Bli skuldfri snabbare - enkla tips maj 2019

Många privatpersoner i Sverige har större skulder än de egentligen känner att de skulle vilja ha. Att ha ett par lån utan säkerhet är vanligt men ibland kan det kännas instängt och begränsat att vara skyldig pengar. Frihetskänslan för den som är skuldfri, är det många som önskar sig och här finns tipsen för dig som vill bli skuldfri snabbare än vad dina nuvarande amorteringsplaner medger.

Det är oerhört vanligt att man bara betalar av det som är absolut minsta möjliga kravet, på sina lån. Ganska ofta gör detta att lån du tagit för många år sedan, fortsätter att finnas kvar i din månatliga utgiftsbudget år efter år.

Många reflekterar lite extra över sina dyra lånekostnader när det är dags att deklarera och det med all tydlighet framgår hur mycket lån man har och vad man betalar i ränta per år. Sedan faller det ofta i glömska och många tänker inte så mycket på det hela förrän det gått ännu ett år.

Är du redo att snabba upp takten lite för att bli skuldfri snabbare? Då ska du läsa våra tips och smarta knep som hjälper dig att bli fri från skulder lite snabbare än du trodde var möjligt.
 

Strategier och vägval för att bli skuldfri

Det finns flera olika sätt som gör att du snabbar upp takten på att betala av dina skulder. En kombination av de alla är förstås det allra snabbaste sättet men om du inte vill eller kan vidta samtliga åtgärder på listan samtidigt, är det bättre att börja med någon eller några av punkterna, än att inte göra något alls.
 

  1. Se över dina lån och krediter och se om du kan ersätta dem med andra billigare alternativ. Att ansöka om ett samlingslån för att få billigare ränta, är ett populärt sätt att snabbt få ner låne- och kreditkostnader.
  2. Gå igenom din ekonomi och se hur mycket pengar du får över varje månad när alla dina fasta utgifter är betalda. Om du får ett litet överskott, använd det till att göra extra amorteringar. Börja med det lån eller den krediten som är dyrast i ränta. Att göra extra amorteringar är den huvudsakliga åtgärd du bör ägna dig åt. När du betalat av det dyraste lånet, går du vidare till nästa och så vidare.
  3. Minska dina utgifter för att få mer pengar över att göra extra amorteringar med. Att minska sina utgifter är en kraftigt underskattad metod för att få mer pengar över. Det är dessutom lätt att frestas till att göra andra roligare saker för de pengar man får över, snarare än att lägga med på extra amorteringar. Men målet att bli skuldfri snabbare kommer inte att lösa sig om du inte tar varje tillfälle i akt, att betala av mer pengar på dina skulder. Gör en smart plan för hur du ska få ordning på din privatekonomi.
  4. Att öka sina inkomster ger en trevlig boost i kassan och det kan även göra att du inte helt behöver försaka nöjen som du vill unna dig. Att få lägga en del av de extra inkomsterna på nöjen, ger en skön känsla av belöning. Var noga med att se till att en del av dina extra pengar fortfarande går till att betala av lånen i förtid. Här får du massor av bra tips för att skaffa pengar utan att ta lån. Inget fuffens, inga skumma system eller pyramidspel och inget spel om pengar.
  5. Kontakta dina fordringägare och be om att få sänkt ränta. Många blir förvånade över hur lätt det är att förhandla om räntan på sina befintliga lån. En smart idé är att först undersöka vilken ränta man kan få hos en annan långivare, för att sedan ta kontakt med sin bank och be dem sänka räntan till samma nivå. Genom att anlita en låneförmedlare, går det snabbt och enkelt att bilda sig en uppfattning om vilka erbjudanden man skulle få hos en annan bank än den man redan är kund hos.

Trist att lägga alla pengar på amorteringar

Visst kan det verka som ett trist alternativ att lägga alla överskjutande pengar varje månad på att betala av på gamla lån. Men belöningen är storslagen. Att bli skuldfri är en härlig känsla som kommer kännas värd mödan det innebär att avvara det där lilla extra.

Att lägga undan en slant varje månad till nöjen kan också vara ett alternativ, allt beror på hur snabbt du verkligen vill bli kvitt dina gamla lån och krediter. Tänk på känslan då du kommer att ha hela din lön till förfogande för nödvändiga utgifter kopplat till att leva och bo, utan massa tråkiga avbetalningar. Den dagen är något att se fram emot.

Många väljer att bli skuldfri snabbare genom att först samla ihop sina lån och krediter till ett enda större lån. Argumenten för att göra på detta sätt är främst att det är möjligt att få bättre ränta samt att det är lättare att hålla koll på ekonomin med färre lån.

Det optimala är förstås om du har billiga lån redan från början men de flesta som råkat samla på sig ett antal små lån och krediter har faktiskt kanska höga räntekostnader. Att sanera sina skulder genom ett skuldfinansieringslån är något de flesta åtminstone borde undersöka sina möjligheter att göra.
 

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar