Snabba lån - en nackdel?

Svenska folket lånar pengar i allt större utsträckning. Det är till och med så att våra politiska makthavare reagerar med målsättningar att få ner Svenska hushålls skuldbördor.

Frågan är dock huruvida det är ett samhällsproblem eller om det är en enskild ensak för var och en. Att låna pengar behöver inte vara riskfyllt så länge det sker med full medvetenhet om vad ett banklån för med sig, både i form av kostnader och kreditvärdighet.
 

Snabba lån kan har fördelar och nackdelar

Under många år, har vi i Sverige kunnat låna pengar online. Hanteringen av låneansökningar går snabbare och snabbare, vilket många långivare använder som en konkurrensfördel i förhållande till banker som inte är lika aktiva när det handlar om att marknadsföra sina onlinelånetjänster.

Att kunna låna pengar snabbt online är definitivt en fördel för oss som konsumenter då det handlar om valfrihet och snabb hantering. För den som faktiskt är i behov av att låna pengar snabbt, innebär en ansökan online vanligtvis en mycket kortare handläggningstid än att besöka en bank för att låna pengar.

Även om själva ansökan är likvärdig om du besöker en bank för att söka lån, är det tidsbokning och tajming för att kunna gå på ett fysiskt besök som gör att processen kan dra ut på tiden. Det är inte ens säkert att du får en tid hos en lånehandläggare på banken, inom de närmsta dagarna. Om du ansöker om lån online däremot, behövs inget besök och möte med en banktjänsteman. Detta gör att processen kortas ner och i många fall kan du har dina lånade pengar på kontot samma dag som du ansöker eller senast inom ett par bankdagar.

Nackdelen med snabba lån online kan möjligen vara att den som tenderar att göra felköp i stundens ingivelse, kan låna pengar snabbt och sedan göra affärer som de kanske inte kan ångra i efterhand. Ett onlinelån däremot kan mycket väl ångras genom att du helt enkelt återbetalar lånesumman och ränta för de dagar du haft pengarna. Har du däremot redan hunnit konsumera dem, kan det vara en nackdel om hela företeelsen och det du köpt är något du i efterhand ångrar.

När det gäller det mesta i övrigt i samhället idag, är det en fördel om vi som konsumenter får snabb service och kan uträtta det vi vill på nätet. Varför skulle banklån vara ett undantag? Många skulle säkert säga att det är en nackdel men med en tro på att människor själva kan avgöra vad som är bäst för dem, borde inte heller snabba lån online vara ett undantag. Visst vill vi kunna fortsätta låna pengar snabbt och säkert om det passar oss bäst att göra det i lugn och ro framför datorn, när som helst på dygnet.
 

Vissa lån kan vara en nackdel att det går snabbt

Om man bortser från helt vanliga privatlån utan säkerhet med rimliga villkor och hyfsat låga räntor så kan det finnas personer som är i riskzonen för ekonomiska problem när det kommer till snabblånen. Nu avser vi de dyra snabblån som man kan få på bara några minuter och som kanske går till lyxkonsumtion som man egentligen inte har råd med.

Personer som har den här problematiken, kan förmodligen inte skyddas av att det inte ska gå att låna pengar snabbt online. De har troligtvis andra problem som behöver omhändertas och sannolikt finns det ingen koppling till själva lånet, utan till andra beteenden. Många har sett program på TV såsom lyxfällan och liknande.
Visst kan man fundera på hur människor lyckas hamna i sådana situationer men om man ska försöka att inte döma på osäkra grunder, finns säkert en problematik som ligger bakom själva beteendet att låna mer pengar än man har råd att betala tillbaka.

Att hamna i en skuldfälla är verkligen inte roligt. Detta i princip helt oberoende på vad man har för inkomst. Den som har god inkomst kan förmodligen ta stora lån och därmed finns risken att hamna i en skuldfälla oavsett inkomst.
Ibland kan man höra om människor som finansierar olika typer av missbruk med lånade pengar men det är ett ansvar som är orimligt att lägga på bankerna och låneinsituten, då det är ett individuellt ansvar som ligger på varje person.
 

Vad kan man göra om man fått problem

Om man fått problem på grund av att man lånat för mycket pengar snabbt, är det dags att dra i handbromsen. De flesta som ännu inte fått betalningsanmärkningar eller skuldsaldo hos Kronofogdemyndigheten, kan mycket väl reda upp sin ekonomi på egen hand.
Genom att själva sanera sin ekonomi på onödiga och dyra lån och krediter, kan de flesta komma på fötter igen.

Det viktigaste är själva insikten om att man är på väg att hamna i en ond cirkel av lån och sedan också viljan, motivationen och förmågan att förstå att det är dags att ta sig ur skuldfällan.

Den som inte på egen hand kan förmå sig att sätta igång med att få ordning på ekonomin, kan ofta vända sig till en ekonomisk rådgivare i sin hemkommun. Det är inte alla som har en lättillgänglig sådan rådgivare men de flesta större kommuner tillhandahåller detta till sina kommuninvånare.

Det finns många saker man själv kan göra för att vända en nedåtgående spiral i fråga om hushållsekonomi. Att göra en budget kan vara en av de snabba och lätta åtgärder man själv kan ta till.

Viktigast av allt är själva insikten om att något måste göras. Det är väldigt vanligt att man tar lån för att betala andra lån med. När man gör det är det i syfte att få ner sina lånekostnader. Det kan man göra både genom att söka nya lån som har lägre ränta än de lån och krediter man redan har men också genom att förlänga själva amorteringstiden så att summan man betalar varje månad blir lägre.

Många tror att det är bäst att betala av lånen så snabbt som möjligt och att göra det till varje pris. Det är dock en metod som kan vara ganska dåligt överensstämmande med verkligheten om man börjar tappa greppet om sin ekonomi och upplever en ständig brist på pengar i hushållskassan.

Tänk efter om det är en framkomlig väg att månad efter månad kanske betala på många dyra lån och ändå minska den totala skuldbördan i ganska långsam takt.

Ett alternativ som många väljer är att ta ett lån för skuldfinansiering, vilket ofta är en framkomlig väg till en bättre ekonomi på ett mer hållbart sätt.
 

Sammanfattningsvis kan man säga att det kan finnas risker med snabba lån online. Riskerna begränsas dock till personer som redan tappat kontrollen över sin ekonomi och som inte heller har förmågan att själva se sina ekonomiska bekymmer.

För de allra flesta, är snabba lån online en fördel och genom en egenmakt att själva bestämma när, hur, av vem och hur snabbt vi vill få låneprocessen avklarad.
Det måste ändå vara var och ens ansvar att låna pengar ansvarsfullt utan att bli överskuldsatt.
 

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar