Låna med bra kreditvärdighet - bästa strategin

I många tidigare inlägg har vi koncentrerat oss på vilka lån du kan söka och få om du har dålig kreditvärdighet. Ärligt talat är det ganska sällan som just de krediterna samtidigt är de mest förmånliga och bäst även för dem som har bra kreditvärdighet.
För tydlighetens skull så vill vi informera om att det är så kallade blancolån eller lån utan säkerhet som vi pratar om.

 

Har du ett rimligt antal UC förfrågningar, en stadig inkomst som överskrider dina utgifter, inga betalningsanmärkningar och en trygg tillvaro i övrigt är dina möjligheter att få ett riktigt bra och billigt lån mycket goda.

Problemet på nätet är att det är ganska lätt att hitta de allra enklaste lånelösningarna som kanske inte alltid är de billigaste. Du däremot, sitter i en mycket bättre ekonomisk situation än många andra och förtjänar verkligen ett riktigt billigt lån med bra villkor. Du ska inte nöja dig med räntor på 11% utan du ska bli erebjuden ett lån med lägre ränta än så.

Hur lågt du kan pressa priset beror på exakt hur bra scoring du visar dig ha när låneföretaget skickar efter en kreditupplysning på dig. Att låna med bra kreditvärdighet och få de bästa erbjudandena kan ibland vara en utmaning det också. Särskilt om man inte har full insikt i vad som utgör ett bra och billigt lån.
 

Bästa strategin för så billigt lån som möjligt

Bästa strategin för att komma undan så billigt som möjligt är att söka lånet genom en låneförmedlare. Du kan helt riskfritt skicka iväg din ansökan till 2-3 låneförmedlare samtidigt utan att din kreditvärdighet riskerar att falla som en sten.
En låneförmedlare genererar nämligen bara en enda UC kontroll trots att var och en av dem, kommer att skicka din låneförfrågan till ett tjugotal banker samtidigt.

Att göra sin ansökan genom en låneförmedlare är kostnadsfritt för dig och det kommer inte att påverka lånets pris negativt. Snarare tvärtom, lånet kommer att bli så billigt som möjligt eftersom de banker som får din ansökan, bokstavligen ska tävla om att få dig som kund hos sig. Läs mer om att söka lån genom låneförmedlare.

Genom att söka lån genom en låneförmedlare får du snabbt en realistisk bild av hur låga räntor just du kan komma att erbjudas oavsett vilken bank du vänder dig till.

Byt bank för dina lån regelbundet. Genom att med jämna mellanrum ersätta dina gamla lån med nya, kan du få billigare ränta. Ofta när du ansöker om nytt lån för att lösa ett gammalt, erbjuds du bättre ränta för att den bank du skickar förfrågan till vill få dig som kund.

Är ni två som lånar tillsammans kan ni testa omvänd ordning på huvudlåntagare och medlåntagare för att se om ni kan pressa ner räntan lite. När det sedan är dags att deklarera är det klokt att försöka ränteplanera och fördela räntan mellan er på bästa möjliga sätt. Lär dig mer om att låna tillsammans med medsökande innan ni ansöker.
 

Vad kan räknas som billigt?

Billigt lån har låg ränta Billigt lån har låg ränta

Okej, billigt kan säkert vara ett relativt begrepp beroende på vad du har för referenser sedan tidigare. Men har du bra kreditscoring ska du kunna bli erbjuden ett lån med en ränta på mellan 4 - 10% beroende på hur bra faktiskt är.

Att hoppas på räntor under 4% är nog lite väl optimistiskt eftersom vi pratar om privatlån utan några som helst krav på säkerhet för lånet.

Vad du ska använda lånet till kan förstås göra att räntan ändå blir lägre. Om du exempelvis ska köpa en bil för pengarna kan ditt lån ändå bli billigare även om du inte lämnar bilen som säkerhet för lånet. Ett annat exempel är om du ska ta ett lån för att lösa andra gamla skulder. Om du har en rimlig skuldsättning och ser ut att kunna betala ditt lån med god marginal, kan ett lån som tas i syfte att finansiera gamla skuler, vara billigare än om du söker ett lån enbart för ny konsumtion.

Att söka lånet tillsammans med en medsökande ger ofta också en positiv effekt på priset. Ofta får ni bättre ränta eftersom lånet anses som säkrare för långivaren, när ni är två personer som lånar tillsammans.

I hur stor omfattning reproräntan påverkar priserna på helt vanliga privatlån utan säkerhet är svårt att säga. Det verkar inte som att räntorna på lån utan krav på säkerhet påverkas alls och om de gör det så är det ytterst marginellt. Däremot kan bolån och annat påverkas när reproräntan förändras. Läs mer om reproräntan på Riksbankens webbplats.
 

Hur stora lån kan man få?

När vi pratar om stora privatlån utan säkerhet finns det begränsningar i hur mycket du kan låna. Det finns en koppling mellan din årsinkomst och hur stora skulder du anses kunna klara av att återbetala.

I nuläget är det svårt att låna mer än 400 000 kronor om du inte har en medsökande för lånet men har du riktigt bra inkomst kan lån på upp till 600 000 kronor hos en och samma långivare vara fullt möjligt.

Vill du låna mer pengar än så, kommer du att behöva vända dig till flera banker samtidigt och då ta mer än ett lån. Det kan få konsekvensen att de sammanlagda lånen blir ganska kostsamma för dig i form av månadskostnad. Leta efter stora billiga lån utan säkerhet så vet du hur dina valmöjligheter er ut.
 

Vad du ska undvika för att bevara din goda kreditvärdighet

Du ska så klart vara försiktig med allt för många UC förfrågningar. Att läsa igenom informationen om olika lån och banker noga innan du gör en ansökan kan hjälpa till att förhindra felaktiga och förhastade val.

Skaffa inte heller för många krediter oavsett om du tänker använda dem eller inte. Många frestas av att ha en lång rad med kreditkort i plånboken, vilket inte bara är onödigt, det ser inte heller bra ut i din kredithistorik.

Om du är oaktsam kan det gå snabbare än du tror att bara genom att slarva när du söker lite för många lån, sänka din kreditvärdighet till botten även om din totala skuldbörda inte ens har ökat. Du vill inte slarva bort din möjlighet att få bra lånevillkor genom att vara oförsiktig och sedan drabbas av låg kreditvärdighet i motsats till ditt ursprungsläge.
 

Det här inlägget skrevs 2020-01-22 med publicering 2020-02-06.
Författare: Kristina Eriksson

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar