Fattig efter Påsken 2018, skaffa pengar snabbt

Gjorde Påsken dig fattig? Gjorde Påsken dig fattig?
Att större helger gör att många kanske överkonsumerar lite mer än de har råd med, är inget okänt fenomen.

Även om julhelgen och sommarsemestern oftast är de tillfällen som folk som oftast spenderar mer pengar än de kanske tänkt sig, så är även påskhelgen ett sådant tillfälle.

Tillhör du en av dem som behöver skaffa pengar snabbt efter påskhelgen? Du är inte ensam om det och oavsett vad orsaken till pengabristen är så finns det lite olika lösningar. Att skaffa pengar snabbt utan att ta ett lån är det mest tilltalande alternativet men om du har riktigt bråttom och kanske inte har möjlighet att fixa och trixa så är ett snabblån eller en flexibel kontokredit online, ofta en bra lösning.
 

Hitta de bästa och billigaste snabblånen

Du kan spara mycket pengar på att lägga lite tid på att jämföra olika lån och därefter välja det lån som är billigast. Det är förstås ytterst personligt, vilka lån du kan bli godkänd för och därför är det viktigt att välja bland lån som passar dina personliga förutsättningar.

Om du till exempel har låg kreditvärdighet så begränsas du oftast till att ansöka om lån hos banker och kreditföretag som har lite lägre trösklar för personer med dålig scoring. Har du dessutom betalningsanmärkningar så försvåras uppdraget att hitta billiga lån ytterligare.

Ska sanningen fram så är det i svårt att få ett riktigt billigt lån om du har drabbats av dålig kreditvärdighet men det går ändå att hitta hyfsat prisvärda lån trots låg kreditvärdighet.

Den som söker efter lån utan kreditupplysning genom UC, kommer snart att upptäcka att prisbilden varierar väldigt mycket. Oftast kan du se ett tydligt samband mellan vilka krav långivaren ställer på inkomst och kreditvärdighet och priset/räntan. Det finns ändå ett antal bra och billiga lån utan UC kontroll om du jämför dem med varandra.

Lär dig också att skilja ut vilka lån som har låg ränta på riktigt och vilka lån som kan se billiga ut men som kan bli dyra i längden. Lånens ränta ska anges i årsränta och därför kan ett kvartalslån se mycket dyrare ut än det egentligen är. För att veta exakt hur dyrt eller billigt ett lån är, bör du titta på vad det kostar att ha lånet per månad.

Bra alternativ till snabblån är att ansöka om en kredit som du sedan kan använda hur du vill ända tills du uppnått din beviljade kreditgräns. Att ha ett kreditkonto online innebär också att du drar ner på dina räntekostnader till bara de absolut nödvändigaste eftersom du bara betalar ränta för det belopp du tagit ut från krediten. Villkor för återbetalning av kontokrediter skiljer sig mycket och därför är det bra att välja en återbetalningsmodell som passar just din plånbok.
 

Hur bör kan tänka innan du lånar pengar

Det självklara faktum att lånet ska återbetalas inom utsatt tid går vi inte ens in på. Vi utgår ifrån att om du tar ett lån så kommer du att göra det på ett ansvarsfullt sätt och inte låna om du inte vet att du kommer kunna betala tillbaka det.

Att jämföra ränta och lånets löptid kan dock vara en viktig faktor. Som vi tidigare nämnt, är räntan väldigt olika för lån. Även om du strävar efter att hitta ett lån med så låg ränta som möjligt, måste du samtidigt anpassa dig efter dina återbetalningskrav.

Många tänker att de ska ta ett kortfristigt lån för att bli skuldfria så snabbt som möjligt, vilket absolut inte behöver vara fel tänkt. Det du ska tänka på är dock att det kan behövas lite marginaler även under de månader som du ska göra avbetalningar på ditt lån. Din ekonomi får inte stå och falla på att du får en oförutsedd utgift.

Ta alltid ett lån med lite längre återbetalningstid än du egentligen behöver. Det håller nere månadskostnaden för lånet på en rimlig nivå och har du råd kan du alltid betala in extra på det, utan extra tillkommande avgifter eller kostnader. Att ha den lilla säkerheten för att veta att du har lite marginaler i din månadsbudget är bra. Det är värre om du måste ändra lånet åt andra hållet senare, det kanske inte ens är möjligt.

Många letar efter årslån med lång återbetalningstid även om de egentligen har för avsikt att lösa lånet tidigare än så. Detta är ett bra sätt att både hålla räntor och månadskostnad nere, särskilt om din plan är att återbetala lånet i snabbare takt än du ansöker om.

En annan sak du kan tänka på, särskilt om du tar ett större lån, är vilken sorts amorteringsplan lånet har. Amorteringsplanen kommer dels vara avgörande för dina månadskostnader men också ha betydelse för hur mycket av dina inbetalningar som utgörs av ränta respektive amortering.

Att planera sin ekonomi på ett långsiktigt och hållbart sätt är förstås mycket viktigt för att inte hamna i ekonomisk knipa eller överskuldsättning. Att ha ordning och reda på hushållsekonomin kan vara lättare sagt än gjort om man inte skaffar sig bra koll på pengarna. En enkelt hushållsbudget kan vara det första steget mot både insikter kring vad du gör av med pengar på och vad du egentligen har råd med.
 

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar