Låna med skuldsaldo hos Kronofogden- vad krävs?

Tillhör du en av alla dem som av olika olyckliga omständigheter fått ett skuldsaldo hos Kronofogdemyndigheten?
Då vet du säkert redan att dina möjligheter att få ett banklån är mycket begränsade.

Kanske letar du efter en mölighet att få låna pengar trots att du har betalningsanmärkningar och skulder hos Kronofogden, då kanske vi kan ge dig värdefulla tips på vägen.
 

Låna trots skuldsaldo hos Kronofogden är inte så lätt
Låna trots skuldsaldo hos Kronofogden är inte så lätt

Att låna pengar med skuldsaldo hos Kronofogdemyndigheten är inte så lätt men det är inte omöjligt. Det krävs dock ganska speciella omständigheter för att du ska lyckas få ett lån. Dessutom kan det spela roll vilken typ av skulder det är du har hos KFM.
Så kallade "allmänna mål" är te.x. skatteskulder och annat som inte egentligen handlar om att du misskött lån och liknande. Ibland ser bankerna med lite blidare ögon på sådana.

Om du har skuldsaldo och behöver låna pengar kommer du att behöva ta ett lån som även täcker dina skulder hos Kronofogden, eftersom det skuldsaldot behöver nollställas i samband med att du får ditt omstartslån. Skälet till det är enkelt, nämligen att om du inte gör det och sedan får ett utslag om löneutmätning, kommer du inte kunna betala ditt nya lån heller.

De bästa möjligheterna till lån trots överskuldsättning och tidigare betalningssvårigheter, har du om du söker lån hos Svea Ekonomi, Nystart Finans eller hos Marginalen Bank. Vid större lån kan det krävas någon form av säkerhet för lånet och då avses främst en bostad eller något annat som har ett större värde.
 

Tidigare skuldsaldo men inte nu

Betalningsanmärkningar och tidigare skuldsaldo hos Kronofogdemyndigheten syns i dina kreditupplysningar under en ganska lång tid framåt. Även efter det att du betalat dina skulder, kommer du att få lida av låg kreditvärdighet med anledning av detta.

Lite beroende på vad det är för sorts skulder du haft hos Kronofogden, kommer du att straffas under flera år framåt, för dina betalningsanmärkningar. Om du exempelvis har fått betalningsanmärkning med anledning av missbruk av krediter, kan det kännas helt omöjligt att få låna pengar.

Det finns dock möjlighet att söka lån även om du har tidigare betalningsanmärkningar. Det är väldigt olika mellan de kreditföretag som sysslar med sådan utlåning, vilka villkor och krav som gäller. Därför är det ofta synd att ge upp redan efter första försöker. Även om du fått avslag på en låneansökan hos en långivare, är det fullt tänkbart att du kanske blir godkänd för lån hos en annan.

Att låna pengar med låg kreditvärdighet bör ses som en absolut sista nödlösning om du absolut inte har förmåga att lösa din ekonomiska situation på något annat sätt. Att låna av vänner och bekanta kan kännas mycket främmande för många men det är faktiskt ett alternativ att överväga om du blir nekad lån av banken.

Fastna inte i en skuldfälla med massor av små dyra lån som sakta men säkert kommer att fräta sönder din hushållsekonomi på sikt. Då är det bättre att kanske få låna till väldigt låg eller rent av ingen ränta av en familjemedlem.

Många känner skam över att be om att få låna pengar av vänner och familj men att låna pengar privat kan ofta ändå vara den enda lösningen. Akta dig för att googla på nätet efter privatpersoner som lånar ut pengar. Det handlar i de allra flesta fall (för att inte säga alltid) om bedrägerier och det är inte vad du behöver just nu.

Det finns säkra sätt att låna pengar av privatpersoner genom så kallade P2P lån som fungerar alldeles utmärkt. Däremot är det oftast ingen större skillnad mellan P2P lån och andra lån du kan hitta på nätet.
 

Blir du nekad lån som använder UC?

Med låg kreditvärdighet följer massor av obehagliga överraskningar. En av dem kan vara att du blir nekad den sortens lån som använder sig av UC i sina kreditupplysningar.

Många drar helt felaktigt slutsatsen att det inte går att få lån med betalningsanmärkningar om det är hos en långivare som använder UC. Det finns många lån som har hög tolerans gällande låg kreditvärdighet.
 

På väg att tappa kontrollen?

Om du inte redan tappat kontrollen över din ekonomi och därmed hamnat hos Kronofogdemyndigheten, finns det hopp om räddning.
Överskuldsättning är vanligt numera och det finns lånelösningar för överskuldsatta att söka.

Har du ännu inte fått någon anmärkning så ökar dina möjligheter att lösa din situation på egen hand utan att du hinner hamna hos Kronofogden. Många ger upp och tror inte att det finns någon hjälp att få, vilket inte är sant. Det finns många bra och prisvärda lån för att samla ihop sina tidigare lån och krediter på ett kostnadseffektivt sätt.

Självklart är det viktigt att du tar tag i situationen som helhet om du börjar känna att du är på väg att tappa kontrollen över dina utgifter. Du är inte en sämre människa för att du av någon anledning blivit överskuldsatt. Det är många helt vanliga människor som råkar ut för detta.

Att göra dåliga val i livet eller kanske drabbas av oförutsedda händelser som ställer allt på sin spets, gör dig inte till en dålig människa. Det finns hjälp att få för de allra flesta och det gäller att inte ge upp när det handlar om att få ordning på pengarna.
 

Det här inlägget skrevs och publicerades ursprungligen av Kristina Eriksson 2018-05-30 men uppdaterades med små detaljer 2020-02-16.

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar