Billiga lån - bara för de rika?

Det är lättare att låna pengar billigt om man är stadd i kassan, har god inkomst och gärna en flott bostad att sätta som säkerhet för lånet. Personer med god kreditvärdighet, tillgångar på banken eller tillgångar i form av bostad som de äger kan med andra ord låna pengar billigt.
Men vad gäller för oss vanliga dödliga med normal inkomst, flera lån sedan tidigare och utan någon säkerhet för lånet?

 

Onlinelån riktar sig till alla

Den som har god till medelgod kreditvärdighet kan ofta låna pengar snabbt och billigt på de vanligaste onlinebankerna. Skälen till att inte välja sin vanliga bank för ett lån, kan vara många. Oftast handlar det om ren bekvämlighet då ett onlinelån går snabbare och enklare att få godkänt utan att behöva boka tid på banken.

Det är först när en person med låg eller dålig kreditvärdighet behöver ett lån, som det börjar krångla till sig litegrann. Om du tillhör en av dem som kanske har svårt att få lån, ska du följa några enkla råd innan du tar dig an utmaningen att hitta ett billigt lån trots dålig kreditvärdighet.

 1. Börja med att fundera över hur stort lån du behöver. Låna inte mer än du måste.
 2. Kan din kreditvärdighet "tåla" en kreditupplysning hos upplysningsföretaget UC eller inte? Om du inte sökt många lån på sistone, kan du mycket väl välja bland alla onlinelån då de ofta är billigare än lån utan UC kontroll är.
 3. Vill du till varje pris undvika UC kontroll är du helt enkelt hänvisad till att söka efter billigast möjliga lån utan UC.
 4. Korttidslån är ofta benämningen på lån med kort återbetalningstid. Det är skönt att bli fri från lånet så snabbt som möjligt men tänk på att du ska ha råd med oförutsedda händelser också. Tryggast brukar de flesta vara med att ta ett lån med lång återbetalningstid, då det alltid går att betala av lånet i förtid om man har det ekonomiska utrymmet. Är du osäker på hur din ekonomi kommer att utvecklas bör du välja ett årslån utan UC kontroll.
 5. Jaga alltid den lägsta möjliga räntan men se upp för andra dolda kostnader såsom fakturaavgifter och uppläggningsavgifter. Undvik helst att köpa saker på avbetalning i butiker, det kan i längden bli dyrare än ett enkelt lån.
 6. Om du lånar av en tillfällighet med anledning av ett ökat behov av pengar för stunden, är det ingen fara med att ta ett snabblån med lite dyrare ränta än andra lån. Om du däremot har mer varaktigt dålig ekonomi, bör du i första hand försöka få ordning och reda på hushållsekonomin. Att skaffa mer pengar varje månad, är en konst som handlar om bra självdisciplin och koll på vad du lägger pengarna på.
 7. Många lån går att få trots låg kreditvärdighet och betalningsanmärkningar. Detta är något som många missar när de tror att de inte kan få lån alls. Den som har svårt att få lån kan söka på lån för personer med låg kreditvärdighet.

Fem bra tips för dig med låg kreditvärdighet

Om du har konstaterat att du har låg kreditvärdighet och inte har så bråttom att låna pengar, kan du göra några saker för att få bättre kreditvärdighet. Det går att låna pengar med låg kreditvärdighet men att förbättra den lite skadar inte ändå.

 1. Undvik alla åtaganden som kräver att det görs en kreditupplysning hos UC. Varje förfrågning hos UC sparas i 12 månader och sedan försvinner de "bakifrån". Detta betyder att om du hade många förfrågningar under en begränsad period, kan det hjälpa att låta tiden gå litegrann. Läs mer om skillnader mellan UC och andra kreditupplysningar.
 2. Säg upp gamla krediter som du ändå inte använder. Att ha färre kreditåtaganden ser bättre ut för din kreditscoring, även om de är outnyttjade. Exempel på krediter som många har "liggandes" är kortkrediter hos olika butiker. IKEA-kort, Coop, ICA, Stadium m.m. m.m. listan kan göras lång.
 3. Se till att inte få några betalningsanmärkningar. Du kan få lån trots att du har gamla betalningsanmärkningar men se till att inte få några nya. En betalningsanmärkning finns kvar i kreditupplysningsföretagens register under flera år efter att den är betald.
 4. Försök att skaffa pengar på annat sätt än att ta ett lån. Genom att i första hand göra det kanske du kan slippa ta ett lån. Om inte annat kan du kanske få ihop lite pengar så att du kan ta ett mindre lån. Mindre lån ger mindre räntekostnader och det är bra om du vill lägga pengarna på annat än att betala ränta. Att skaffa pengar utan att ta lån kan vara enklare än många tror. Många tycker också det är skönt att slippa ta så stort lån när de ändå kunde skaffa pengar på annat sätt än att låna.
 5. När du slutligen ska välja lån att ansöka om. Tänk efter innan om du verkligen måste söka ett lån som använder UC eller om det räcker med ett mindre lån. "Mindre lån" kan ändå vara tillräckligt stora. Det är en ytterst individuell fråga, vad som är ett stort och vad som är ett litet lån. Om du väljer ett lån på max 50 000 kr, kan du undvika att försämra din kreditvärdighet, eftersom det finns gott om bra lån som inte använder UC kontroll.

Lån ökar klasskillnaderna i samhället?

I dagens läge är de flesta hushåll mer eller mindre skuldsatta. De allra flesta har olika kreditkort som de använder varje månad, oavsett hur mycket pengar de har på banken.

Många tar också lån så snart de ska investera i hushållsmaskiner eller hemelektronik. Kanske köper man en telefon på avbetalning bara för att det är fördelaktigt. De allra flesta har någon form av kreditåtagande, även om det inte handlar om miljonbelopp.

Däremot ökar problemen med överskuldsättning kraftigt. Många hushåll har tappat kontrollen över sina lån och blir överskuldsatta med anledning av överskonsumtion eller helt enkelt av olyckliga omständigheter i övrigt. Lån till skuldsatta är ofta inga problem, så länge man har någorlunda koll på läget.

Klasskillnaderna i samhället visar på att det är alla typer av normala hushåll som lånar pengar. Lånandet i sig kan bidra till att öka klasskillnaderna då de med dålig ekonomi ofta får sämre lånevillkor, medn de med god ekonomi får bra och billiga lån. Detta leder i sin tur till att de som har sämre ekonomi får dyra lån och de som redan har bra ekonomi får billiga lån. I det långa loppet kan detta förstås öka klyftorna ännu mer men det är förmodligen på marginalen.
 

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar