Lån när alla banker säger "nej"

Har du sökt många lån på senare tid och fått nej till svar på din ansökan? Provat igen hos en annan bank och fått nej från dem också?
Känt att desperationen och maktlösheten ökat och kanske sökt lån hos många banker och fått nej från alla du sökt hos?

 

Ge inte upp det kan fortfarande gå vägen

Vi ska här gå igenom några av de vanligaste anledningarna till varför en person får avslag på sina låneansökningar och vad du kan göra för att få ett lån trots det.

Det som står helt klart är att du har drabbats av låg kreditvärdighet, vilket gör att långivaren ser det som en för stor risk att godkänna ett lån till dig.

  • Transparenta banker ger tydliga och ärliga svar.
  • För många UC kontroller på kort tid.
  • Fler orsaker till att du får avslag på låneansökningar och vad du kan göra åt det.
  • Lån du kanske ändå kan få även om du redan fått ett nej från många banker.

Bankerna ger ofta svar

I bästa fall har du själv några tankar och idéer kringa vad som har hänt med din kreditvärdighet. I sämsta fall har du ingen aning om varför du inte får lånet du sökte.

Det är ofta svårt att veta exakt varför man får nej till svar på sin låneansökan. Dels har olika banker sina egna krav och villkor och dels är det olika hur "hårda" de är när de bedömer din framtida betalningsförmåga.

Många banker har börjat med att faktiskt uppger varför du får avslag på ansökan. Motiveringen kommer då att tydliggöras i samband med att du får beskedet om att du inte får lån. Men ibland hjälper inte ens det. Ofta är svaren eller förklaringarna ganska luddiga och kanske det leder till att du bara fortsatt att fylla i låneansökningar hos andra banker utan att riktigt fatta varför du får avslag.
 

En ond cirkel av UC kontroller

En sak är säker, många UC förfrågningar gör bara saken värre och värre för varje lån du söker. Vi ska förklara vad du kan göra istället för att fortsätta att sänka din kreditscoring ännu mer.

Många långivare börjar bli vaksamma redan när du har 3-4 UC förfrågningar det senaste året. Andra banker kanske är mer toleranta. Resultatet av dina låneansökningar syns inte direkt utan det är en viss eftersläpning på den informationen. Det kan göra att även om du sökte, blev godkänd men tackade nej till ett lån, är din kreditscoring belastad för ett helt år framåt.

Det är därför det är viktigt att hålla nere på antalet UC kontroller om du vill bevara en hyfsat god kreditvärdighet.

Många väljer att ansöka om lån utan UC kontroll för att sedan vid ett senare skede när UC förfrågningarna försvinner med tiden, söka nytt och kanske billigare lån igen.

Att låna utan kreditupplysning genom UC, är ett enkelt sätt att undvika dålig kreditscoring och det är också snabba enkla lånelösningar som finns i den kategorin av lån och krediter.
Det finns bra och billiga lån utan UC, även om det är lite svårare att hitta de riktigt billag lånealternativen just inom den lånenischen.

Det går att låna stora belopp utan kreditupplysning genom UC. Når du lånegränsen hos en långivare kan du utan problem söka flera lån samtidigt hos fler än en långivare. Var dock alltid noga med att inte hamna i en skuldfälla som innebär att du kanske får betalningssvårigheter.

Genom att exemelvis ta två lån utan UC på 50 000 kr vardera, går det att till rimligt pris, låna 100000 utan UC kontroll.
 

Många förfrågningar hos UC men bra lön

Har du många förfrågningar hos UC men en bra lön kan du pröva att göra en låneansökan hos Bank Norwegian.

Detta är en bank som gjort sig känd för att vara lite mer tolerant gällande kreditvärdighet med anledning av många UC förfrågningar eller mycket tidigare skulder.
Lån till hårt skuldsatta, behöver inte nödvändigtvis vara ett stå stor problem som man kanske kan tro. Så länge du har bra lön och visar ambitioner att sänka dina lånekostnader brukar förvånandsvärt många banker hjälpa även personer som är skuldsatta att få lån.

Att ansöka om lån eller kreditkort hos Bank Norwegian går snabbt och enkelt och om du blir godkänd kommer du att signera lånet med BankID och därmed snabba på hela utbetalningsprocessen.
 

Låg kreditvärdighet - en segdragen process

Att jobba sig upp till en bra kreditvärdighet igen om man av olika anledningar fått sänkt sådan, kan ta tid.
Det är de bakomliggande skälen till din låga kreditvärdighet som kommer att avgöra om det blir lätt eller svårt att förbättra den. Likaså är det samma skäl som kommer att avgöra hur lång tid det kommer att ta.

Låg kreditvärdighet kan bero på så många olika saker såsom många UC, betalningsanmärkning, låg inkomst i förhållande till förväntade utgifter, stor försörjningsbörda för barn under 18 år eller alla möjliga orsaker. De flesta saker vi nu nämnt, kan vara svårt att påverka på kort tid men det går alltid att med hårt arbete se till att förbättra sin kalkyl.

Behöver du låna pengar snabbt för akuta behov just nu, kan du läsa listan på lån man kan få fast andra banker sagt nej.

För det går ofta att få lån ändå, även om det ärligt talat inte är de billigaste lånen på marknaden. Ju lägre kreditvärdighet du har, desto dyrare ränta tenderar du att få när du erbjuds lån.
Kanske kan du inte ens söka alla lån med anledning av din kreditscoring. Det gäller framför allt om du har färska betalningsanmärkningar.

Har du skuldsaldo hos Kronofogdemyndigheten kommer du inte att få något lån om du inte har en bostad att sätta som säkerhet för lånet. Det krävs som regel också att det första du gör när du får det nya lånet, är att du löser hela din skuld hos Kronofogden.
Långivare som kan ge den här sortens nystartslån är bland annat Svea Ekonomi.

Vill du påverka din kreditvärdighet på sikt, kan du läsa mer om hur du får ordning på din ekonomi i stort och därmed också skaffar dig bättre scoring och får lättare att bli godkänd för lån i framtiden.
 

Gör din egen skuldsanering

Att själv sanera upp och städa sin ekonomi är ganska enkelt så länge du inte har betalningsanmärkningar eller skuldsaldo hos Kronofogden. Att vidta en sådan åtgärd ett ett snabbt och effektivt sätt att förändra sin kreditbild.

Många människor ansöker varje år om samlingslån för att reda upp en dålig ekonomisk situation som kan ha uppstått av flera olika skäl.

Andra gör det årligen för att försäkra sig om att de alltid har den lägsta och bästa räntan. Att få några få UC kontroller per år är ingen fara för kreditscoringen. Det är när det blir ett mönster som ser dåligt ut som det sänker din kreditvärdighet.

Att få stora lån när alla banker redan sagt nej, kan däremot ibland vara en svårighet. En sista utväg kan alltid vara att pröva en låneförmedlare innan du ger upp. Får du inte lån genom en låneförmedlare heller, är det definitivt dags att ta en rejäl paus från att söka fler lån.

UC-förfrågningar ligger sparade hos Upplysningscentralen AB i 12 månader från det att förfrågningen gjordes så det är helt enkelt bara att vänta.
Om du ändå behöver ett mindre snabblån för att lösa en akut situation, kan du leta bland lån som man kan få med dålig kreditscoring.
 

Att ge upp tanken på lån en tid framöver

Om du är i desperat behov av pengar och får nej även på de mindre och dyrare lånen, är det dags att ge upp. Ingen vill hamna i en skuldfälla och om du är i sådant akut behov, är du kanske redan i riskzonen.

Beroende på hur mycket pengar du behöver återstår ändå lite andra sätt att skaffa pengar på. Alla ger inte pengar omedelbart men flera av de saker man kan göra för att skaffa pengar utan att ta lån, är ändå ganska effektiva.

Läs mer om olika metoder att skaffa pengar på och se om du hittar något som kan passa just din situation.
 

Egen kontroll ger frihetskänsla

En av de största och mörkaste baksidorna med att befinna sig i en situation då alla banker nekar dig lån är att både självförtroende och känslan av egen kontroll ofta hamnar i botten.

Att själv återta lite av den kontrollen är troligtvis en av många tänkbara anledningar till att du nu söker efter en lämplig kreditlösning.

Egen kontroll över din ekonomi ger frihet
Egen kontroll över din ekonomi ger frihet

När det gäller att uppnå något som kanske från början känns helt omöjligt, är det med lån och ekonomi precis samma sak som när det handlar om andra målsättningar i livet.

Att måla upp en vision om hur det ska bli när man uppnått sina delmål och mål är viktigt för motivationen. Och helt nattsvart behöver det ju inte vara bara för att bankerna nekar dig lån just nu. Kämpa på med att öka din kreditvärdighet så kommer det säkert att lösa sig på sikt.
 

Dålig ekonomi och skuldsättnings påverkan på ditt allmänna mående

Det finns många anledningar att ta sig ur ett skuldberoende. Det främsta är förstås för att få möjligheten att i större utsträckning, leva sitt liv på det sätt man själv önskar.

Det finns mycket forskning som handlar om just skuldsättningens påverkan på hälsa. Ett av de ställen där sådana artiklar publiceras är på DIVA (Digitala vetenskapliga arkivet).
 

Det här inlägget skrevs 2018-09-26 och uppdaterades bland annat med färska länkar 2020-01-21.
Författare: Kristina Eriksson
 

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar