Låna utan svenskt medborgarskap

Är du en av dem som behöver låna pengar men inte är svensk medborgare? Kanske har du bott i Sverige under flera år men av olika anledningar inte vill eller kan få Svenskt medborgarskap. Det går att låna pengar även om du är utländsk medborgare men det är inte alla banker som ger lån till personer utan Svenskt medborgarskap.
 

Banker och kreditföretag i Sverige bestämmer själva vilka krav och villkor de vill ställa på de personer som ansöker om lån hos dem. Det finns med andra ord ingen laglig rätt att låna pengar.

Än så länge är det få fall som tagits till domstol och i de fallen handlar det främst om diskrimineringsfrågor i form av åldersdiskriminering men bankerna får inte diskriminera dig på några grunder. Det är alldeles för krångligt och inte värt besväret att gräva i huruvida det förekommit en diskriminering eller inte.

Det är enligt vår mening bättre att lägga tiden och energin på att hitta ett lån du kan bli godkänd för.
 

Låna utan svenskt medborgarskap
Låna utan svenskt medborgarskap

Villkor och krav - kreditföretaget bestämmer

Som vi redan nämnt bestämmer banken eller kreditföretaget själv vilka villkor och krav de vill sätta upp för sina olika lån. För dig som låntagare är det helt enkelt bara att förhålla sig till detta. Däremot kan det ibland behöva fötydligas vad de olika kraven som är relaterade till icke svenska medborgare innebär.
 

Krav på att vara bosatt i Sverige
I Sverige är många utländska medborgare bosatta men även om de bor, lever och arbetar i Sverige sedan många år tillbaka är det inte säkert att du blir godkänd för lån. Hos de banker som du ändå kan bli godkänd för lån utan Svenskt medborgarskap, är det istället ofta viktigt att du bott i Sverige ett bestämt antal år. Hur många år du måste ha bott i Sverige varierar men ofta går gränsen vid 2-3 år. För att det ska räknas som att du bor i Sverige, behöver du vara folkbokförd på en Svensk adress.
 
Krav på deklarerad inkomst i Sverige
Att ha deklarerad inkomst innebär att du haft en inkomst du betalat skatt för i Sverige. För att ha en deklarerad inkomst behöver du ha jobbat och deklarerat föregående år. Om du börjat jobba och tjäna pengar du betalar skatt för under exempelvis 2019, kommer den inte att visa sig som en deklarerad inkomst förrän några månader in på 2020 när det slutliga skattebeskedet är färdigt.
 

Vilka lån kan utländska medborgare söka?

När du vill låna pengar utan säkerhet och utan att vara Svensk medborgare, gäller det alltså att hitta de banker och kreditföretag som inte ställer krav på Svenskt medborgarskap.
I vissa fall kan det vara lite enklare att låna pengar med en bostad som du ska köpa eller redan äger som säkerhet för lånet.
 
I krav och villkor för olika lån står det ofta beskrivet om du måste ha Svenskt medborgarskap eller inte. Detta är en information som banken eller långivaren kan ändra så den aktuella informationen finns alltid på de olika lånens egna hemsidor på nätet.
Vart du ska leta efter lånelösningar beror på vilka personliga förutsättningar du har:
 
I första hand är det förmodligen bäst att du letar efter ett lån som du själv känner att du vill och kan ansöka om. Det viktigaste är att räntan är så låg som möjligt, särskilt om du letar efter ett större lån som du vill ha under många år. 
 
Om du bott i Sverige några år, är väletablerad med arbete och inte har några större skulder sedan tidigare, är det ofta bra att vända sig till en låneförmedlare för att ta reda på vilka finansiella lösningar som du kan bli erbjuden.

Genom att låta en låneförmedlare hjälpa dig att hitta flera olika lån som kan passa dig, får du en god bild av hur dina chanser att få lån ser ut. Det är kostnadsfritt att anlita en låneförmedlare och det har ingen negativ påverkan på priset på lånen du blir erbjuden.

Söker du efter ett mindre lån på upp till 50000 kronor eller mindre, brukar det finnas många lån att välja mellan även om du inte är svensk medborgare. Det finns till och med bra lån med låg ränta att söka, även för utländska medborgare som bor i Sverige.

Här kan du hitta mindre lån som utländska medborgare kan få.
 

Krav på svenskt medborgarskap - varför?

För bankerna handlar det om trygghet och säkerhet för att inte förlora pengar. Genom att låna ut pengar till utländska medborgare som kanske sedan flyttar utomlands och blir svåra att kräva tillbaka pengarna från kan de förlora pengar.

Så klart finns det inga garantier för att de inte skulle råka ut för samma sak även om det är en Svensk medborgare de lånar ut pengar till men det är lättare att spåra och söka upp en sådan person även om den flyttar från Sverige.
 

Det här inlägget skrevs av Kristina Eriksson med publicering 2020-03-10.

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar