När du fastnat i en skuldfälla och inte kommer ur den

Fastnat i skuldfällan Fastnat i skuldfällan

Allt fler svenska hushåll fastnar i skuldfällan. Visst kan man ha åsikter om eget ansvar i den här frågan men man kan också ställa sig frågan om det är rimligt att kunna ta hur mycket blancolån som helst som privatperson.

Det verkar nämligen som att många privatpersoner kan låna pengar så lätt att de inte själva hinner stanna upp och reflektera över om det är rätt eller fel situation att låna pengar i.

Det finns ett sätt att klara sig ur skuldfällan, så länge du inte har betalningsanmärkningar så kan det finnas bra lösningar på nätet för att låna pengar till lån och på så sätt ta sig ur en riskabel situation.
 

Inga fler lån tack!

Kanske känner du dig uppgiven när du läser att lån kan vara lösningen om du är hårt skuldsatt. Den första tanken är säkert - nej, inga fler lån för mig tack!

Men innan du helt utesluter den lösningen bör du ta dig en funderare på vad din alternativa lösning är. Såvida du inte vinner på lotto eller får tillgång till ett stort arv framöver så kanske det inte är ett så dumt alternativ att ta ett lån för skuldsatta ändå.
 

Lägre ränta och ändrad amorteringstakt

När du planerar din egen personliga skuldsanering, är det framför allt lägre ränta och förändrad amorteringstakt som är lösningen på dina ekonomiska problem.

Om du från månad till månad ändå löser dina ekonomiska åtaganden, har du förmodligen inte sjunkit så lågt i fällan att det inte går att hejda den nedåtgående spiralen. Det går nämligen att göra det så länge du inte fått betalningsanmärkningar ännu. Eller åtminstone inte har några anmärkningar på senare tid.

Att leta lån med låg ränta även som överskuldsatt är lättare sagt än gjort. Du får vara förberedd på att du inte kommer att erbjudas de lägsta räntorna eftersom din kreditvärdighet förmodligen är ganska skadad av de lån du har sedan tidigare.
Alla banker som ger lån med invididuell ränta, utgår från din kreditvärdighet när de ger dig låneerbjudande. Ju bättre/högre kreditvärdighet du har, desto lägre/billigar ränta kommer du att bli erbjuden. Det är så individuell räntesättning fungerar.

Har du dålig ekonomi, kan en lång amorteringsplan vara att föredra. Det gör att kalkylen ser lite bättre ut och du kommer att kunna göra extrainbetalningar när du vill om din ekonomi tillåter det.

Lån med lång återbetalningstid är populärast när det handlar om att samla ihop gamla lån och krediter. Dessa lån passar i princip alla storlekar på skulder sedan tidigare.
Det är dock nästan omöjligt att låna pengar om du har skuldsaldo hos Kronofogden. Ett fåtal lån går att söka men det krävs att du kan sätta säkerhet för lånet. Mest vanligt är att du sätter din bostadsrätt eller fastighet som säkerhet för lånet.
Två sådana långivare är Marginalen Bank och Svea Ekonomi.
 

Låna trots många och stora tidigare lån

Att medel- och höginkomsttagare också hamnar i skuldfällor, kan ha flera orsaker. Det som är en klar fördel är förstås att det är lättare att bli godkänd för lån trots tidigare skulder, om du har en god inkomst.

En bank som verkligen gjort sig känd för att ge lån trots tidigare skulder är Bank Norwegian. De är en nischbank som inte är lika hårda i sin kreditbedömning som andra. Många som har medelgod eller god inkomst och mycket lån och skulder sedan tidigare, blir godkända för nya lån hos den här banken.

Många förfråganingar hos UC behöver inte heller vara ett hinder då vi känner till fall där låntagare haft väldigt många UC förfrågningar och ändå blivit godkända för lån.
 

Samla ihop små krediter utan UC

Om du håller på och jobbar på att förbättra din kreditvärdighet, kanske det är aktuellt att ta ett mindre lån utan UC för att ändå samla ihop ett antal små lån eller mindre krediter.

Du kan enkelt fylla i en ansökan om att låna 50000 kr utan UC kontroll om du vill värna om din kreditscoring för framtida ekonomiska åtaganden. Såklart är den här sortens lån inte kända för att vara de billigaste lånealternativen men de kan ändå fylla sitt syfte om du lyckas få ner dina månatliga kostnader.
 

Bli av med mindre skulder till vänner och familj

Tillhör du dem som inte tycker att det är särskilt behagligt att ha skulder till vänner och familj? Du är inte ensam om det. Många av oss tycker att känslan är jättejobbig och det är dessutom svårt att känna att man kan unna sig något med gott samvete, om man är skyldig vänner och familj pengar.

Du kan göra din ekonomi till din privata angelägenhet genom att ta ett enkelt lån istället för att vara skyldig familj och vänner pengar. Det ökar ofta känslan av självständighet men räntan är i princip alltid dyrare.

De flesta får ju låna till ingen eller väldigt låg ränta när de lånar av vänner och familj. Att ta ett lån av en kreditgivare online kommer i de flesta fall bli dyrare men du slipper känna dig beroende och i tacksamhetsskuld till dina privata fordringsägare.

Långa pengar utan UC kontroll för att inte skada din privatekonomiska kreditvärdighet. Det finns allt från små lån på några tusenlappar till större lån utan UC.
 

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar