Akut lån när lönen inte räcker till en månad

Många har suttit i situationen då man behöver skaffa extra pengar snabbt och akut för att inte lönen räcker till en månad.
Tillhör du en av dem som behöver ett snabbt och enkelt lån för att lönen inte räckte?

Genom ett enkelt snabblån slipper du oroa dig för att pengarna inte ska räcka hela månaden. Du kan känna dig lugn och trygg utan att känna dig stressad över att ha dåliga marginaler.

 

Till dig som INTE har en reservkassa på banken

Alla kan drabbas av akuta händelser som gör att lönen inte räcker till en viss månad. Det kan ge konsekvenser för flera månader framåt om man har otur.

En trasig tvättmaskin, influensan eller för många VAB-dagar..... oavsett vad som ligger bakom just ditt behov av extra pengar, finns det möjliga utvägar. Det finns gott om billiga akutlån som inte förstör kreditvärdigheten framöver.

Det man ska göra skillnad på är ett tillfälligt behov med anledning av oförutsedda händelser och behov som sträcker sig längre på grund av utebliven eller försämrad lön i flera månader. Det är färre än man tror som har en buffert på banken att plocka ut i händelse av en försämrad inkomst i flera månader i rad.

Visserligen säger alla ekonomiska rådgivare att man bör ha en buffert på banken i reserv för oförutsedda händelser men det är ändå få som har det. Den rekommenderade reservkassan är att ha motsvarande tre månadslöner på ett reservkonto på banken.
 

Akutlån ska helst vara utan UC kontroll

Om vi pratar om ett tillfälligt akutlån med anledning av en oförutsedd händelse av något slag, är det väldigt onödigt att ta ett lån som använder UC kontroll. Sådana lån sänker nämligen din kreditvärdighet, vilket du kanske inte vill ska hända.

Har du knappt några UC förfrågningar det senaste året, spelar det kanske inte någon större roll om vi talar om ett mindre lån men om du har större ekonomisla åtaganden inplanerade det närmsta året, är det bättre att ta ett lån som inte skadar kreditvärdigheten.

Om du ska ta ett större lån på över 50 000 kronor, handlar det förmodligen inte längre om ett tillfälligt akutlån för att lönen inte räckte till en månad. Större lån använder alltid UC som kreditupplysningsföretag. Det finns förvisso inga hinder att ta flera olika små lån utan UC men det kan bli en dyr låneaffär i längden. Allt detta är det du själv som avgör.
 

Lån till sjukskrivna

Om du exempelvis blivit sjukskriven några månader på grund av en bruten fot eller liknande, skiver du förstås inte att du är sjukskriven i din låneansökan. Detta en en väldigt tillfällig sjukskrivning som du förväntas bli frisk från så snart foten läkt. Fältet för sysselsättning är arbete så länge du har ett jobb, oavsett om du är tillfälligt sjukskriven.

Likaså gäller om du är föräldraledig och har ett jobb att komma tillbaka till. Det finns ingen anledning att ange något annat än arbete om du faktiskt har ett jobb.

Om du däremot är arbetslös i botten och därutöver är sjukskriven, blir det mer problematiskt vad du ska ange. Bedöm läget utifrån hur länge du är sjukskriven.

Vi har tidigare publicerat ett inlägg som handlar om att ljuga om sina uppgifter när man söker lån.

Den som har en lång sjukskrivningsperiod, drabbas ofta av låg kreditvärdighet eftersom nivån på inkomsten kan vara osäker för en längre tid. Det finns dock många långivare som utan att tveka särskilt mycket, ger lån till sjukskrivna. Allt handlar om din ekonomiska situation i övrig. Genom att välja ett lån som passar din kreditvärdighet, kan de flesta få ett enkelt akutlån.

Hos i princip alla långivare räknas sjukpenning och arbetslöshetsersättning som inkomst. Att uppbära sjukpenning är en skattepliktig inkomst och i dina inkomstuppgifter som finns hos kreditupplysningsföretagen, framgår som regel inte om du fått dina inkomster från arbete eller sjukpenning. När långivaren frågar om dina deklarerade inkomster, räknas alltså både sjukpenning, sjukersättning och arbetslöshetsersättning.
 

Akutlån är ofta förenade med skam

Att inte ha ekonomiska marginaler så att det räcker för att klara sig en tid med lägre eller ingen inkomst är ofta förenat med skamkänslor. Många vill därför inte fråga vänner och anhöriga om att låna pengar, vilket är helt förståeligt.
De flesta vill ju klara sig själva, även om det innebär ett banklån som kostar en slant i ränta.

Ingen behöver skämmas för att låna pengar i en akut situation. Varför skulle man skämmas för det, när många lånar pengar helt hejdlöst till all möjlig annan konsumtion. Att ta ett snabblån till räkningar och mat någon eller några enstaka månader är inget att skämmas för.

Har du därmot hamnat i en ond cirkel av återkommande lån varje månad för att lönen inte räcker till dina tidigare lån, är det dags att dra i handbromsen. Du kan vara på väg in i en skuldfälla som inte går att ta sig ur utan att ett väldigt stort tillskott i kassan kommer.
Att ta sig ur en skuldfälla kan vara knepigt men det är definitivt inte omöjligt. Det kräver förstås en hel del hårt arbete och millimeterdisciplin från dig själv under en kortare eller längre tid men det är fullt möjligt att få ordning på ekonomin igen.
 

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar