Sju snabba tips för bättre ekonomi under Corona-krisen

Många drabbas hårt av det som händer i samhället just nu. Tillhör du en av alla dem som plötsligt har fått mindre inkomster till följd av Coronakrisen i Sverige? Då finns det all anledning att försöka göra något åt din privatekonomi snabbt för att lindra de konsekvenser det kan få för dig.

I de stora tidningarna och banker ger spartips och annat för dem som ororar sig för sina placeringar och investeringar. Men vad kan den göra som kanske inte har så stora marginaler? Då är problemet sannolikt inte vad du ska göra med dina fonder och aktier på lång sikt, utan snarare hur du ska rädda din hushållsekonomi det närmsta halvåret eller året.

Om du redan har blivit arbetslös eller oroar dig för om du kanske kommer att drabbas av arbetslöshet, sjukskrivning eller många dagar med vård av barn framöver bjuder vi på några enkla tips.
 

1. Minska snabbt dina kostnader för lån

Ansök snabbt om att samla gamla lån och krediter till ett enda större lån. Att göra detta innan du riskerar att bli arbetslös eller få lägre inkomster är viktigt eftersom det är svårare att få lån med bra villkor om detta redan har inträffat.

I ett sånt här läge är det bättre att ta det säkra före det osäkra och se till att ta ett lån där månadskostnaden blir så låg som möjligt. Detta gör du genom att ansöka om lån med lång löptid.

Läs mer om hur du kan göra för att samla lån och krediter.
 

2. Planera dina inköp klokt och håll hårt i pengarna

Du har säkert läst om att många företag i Sverige redan har problem med sin likviditet och att många till och med riskerar att gå i konkurs på grund av krisen. Vi uppmanas att handla som vanligt i den utsträckning det går och att beställa hämtmat på våra lokala restauranger.
Men den som är oroad för sin ekonomi och har små marginaler i form av reservkassa på banken, måste förstås tänka på sig själv i första hand.

Den som varit uppmärksam har säkert noterat att antalet extraerbjudanden och extrapriser minskat drastiskt på senare tid. Detta gäller både internethandel och näthandel och förklaringen är enkel. Företagen är oroade för den ekonomiska utvecklingen och det är egentligen bara några få branscher som rullar på som vanligt.

Genom att ändå hitta möjligheter till rabatter och extrapriser kan du hålla nere kostnaden för de inköp du behöver göra.
Var inte rädd för att bege dig ut och handla i din lokala butik om det du ska köpa är billigare där. Att betala fraktkostnader för att handla på internet kan bli dyrt om du faktiskt har andra alternativa lösningar till vart du kan handla till samma pris som på nätet.

Om du saknar ekonomisk möjlighet att skaffa mat och förnödenheter inför en lite längre tid hemma utan att kunna gå till affären, ansök hellre om ett kreditkonto än ett vanligt lån. På så sätt betalar du inte mer än nödvändigt i ränta.
 

3. Bunkra inte sådant du inte behöver

Självklart är det upp till var och en att göra valet att bunkra mat och andra förnödenheter. Debatten på nyheterna är i det närmaste löjlig när nyhetsflödet svämmar över av artiklar om hur toalettpapper tar slut och att människor bunkrar mat som om det vore krigstider. Det är upp till var och en vad man vill och behöver ha hemma.

Den som inte har så stora marginaler kanske inte kan bunkra på samma sätt som den som varken behöver bry sig om vad det kostar att göra dessa inköp just nu, eller om de någonsin kommer att använda det de köper.

Om du inte vanligtvis äter te.x. Bullens pilsnerkorv eller köttfärssås på burk, köp inte det nu heller! Det finns en stor risk för att du inte kommer att äta upp de saker du köpt enbart för att "vara på den säkra sidan att inte stå utan mat".

Det finns ingenting som tyder på att inte kyl- och frysskåp kommer att fungera även om krisen kommer att vara i flera månader. Det finns inte heller något som tyder på att det kommer att bli brist på livsmedel i Sverige under lång tid framöver.

Du som har dålig ekonomi behöver hålla huvudet kallt och bara köpa sådant som du vanligtvis behöver och framför allt, som du vet att du kommer att äta upp så småningom. Att köpa livsmedel du egentligen aldrig annars köper, ökar risken för att du gör inköp som bara kostar dig extra pengar.

Det går utmärkt att handla mat för att förbereda sig för 2 vekor i karantän utan att köpa sådant som du kanske aldrig kommer att äta upp. När lönen kommer, se till att 2-veckorshandla istället för din normala veckohandling och köp bara sådant du vet att du kommer att äta oavsett om du sitter i karantän eller inte. Om du inte har pengar nog för att handla för 2 veckor kan du ansöka om ett lån utan UC med låg ränta för att kunna göra de inköp du behöver. Låna inte mer än du behöver och välj med fördel en onlinekredit istället för ett vanligt snabblån.
 

4. Låna inte mer än du verkligen behöver

Om du är osäker på din framtida hushållsekonomi är det extra viktigt att inte låna mer pengar än du behöver. Detta är förstås en sak som gäller i alla tider men när du är mer säker på dina framtida inkomster, är det inget fel med att ta ut svängarna lite och låna lite extra för att köpa saker du vill ha eller för att uppfylla drömmar på din bucket-list.

Just i en situation då du kanske känner dig orolig och osäker på vilka inkomster du kommer att ha framöver, är detta inte en lyx du kan unna dig. Att låna lite extra pengar för att klara några månader av lägre inkomst är en helt annan sak och det kan vara helt avgörande för att betala räkningar och annat under en tid av mindre inkomster.
 

5. Kontakta din bank för att slippa amorteringar en tid

Om du redan hunnit hamna i en ekonomisk knipa kan du alltid kontakta dina fordringsägare och be om att få betala lite mindre under några månader. Att få skjuta upp amorteringarna och enbart betala ränta under en kortare tid, kan hjälpa många att klara sin privatekonomiska kris.

Detta är en möjlighet som i vissa fall finns även i vanliga fall men vi kan med all säkerhet säga att den möjligheten kommer att kunna utnyttjas i större utsträckning nu i kristider. Finansinspektionen har till och med gått ut med att bankerna bör öppna upp den här möjligheten i större utsträckning just nu.
 

6. Minska dina utgifter snabbt

Att dra ner på andra kostnader och utgifter i hushållet snabbt är också viktigt i dessa tider. Om du gör allt du kan för att leva så billigt som möjligt kan du skapa dig lite större marginaler även om du har dålig ekonomi.
Det finns ett antal saker du kan göra för att minska dina utgifter snabbt. Att vidta åtgärder i förebyggande syfte behöver inte heller vara fel eftersom det finns pengar att spara genom att göra ganska små förändringar.
 

7. Skaffa mer pengar snabbt

Att skaffa mer pengar snabbt under en pågående Corona pandemi kan kännas hopplöst. Det kan finnas stora begränsningar i möjligheten att skaffa extra pengar snabbt just nu eftersom många av de tipsen bygger på att du behöver vara aktiv, träffa människor och röra dig ute i samhället.

En annan svårighet är att konkurrensen om möjligheten att skaffa mer pengar snabbt, ökar då det kommer att vara väldigt många människor som är behov av snabba extra pengar under Corona pandemin.

Om du inte har några sjukdomssymptom och känner dig pigg och frisk finns det goda möjligheter att ändå skaffa extra pengar. Tänk smart och dra nytta av de saker som ändå kan bringa inkomster just nu.

Att söka jobb inom verksamheter som antingen ökar under Coronapandemin, eller jobb som inte berörs så mycket av själva krisen annat än att personal blir sjuka och stannar hemma, är ett smart drag.

Sök extra jobb inom branscher såsom internethandel med varor och tjänster som kanske kommer att öka under en tid. Pröva till exempel att söka jobb på ett lager för ett onlineapotek, som chaufför inom olika branscher som kommer att bibehålla eller till och med vara i behov av att öka sin verksamhet. Kontakta företag som börjar med hemkörning av varor under Coronapandemin.

Sök extrajobb inom samhällskritisk verksamhet såsom inom barnomsorg, vård om du har sådan kompetens.

Tänk på att många arbetsgivare faktiskt kommer att överleva Coronakrisen och att de i dagsläget brottas med personalbortfall eftersom deras medarbetare både själva blir sjuka, sitter i karantän eller tar hand om sina barn som kanske är hemma av olika skäl.

Var aktiv och lyhörd när du följer samhällsutvecklingen så kan du säkert lista ut ett antal jobb där det även fortsättningsvis kommer att behövas personal. Kolla med din lokala bensinstation om de behöver extra personal eller ring upp ditt lokala bageri och erbjud dig att ta extrajobb som chaufför och köra ut deras beställningar, var kreativ!

Likaså gäller sommarjobb 2020. Tänk på att många företag som jobbar för högtryck just nu kommer att behöva ge sina anställda semester när allt börjar lugna ner sig. Människor kommer kanske ha jobbat övertid och fyllt på sin övertidsbank så att de behöver vara extra lediga framåt sommaren. Så även om det känns svårt just nu, kan du vara proaktiv och erbjuda dina tjänster till företag som kommer att behöva ge sin personal ledigt när allt börjar lugna ner sig.
 

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar