Lån trots betalningsanmärkning - fullt möjligt (maj 2019)

Kanske har du hört talas om att det är svårt att få lån om du har fått en eller flera betalninganmärkningar. Det är delvis sant men hos vissa långivare är det fortfarande fullt möjligt att få enkla och snabba lån trots anmärkning.

Att betalningsanmärkningar skadar din kreditvärdighet, är det ingen tvekan om men lån går det att söka och få även om du har en eller flera betalningsanmärkningar i din kredithistorik. Svårare blir det om du har ett aktuellt skuldsaldo hos Kronofogden. För att få lån med skuldsaldo hos Kronofogden, krävs en hel del men det finns lån även för dig!

Har du betalningsanmärkningar är det förhållandevis lätt att hitta lån att söka och det är din ekonomiska situation i sin helhet som kommer att avgöra om du blir godkänd för lån ändå eller inte. Ofta finns det begränsningar i antal anmärkningar och inte helt sällan, finns det också restriktioner kring hur färska de får vara. Lån utan UC för dig med betalningsanmärkning, finns det ett stort utbud av.

Det som många kanske inte känner till är att det finns många snabblån som använder UC men som ändå kan godkänna personer med betalningasnmärkningar. Att låna pengar med betalningsanmärkning i kredithistoriken är alltså ganska lättillgängligt.
 

Sant och falskt om betalningsanmärkning

Den som inte är så insatt i vad en betalningsanmärkning innebär, kan säkert ha hört skräckhistorier och rykten om hur det är att leva med betalningsanmärkningar.

Sant om betalningsanmärkning:

  • Det kan vara svårare att teckna ekonomiska avtal av olika slag. Ofta handlar det om avtal där du på något sätt får en kredit eller ska betala något på faktura. Även hyresavtal och abonnemang av olika slag kan vara svårare att få.
  • En betalningsanmärkning ligger kvar i din kredithistorik som en "prick" i flera år efter att du har betalat skulden som var upphov till anmärkningen.
  • En betalningasanmärkning utfärdas av kreditupplysningsföretagen och den behöver inte föregås av ett antal påminnelser på räkningen du inte har betalat.
  • En betalningasanmärkning kan göra det svårare för dig att få lån med billig ränta.
  • Du kan låna pengar trots betalningsanmärkningar.

Falskt om betalningsanmärkning:
  • Att de försvinner när du betalat skulden som var orsaken till att anmärkningen uppstod. (Det tar flera år innan en anmärkning försvinner ur registret).
  • Att det är Kronofogden som utfärdar betalningsanmärkningar. (Det är kreditupplysningsföretagen som utfärdar betalningsanmärkningar).
  • Att det är omöjligt att låna pengar med betalningsanmärkningar. (Det finns många lån för personer med en eller flera betalningsanmärkningar).
  • Att betalningsanmärkningar inte syns i kreditupplysningar hos andra företag än UC. (De syns oavsett vilket kreditupplysningsföretag som anlitas).

Dålig kreditvärdighet som följd

Kreditvärdighet beräknas utifrån ett antal faktorer och parametrar. Det handlar om inkomster, skulder och utgifter men också om hur du skött dina ekonomiska åtaganden historiskt sett.
Allt eftersom kreditmarknaden förändras och det visar sig att Svenska folket är allt mer skuldsatta, har många låneföretag förändrat sina beräkningsgrunder.

Det är tyvärr mer och mer vanligt att privatpersoner fått en betalningsanmärkning eller flera. Det behöver inte betyda att man inte tänkt och kan sköta sin ekonomi framåt i tiden. Detta är det främsta skälet till att många låneföretag numera ger lån även till personer med dålig kreditvärdighet på grund av anmärkningar.

Att låna pengar trots anmärkning är inte alltid så billigt men det är fullt möjligt och det finns faktisk även hyfsat billiga lån för personer med låg kreditvärdighet.
 

Ligg steget före och undvik anmärkning

Den som har möjlighet, ska absolut försöka undvika betalningsanmärkningar så långt det bara är möjligt. Många har väl varit i en situation då det är svårt att få pengarna att räcka till räkningarna någon månad och det är typiskt en sådan situation du ska lägga kraft på att undvika.

Det är bättre att låna pengar till räkningar en månad, än att få betalningsanmärkninga på grund av obetalda skulder. Nu kanske det är fullt förståeligt att det inte känns så roligt att skuldsätta sig och betala ränta för att kunna betala räkningarna men nöden har ju ingen lag brukar det heta.

Det kan kosta en slant att ta lånet men det är absolut värt det under förutsättning att det hjälper dig att undvika betalningsanmärkning. Sedan är det helt enkelt bara att bita ihop och betala av både lånet och övriga räkningar som kommer de nästkommande månaderna.
Att låna ansvarsfullt tillhör en av de förpliktelser som du åtar dig att agera utifrån. Detta innebär i korthet att du inte ska söka och ta lån om du redan på förhand vet att du kanske får svårt att betala tillbaka de lånade pengarna.

Här är det din egen bedömning som gäller när du gör din ansökan om lånet. Sedan kommer långivaren att göra en beräkning kring om det ser ut som att du kommer att kunna återbetala det eller inte. I dessa beräkningar ingår dina fasta kostnader som du har redan innan du tar det nya lånet så billig hyra och annat är förstås en fördel i sammanhanget. Var därför noga med att inte fylla i för höga belopp på dina beräknade utgifter. Det kan vara små marginaler i beräkningen så det är värt att lägga ner några minuter extra på att vara noggrann.

Här kan du leta efter passande lån för personer med låg kreditvärdighet.
 

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar