Smslån snart ett minne blott

SMS-lånens glansdagar är förbi, det har nog inte indgått någon som är lite insatt i olika låneformer. Visst finns det fortfarande chans att ta ett smslån men det är inte på något sätt förknippat med de moderna onlinelån som numera finns i Sverige.

SMS-lån SMS-lån
Den gamla sortens sms-lån som fanns en gång i tiden, är på väg att försvinna helt från lånemarknaden i Sverige. SMS-lån som en gång kunde sökas genom att skicka ett sms till en långivare med önskat lånebelopp och personnummer, är i princip helt utdöda nu.

I takt med att smartphones gjort sitt inträde i våra liv, har också många sms-tjänster passerat ut. Däribland de omstridda sms-lånen så som de en gång var. Visst finns det fortfarande snabblån i form av sms men då handlar det om lån där du är återkommande kund. Numera kan det varken betraktas som särkilt smidigt eller ens säkert, att låna pengar genom att skriva ett sms. Många skriver knappt ens sms längre i takt med att andra typer av meddelandeappar kommit.
 

Moderna snabblån online

Moderna snabblån online, söker man vanligtvis genom att fylla i ett enkelt webbformulär på dator, mobil eller surfplatta. Det är säkert, snabbt och mycket lätt att göra en låneansökan online. Det är de fakto enklare än att först leta upp ett lån, ett sms-nummer och en instruktion hur du ska göra för att söka sms-lånet.

Det finns snabblån online i alla storlekar och det som de alla har gemensamt är att du normalt sett får ett svar på ansökan direkt på skärmen. Därefter varierar tiden från att din ansökan blivit godkänd till att du har pengarna på ditt konto men de flesta snabblån med utbetalning varje dag, gör att du oftast har pengarna på ditt konto redan samma dag eller senast dagen efter. Det går till och med att låna pengar på kvällar och helger för den som har akuta behov.

Snabblån i olika storlekar är ofta förknippade med dåliga vibbar just för att ordet "snabb" finns med i benämningen. Att blanda ihop dagens snabblån med dåtidens smslån med skyhöga räntor och dåliga villkor, är direkt felaktigt. Det finns bra och seriösa snabblån i alla storlekar och prisklasser.

De dyra lånen är ofta de väldigt kortfristiga då många helt orättvist jämför dem med vanliga traditionella banklån med bara ett par procent i ränta. Skulle låneföretag låna ut pengar i en månad eller två för bara ett par procents ränta, finns där ingen affärsidé. Det kan nog de allra flesta räkna ut när de tänker efter.

Den som söker efter snabblån kan idag låna allt från 500 kr till 600 000 kr allt beroende på behov. Givetvis varierar priserna mycket beroende på vilket lån man väljer men det finns inga lån som ligger i paritet med den gamla sortens sms-lån längre när det handlar om pris.

Man planerar också att lagstifta bort den gamla sortens dyra lån och därför kan man se en helt annan utveckling på låneprodukterna som numera lanseras. Det är olika kreditkonton online som tar plats på lånemarknaden. Ett kreditkonto online är ett mer modernt sätt att låna pengar på, då du bara betalar ränta för det belopp du verkligen använt.

Till skillnad mot ett kreditkort, för du över pengar från ditt kreditkonto online till ditt vanliga bankkonto för att sedan förfoga över pengarna precis som du vill.
 

Allt fler ogillar UC kontroller

Tillhör du dem som vill värna om din integritet? Du är inte ensam om det. Många har insett vidden av UC kontroller och vad det egentligen lämnar för avtryck efter sig. Genom en UC kontroll påverkas din kreditvärdighet och det skickas mängder av privat information till din långivare.

Helt rätt och inga konstigheter kan många tänka. Javisst, det kan vara väl befogat om det handlar om stora lånebelopp och stora ekonomiska åtaganden men vid mindre snabblån, är det en onödigt omfattande information som sänds iväg till beställaren av UC kontrollen.

Alla seriösa långivare är ålagda att inhämta en kreditupplysning om dig när de godkänner dig som låntagare. Detta kan göras på flera sätt och kreditupplysningarna är mer eller mindre omfattande. En kreditupplysning hos UC är i grunden mer omfattande än en hos exempelvis Bisnode eller Creditsafe.

Den som inte är beredd att låta en förfrågan gå iväg till Upplysningscentralen AB (UC) kan enkelt slippa det genom att låna pengar utan UC kontroll istället. Att ta ett snabblån utan UC, är enkelt och mindre integritetskränkande än att ta ett lån som nyttjar UC's tjänster.
 

Var beredd att signera med BankID

Kraven på att använda BankID, ökar i stort i samhället. Många myndigheter använder sig av BankID och banker och låneinstitut är inte sena att hänga på den utvecklingen.
Det finns fortfarande långivare som skickar hem papper för underskrift men de flesta går över till signering via BankID.

I vissa fall kan man också identifiera sig genom att logga in genom sin egen internetbank men allra vanligast är att du förväntas kunna signera med BankID.

Om du inte har BankID, kan du alltså inte ansöka om precis alla lån online då vissa har det som ett krav för att kunna söka. Det är knappast lönsamt att ta kontakt med låneföretaget för att försöka hävda din rätt att söka lån hos dem utan BankID, då de som verkligen kräver den identifieringsmetoden faktiskt har med det i sina villkor för att kunna kvalificera sig för att ansöka om lån hos dem.

Att smslån inte var ett säkert sätt att identifiera sig på, kan vi väl alla vara överens om. Det enda som krävdes var att innehavaren av telefonen hade ett registrerat mobilnummer samt att det stämde överens med det personnummer man skickade iväg. På så sätt har utvecklingen gått åt det bättre hållet och vi får nog alla acceptera att smslån är ett minne blott.

Sök istället moderna snabblån online när du vill på dygnet och från vilken mobil enhet du själv önskar.
 

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar