Fördela räntan smart 2019

Har du lån tillsammans med någon annan? Kanske undrar du över om ni får ut högsta möjliga avdrag för räntan på lånet. Här reder vi ut begreppen så att du och den du har lån tillsammans med, kan maximera ränteavdragen för lån, helt lagligt.

Oavsett vem av er som är huvudlåntagare, är ett gemensamt lån också ett åtagande som ger möjligheter till olika räntefördelningar. Om du har ett lån tillsammans med en medsökande, kan det ändå i praktiken råda olika betalningsförhållanden som banken varken bryr sig om eller lägger sig i, så länge återbetalningen sker enligt plan.

Ett exempel på en sådan situation kan vara om ni tagit ett lån tillsammans för att en av er inte kunde få lånet ensam eller om ni sökte lånet tillsammans för att få bättre ränta och övriga villkor men att det ändå är en av er som är den som betalar själva lånet och räntan.

Ett annat exempel kan vara att ni kanske har en egen intern uppgörelse om att ni ska betala olika stora delar på lånet av olika skäl. Kanske har en av er högre inkomst och därför har råd att lägga mer pengar på återbetalningen än den andra.

Oavsett hur er privata uppgörelse kring betalning till banken ser ut, kan ni fördela räntan som ni vill mellan er. Det finns tusenlappar att tjäna på att planera detta noga istället för att bara fylla i att ni godkänner era deklarationer och trycker på sänd-knappen. Det är inte ens svårt eller kräver några särskilda förkunskaper. Enkelt, lagligt och mer pengar i plånboken helt enkelt.
 

Ränteavdrag i deklarationen 2019

Om ni inte meddelat banken ni lånat pengar av något annat, kommer de att fördela räntan lika på låntagarna. Detta är oavsett om den ena av er står som huvudlåntagare och den andra som medsökande till lånet. Det är också helt oavsett hur ni fördelat lånekostnaderna mellan er i praktiken.

Genom att säga till banken kan räntan redan från början fördelas på annat sätt än 50/50. Om ni inte gjort detta eller inkomstförhållandena har förändrats så att ni vill ändra räntefördelningen mellan er, går det utmärkt att fixa det i deklarationen.

Det är helt lagligt att fördela om räntan och från i år, har skatteverket till och med en ny tjänst där ni enkelt kan räkna ut vilket det mest lönsamma sättet att fördela er ränta på är.

Skatteverkets information och uträkningstjänst för att fördela ränta är enkel att använda och det går lätt att laborera fram och tillbaka för att komma fram till vad som lönar sig bäst för er.
 

Högst inkomst betalar mest i skatt

I Sverige har vi olika skattenivåer, beroende på hur hög inkomst man har. Den som har hög inkomst betalar som regel mer i skatt, åtminstone om det handlar om att man har en lön som man betalar statilig inkomstskatt på. Den som har en hög inkomst betalar i dagläget upp till 25% extra skatt på det belopp som överstiger gränsen för statlig skatt.

I praktiken innebär det att ett par som har ett gemensamt lån, ska försöka maximera ränteavdragen på den person som har passerat gränsen för statlig skatt, då avdraget får störst effekt.

Genom att planera hur ni ska fördela räntan på det här sättet, kan ni enkelt och lagligt skaffa extra pengar utan kostnad. Det blir nästan som att få pengar gratis. Eller rättare sagt, ni avstår från att betala mer skatt än ni behöver.
 

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar