7 tips för bättre ekonomi inför 2020

Tillhör du en av dem som ägnar tid åt att fundera på hur du ska få bättre ekonomi och mer pengar? Har du svårt att få lönen att räcka till allt du vill köpa och göra varje månad? Då kanske det är dags att ta tag i din ekonomi på ett långsiktigt och hållbart sätt för ett nytt år med bättre ekonomi och mer pengar på fickan.

1. Omförhandla och samla dina lån

Väldigt många personer har lån eller krediter som de av ren slentrian bara betalar på varje månad. I värsta fall har kostnader för lån och krediter börjat ta allt för stort utrymme av den månatliga inkomsten och då kan man ha hamnat i en ond cirkel av avbetalningar.
Det är enkelt att köpa saker på avbetalning och sedan sitter man där med lån, krediter och butiksköp på avbetalning och när man räknar ihop alltsammans blir det ofta höga summor som ska betalas varje månad.

Om du känner igen dig i detta, bör du på allvar fundera på att samla ihop alla dina gamla lån och krediter och istället ta ett lån för skuldfinansiering, vilket kan göra att du får flera tusenlappar mer över varje månad när alla räkningar är betalda.
Om du inte vet vilket lån du ska välja kanske vi kan rekommendera Bynk som är ett modernt lån med bra villkor.
 

2. Se över dina försäkringar

Genom att se över dina försäkringar, kan du säkert spara in några hundralappar per månad, beroende på vilka och hur många försäkringar du har. Problemet med försäkringar är att de i princip alltid har en årsförfallodag och du kan sällan säga upp dem innan detta datum inträffar.

Det här är också en av de huvudsakliga orsakerna till att många missar och glömmer bort att förhandla om bättre och billigare försäkringar. Kanske du har tagit fram dina försäkringspapper någon gång för att inse att det är flera månader kvar tills du kan byta försäkring och därför skjutit fram det tills du missat även nästa årsförfallodag.

3. Se över ditt elavtal

De flesta kan inte välja elnätsleverantör då det är Vattenfall som står för i princip hela det Svenska elnätet i tätbebyggt område. Men vilken elleverantör du har kan du själv välja och priset skiljer sig väldigt mycket åt beroende på vilken elleverantör du väljer.

Många har ideologiska tankar kring vilken sorts el man vill köpa medan andra kanske bara ser till priset. Genom att jämföra elavtal kan du själv välja både vilken sorts el du vill ha men också vilka villkor för avtalet du vill ska gälla. Det vanliga är att man har fast pris, rörligt pris eller en mix däremellan. Att surfa runt på egen hand är tidskrävande och svårt då det är en utmaning att överblicka de olika villkoren och priserna. Hos Compricer kan du få kostnadsfria jämförelser för att teckna det billigaste elavtalet.

4. Se över dina telefonikostnader

Det är numera vanligt att köpa telefon på avbetalning genom sin mobiloperatör. Många gånger förbinder man sig samtidigt till ett abonnemang på en viss tid men så är inte alltid fallet.
Exempelvis Tele2 har bindningsfria abonnemang och du kan när som helst byta tjänster.
Se över vad du har för abonnemang för mobilen och säg upp den fasta telefonin om du inte har någon användning för den.
Genom att välja rätt telefonavtal kan du spara flera hundralappar per månad. Många har ett alldeles för "stort" och omfattande abonnemang eller så kan de tjäna pengar på att skaffa ett abonnemang med fast pris.
 

5. Säg upp tjänster du inte behöver

Spotify, TV-kanaler, tidningsprenumerationer och andra tjänster är ofta sådana som många av oss är lite för bekväma för att se över regelbundet. Tittar du verkligen på alla TV-kanaler du har, kan du stå ut med ett Spotify med reklam istället för att betala för det? Lyssnar du ens på Spotify för att det ska vara motiverat att ha ett betalabonnemang? Likaså gäller olika tidningsprenumerationer m.m.
Kanske har du någon gång i din iver råkat tacka ja till att prenumerera på olika hälsopreparat eller vitaminer? Går de att säga upp?
 

6. Sälj saker du inte behöver

En oväntad och underskattad inkomstkälla är att rensa i garderober, förråd och skåp. Att sälja saker man inte behöver, kan dra in en ordentlig slant om du har tur.
Kanske har du gamla leksaker och tidningar som med tiden blivit värdefulla?
Orientera dig gällande priser innan du lägger ut saker till försäljning. Du vill inte sälja dina saker för billigt men inte heller stå med dem kvar för att du satt för högt pris.
Läs mer om olika sätt att skaffa mer pengar på, utan att ta ett lån.
 

7. Gör en budget och håll den

För många räcker det att få lite mer ordning och reda på sin ekonomi för att få mer pengar över till nöjen och annat. Genom att göra en budget och hålla sig till den, kan bara den ökade medvetenheten om vad dina pengar faktiskt går åt till, göra att du får bättre ekonomi.

Många tycker också att det är effektivt att föra någon sorts av kassabok för alla inköp de gör. På så sätt minskar småinköpen per automatik då du ser vad pengarna går åt till på ett mer överskådligt sätt.
Att göra en enkel budget är inte särskilt svårt och tips på hur man gör en hushållsbudget finns det gott om.
 

Med sänkta lånekostnader, billigare försäkringar, billigare elavtal och lägre kostnader för telefoni kommer du långt. Om du sedan lyckas skaffa extra pengar genom att sälja saker är det ännu bättre.
Oavsett om du lyckas med alla 7 tipsen eller bara några av dem, kommer du sannolikt få en bättre privatekonomi än du har idag.

LYCKA TILL!

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar