din ansökan kommer till CSN måste du ha en pågående inskrivning och delta i något av dessa program.

ELLER

 • Du har deltagit i Arbets­förmedlingens etablerings­­program eller haft en etableringsplan i minst tre sammanhängande månader fram till och med dagen innan din ansökan kommer in till CSN.

Krav om du är 25 - 47 år gammal

Du som är 25 - 27 år gammal måste också vara anmäld som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen. Du ska ha varit anmäld hos arbetsförmedlingen i minst 6 månader i sträck (helt utan avbrott), fram till och md dagen innan din ansökan kommer in till CSN.

Utöver det, måste du uppfylla ett av de här två villkoren:

 • Du har varit arbetslös under hela perioden.

ELLER

 • Du har deltagit i ett arbetsmarknads­politiskt program eller haft en etableringsplan under hela perioden.

Varför körkortslån genom CSN?

Körkortslån genom CSN har införts eftersom det i många fall kan vara lättare att få ett jobb om du har ett körkort. Samtidigt är det inte så lätt att få pengarna att räcka till när man är arbetslös och därför kan ett lån till körkort hjälpa till för att lösa problemet.

Körkortslånet infördes som en del av arbetsmarknaspolitiken och CSN (Centrala studiestödsnämnden) är de som hanterar lån till körkort för arbetslösa.

CSN kommer att inhämta uppgifter från den offentliga arbetsförmedlingen för att på så sätt säkerställa att du uppfyller kraven och villkoren för att kunna få det här billiga lånealternativet.
 

Körkortslån för arbetslösa
Körkortslån för arbetslösa

Om du är intresserad av körkortslån för arbetslösa kan du läsa mer om vad det innebär och hur du ska göra för att ansöka om det hos CSN.
Du kan låna upp till 15000 kronor för att ta ett B-körkort. Gå till CSN's hemsida och läs om körkortslån för arbetslösa.
 

Körkortslånet hos CSN utbetalning

Du kan låna upp till 15000 kr till körkortet. Varje utbetalning kommer att vara på 5000 kronor och det blir alltså tre utbetalningar under din körkortsutbildning. Om du märker att du inte behöver låna hela max beloppet låter du helt enkelt bara bli att begära ut alla tre utbetalningarna.

Ett beslut om körkortslån gäller i ett år från och med dagen för beslutet och även om du får ett jobb under din körkortsutbildning, löper lånet på. Det är vid ansökningstillfället du måste uppfylla kraven om arbetslöshet.

Körkortslånet som du kan söka hos CSN kan användas till:

 • kursmaterial och hjälpmedel för teori samt teoriutbildninen
 • obligatorisk introduktionsutbildning
 • körlektioner på körskola
 • riskutbildningen
 • kunskapsprov och körprov
 • hyra av bil från trafikskola eller Trafikverket för att du ska kunna köra upp

Du kan bara använda lånet till kostnader som uppstått under den tid som ditt beslut om körkortslån gäller. Kostnader som uppstått före eller efter beslutstiden kan du alltså inte ta på körkortslånet från CSN.
 

Återbetalning och månadskostnad

Du har god tid på dig att återbetala ditt körkortslån hos CSN. Du börjar betala tillbaka lånet tidigast sex månader efter att ditt beslut om körkortslån löpt ut och slutat gälla. Dessutom startar återbetalningen alltid i samband med ett årsskifte.

När det väl är dags att börja betala tillbaka lånet ska du betala minst 300 kronor i månaden men du kan välja att återbetala lånet i snabbare takt om du vill bli av med det tidigare. I de 300 kronorna ingår både amortering som är åtetbetalning av själva skulden och ränta som är priset det kostar att låna pengarna (1,74%).
Om du väljer att betala det minsta möjliga beloppet på 300 kronor, kommer det att ta lite drygt 4 år innan lånet är helt återbetalt och du är skuldfri.

Om körkortslånet hjälper dig att få ett jobb med lön som du kan klara dig på, rekommender vi dig att försöka betala tillbaka lånet i snabbare takt, så du slipper räntan, även om den är väldigt låg. Se det som en investering att låna pengar till körkort och använd sedan detta som en möjlighet att snabbare hitta jobb.
 

Låna till körkort
Låna till körkort

Om pengarna inte räcker till körkortet

Det är inte alla gånger så lätt att veta exakt hur många körlektioner som behövs för att vara redo för körprovet. Om ditt körkortslån från CSN inte räcker hela vägen, kan du komplettera med ett vanligt lån som man kan få även om man är arbetslös.

Vilket lån du kan få som arbetslös, beror lite på hur länge du varit arbetslös och om du har ett nytt jobb på gång eller inte. Om ett körkort ökar dina möjligheter att få jobb, är du förmodligen mycket angelägen om att fullgöra din körkortsutbildning även om du behöver fylla på med ännu lite mer lånade pengar.

Genom att söka efter billiga lån med låga krav på anställning eller ett lån utan krav på inkomst av tjänst, kan du förhoppningsvis fullfölja körkortsutbildningen. Det som är viktigt att tänka på om du tar ett vanligt lån som inte är genom CSN, är att du måste börja återbetala lånet redan nästkommande månad. I det avseendet är det med andra ord mycket stor skillnad på att låna pengar till körkortet genom CSN eller genom ett vanligt lån hos en bank eller ett kreditföretag.
 

Det finns många alternativa lösningar för att skaffa pengar till körkortsutbildning. Både olika former av lån men också andra kreativa och påhittiga sätt att skaffa pengar på, kan hjälpa dig på vägen mot att få körkortet i din hand.
 

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar