Välja kontokredit online, kreditkort i mobilen eller ta lån?

Går du och funderar över om du ska välja en löpande kontokredit online eller ett vanligt lån? Och vad betyder det egentligen att ha ett kreditkort i mobilen?

Ibland kan det faktiskt vara knepigt att veta vilket som passar bäst i olika lägen. Vi ska försöka hjälpa till med lite klargöranden i frågan, även om det slutligen ändå blir du själv som avgör utifrån din specifika situation.


Under 2018 och 2019 förändrade många kreditföretag sina varumärken och vi kunde se att små snabba smslån succesivt ersattes av olika kreditlösningar i form av löpande kreditlån online.
Hela den här omvandlingen av låneprodukter handlade förstås om kreditföretagens existens för att matcha den nya lagstiftning som man redan tidigt under 2018, visste skulle komma.
 
Vad är skillnaden mellan kreditkonton online, kreditkort i mobilen och vanligt lån?
Vad är skillnaden mellan kreditkonton online, kreditkort i mobilen och vanligt lån?

Kreditkort i mobilen

Bakom kreditkort i mobilen finns det ett helt vanligt kreditkort. Det är genom appar som du laddar ner som du kan använda ditt kreditkort utan att ens behöva ta med dig själva plastkortet.

Det är ganska lätt att se fördelarna med att slippa ha kortet med sig vid vissa tillfällen men det går också att se tydliga risker. Riskerna handlar inte så mycket om de säkerhetslösningar som finns utan snarare om driftstörningar i appen och på nätet.

Själva säkerhetslösningarna för den här typen av betalning är genom säker identifiering på din mobiltelefon eller genom att du signerar ditt köp med BankID. Däremot kan du inte försäkra dig mot tillfälliga störningar på nätet som gör att du inte kan genomföra betalningen när du står i kassan eller sitter på restaurangen och ska betala notan.
 

Kreditkort i mobilen Kreditkort i mobilen

Alla butiker och restauranger har heller inte hunnit börja tillåta den här betalningslösningen och därför kan det vara lite riskfyllt att förlita sig helt på att inte behöva ha med sig några andra betalningsmedel än mobilen.
 

Kreditkonto tillgängligt från mobilen

Olika löpande krediter som du kan nå från mobilen och föra över pengar från till ditt vanliga konto är numera mycket vanligt och är på väg att till viss del ersätta de tidigare smslånen och snabblånen.

Med en löpande kredit ansöker du om en kreditlimit och kan sedan föra över pengar när du vill till ditt vanliga konto tills dess att du uppnått din kreditgräns.

Återbetalningstiden för löpande krediter online är flexibel och det vanligaste är att du betalar ett minimibelopp i form av en procentuell andel av din totala skuld varje månad. I det beloppet ingår både ränta och amorteringar.

Eller så kan du välja att betala in hela skulden varje månad om du vill hålla räntekostnaderna nere.
Du betalar bara ränta för det belopp du verkligen har använt, vilket ger fördelar i förhållande till att ta ett vanligt snabblån om du kanske inte behöver hela beloppet vid samma tidpunkt.

Det du ska vara noga med att kolla upp är hur snabb överföringen är från din kredit till ditt bankkonto. Mellan kreditföretagen och storbankerna, brukar det inte vara någon fördröjning alls, medan det kan ta en dag till andra banker. Du vill kunna planera för när du måste göra dina överföringar så att du har pengarna på kontot när du väl behöver dem!
 

Kredit som reserv Kredit som reserv

Det mest praktiska användningsområdet för löpande krediter online är att ha dem som en reservkassa ifall du plötsligt får oförutsedda utgifter eller behöver lite extra tillskott i kassan mellan två löner. Det kan också vara praktiskt att ha det där extra utrymmet när du är ute på resa och kanske behöver mer pengar än du räknat med eller i värsta fall förlorar ditt kreditkort.

En löpande kontokredit online når du från dator, surfplatta eller mobiltelefon. I vissa fall kan du också beställa överföringar genom att skicka ett helt vanligt sms.

När du ansöker om en löpande kredit online ska du vara noga med att välja det billigast möjliga alternativet eftersom det är stora skillnader på vilken ränta du får betala för de belopp du tagit ut.
 

Vanliga lån på förutbestämd tid

Och så finns det då de gamla hederliga vanliga lånen. För att krångla till det lite finns det många olika kategorier av lån. Det som karaktäriserar lånen till skillnad mot andra sorters kreditlösningar är att det är på förhand bestämt hur mycket pengar du ska låna och när lånet ska vara återbetalat.

Ofta vet du redan på förhand vilken summa som ska betalas varje månad och när har gjort tillräckligt många avbetalninga för att vara skuldfri. Hur mycket den summa som ska betalas varje månad varierar från månad till månad för ett lån du tagit, avgörs av vilken sorts amorteringsplan lånet har.
 

Sammanfattning

Sammanfattningsvis är kreditkort i mobilen enbart en applikation som du installerar för att genomföra betalningar som belastar ett kreditkort som du redan har. Det är inte en heltäckande betalningslösning än så länge eftersom det är riskabelt att förlita sig på att den du ska betala till, accepterar kreditkort i mobilen. Dessutom finns det alltid risk för driftstörningar på nätet.

Löpande krediter online är som ett lån fast du får använda det friare och göra uttag och sätta in pengar med andra villkor än för ett vanligt lån. Den här sortens krediter är särskilt användbara att ha som en reservkassa som finns där och väntar om du skulle få oförutsedda behov av extra pengar vid något tillfälle. Du kan använda krediten hur många gånger du vill utan att behöva ansöka om nytt lån när du ska ta ut pengar.
Ränta och återbetalningskrav skiljer sig åt och likaså tiden det tar att föra över pengar till olika banker.

Vanliga lån är på förhand avtalade när det handlar både om lånesumma och återbetalningstid. När du väl ansökt omlånet, betalas det ut och du betalar ränta för hela lånebeloppet direkt. Ofta vet du exakt vad du ska betala varje månad och under hur lång tid lånet löper tills du är skuldfri.
Hamnar du i en situation då du behöver skaffa pengar igen, måste du ansöka om ett nytt lån.
 

Var tipset till hjälp? Var tipset till hjälp?

Nu hoppas vi på att vi hjälpt till att reda ut olikheterna mellan kreditkort i mobilen, löpande kontokredit online och vanliga traditionella lånelösningar.

Artikeln skrevs av Kristina Eriksson i februari 2020.
Om de här tipsen hjälpte dig, får du gärna gilla oss på Facebook!
 

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar