3 tips för att slippa ångest över ekonomi och annat inför julen 2019

Ångest och stress är tyvärr ett väldigt vanligt problem i Sverige. Det är ofta pengar, tid och prestationskrav genom egna eller andras förväntningar som ligger bakom problemen. Inte helt sällan kan en längre julledighet även framkalla ångest och stress över annat som man under de lediga dagarna får tid att reflektera över.

3 tips för att slippa ångest och stress inför julen

1. Handla julklappar så tidigt som möjligt

Många lägger mycket tid och pengar på att köpa julklappar till sina nära och kära. Det är vanligt att skjuta detta framför sig av olika anledningar. Kanske är det mycket på jobbet eller så saknar man helt enkelt framförhållning. Ett vanligt problem är också ekonomin, då många inväntar decemberlönen innan de kan gå ut och handla de där sista julklapparna som novemberlönen inte räckte till.
Lösningar:

 • Handla i god tid
 • Ta hellre ett snabbt och billigt lån än att vänta tills dagen då decemberlönen kommer (då är det också som mest trängsel i affärerna).
 • Handla på nätet om du har möjlighet

2. Handla billiga julklappar om du har dålig ekonomi

Många handlar julklappar för mer pengar än de egentligen har råd att avvara. Det är inte för intet att januari månad är Sveriges fattigaste månad. Tänk efter om du verkligen måste handla många och dyra klappar. Skulle de du köper presenter åt verkligen vilja att du försätter dig i dålig ekonomi bara för att ge dem julklappar?
Lösningar:

 • Handla begagnade saker på nätet. Blocket, Tradera och Facebook är utmärkta forum där du kan hitta bra och billiga julklappar i nyskick.
 • Köp inte julklappar på avbetalning i flera olika affärer. Då tappar du lätt kontrollen över vad och hur mycket du har handlat för. Det är ofta billigare att ta ett litet snabblån för att köpa julklappar för, än att köpa på avbetalning i butik. Då får du också en helhetsbild av hur mycket du handlat för och vad det kommer att kosta dig. Det är inte alltid ett snabblån behöver vara en högkostnadskredit, du kan hitta billiga varianter.
   

3. Sänk prestationskraven på dig själv gällande julmaten

Kanske finns det en tradition att man själv gör så mycket som möjligt av exempelvis julmat och andra godsaker. Att köpa färdiga produkter sparar mycket tid och gör att du kan ta det lite lugnare själv eller lägga tiden på annat du behöver göra.
Om ekonomin är ett hinder för julmaten, fundera över vilka billiga alternativ som finns. Kanske kan du dra ner lite på julmaten, behövs det så mycket? Det är ändå samvaro och ledighet som är det viktiga på julen.

Lösningar:

 • Sänk kraven och förväntningarna på hemlagad julmat, köp färdigt istället.
 • Köp billiga alternativ till färdiglagat och råvaror på extrapris, kanske kan du ha ett mer otraditionellt julbord i år med andra rätter än just den traditionella julmaten?
   

Genomförda studier kring julstress

2017 genomfördes Novus på uppdrag av Skandia en studie kring julstress. Studien visadade att en av fem känner stress under december och då framför allt gällande att julen närmar sig. Det finns ingen anledning att tro att läget har förändrats.

2018 publicerades artiklar som angav att risken för fysisk ohälsa på grund av stress också ökar i december månad. Störst är risken att drabbas av hjärtinfarkt på själva julafton skrev Läkartidningen om 2018.

Det har också framkommit att kvinnor känner stress i högre utsträckning än män under december, vilket tyvärr kan bero på egna och andras förväntningar på "julfix".
 

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar