Låna till kvarskatt eller inte?

Att få kvarskatt är ganska dyrt i ränta men det beror på hur mycket kvarskatt du fick. Kvarskatt brukar också kallas för restskatt och är det belopp som du kommer att betala in i resterande skatt för föregående inkomstår. I många fall lönar det sig att ta ett lån för att betala kvarskatten med.

Nu har de flesta deklarerat och vet om de kommer att få kvarskatt eller inte. Om du fick kvarskatt på stora summor, kan det löna sig att ta ett lån för att betala kvarskatten med istället för att låta den stå och ticka ränta hos Skatteverket.
 

Ränta på kvarskatt 2018

Om du efter deklarationen, ser att din kvarskatt/restskatt kommer att bli högst 30 000 kronor slipper du betala kostnadsränta under förutsättning att du gör en inbetalning tidig inbetalning, som är bokförd senast dagen efter inkomstdeklarationen (i början av maj) året efter beskattningsåret.

Märker du att din kvarskatt kommer att bli mer än 30 000 kronor, kommer du att behöva göra två inbetalningar för att undvika kostnadsränta. Den första ska vara bokförd senast den 12 feb (2018) och då ska du (minst) betala in det belopp som överstigen 30 000 kr. Sedan kan du vänta med att göra nästa inbetalning så att den är bokförd senast dagen efter inkomstdeklarationen (i början av maj) året efter beskattningsåret (2018) på resterande 30 000 kronor.

Det finns en låg och en högre ränta för kvarskatt och det är framför allt den höga räntan på kvarskatt som är dyrare än ett banklån i många fall.

Den höga räntan är nämligen 16.25%, vilket är högre än många vanliga banklån. Dessutom måste du betala in hela ditt kvarstående belopp på förfallodagen. Om du tar ett vanligt banklån för att betala restskatten, har du längre återbetalningstid på dig.
Det är till och med så att många snabblån har lägre ränta än 16,25% och det finns också lån utan UC med låg ränta.
 

Hamnat i dålig ekonomiskt läge?

Har du hamnat i ett dåligt ekonomiskt läge på grund av kvarskatt, kan det vara klokt att samla ihop alla gamla skulder och även låna till kvarskatten när du ändå är i farten.

Att samla ihop lån och komplettera med en summa som täcker kvarskatten är en bra lösning istället för att låta kvarskatten stå och ticka dyr ränta på 16,25%.
 

Beroende av lån Beroende av lån

Visst kan det kännas tungt att upptäcka att man är beroende av lån för att klara sin ekonomi men det är ändå en bättre lösning än att låta skulder förfalla till betalningsanmärkningar och indrivning från Kronofogdemyndigheten.

Att hamna i en skuldfälla kan hända vem som helst som råkat ut för något oförutsett. Att av någon anledning få kvarskatt som man inte räknat med kan definitivt i många fall, räknas som oförutsett.

Så klart är den idealiska situationen, att redan tidigt under året upptäcka att du betalar för lite i skatt och korrigera det under det inkomståret men har du inte märkt detta förrän du deklarerar, kan det vara förödande för din ekonomi.
 

Lån till restskatt är inget konstigt

Att ta ett lån för att betala restskatten med är vanligare än många tror. Det är inget att skämmas över och eftersom det är pengar som du förmodligen redan har förbrukat trots att du egentligen skulle ha betalat in dem i skatt, kan man säga att du redan har lånat dem av dig själv.

Nu när det är dags att betala kvarskatten så är det i många fall mer förmånligt att betala räntan för ett banklån.
 

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar