Maximera era ränteavdrag 2018

Maximerade ränteavdrag 2018 Maximerade ränteavdrag 2018
Har du lån tillsammans med någon annan? Då ska ni inte missa chansen att maximera era ränteavdrag i deklaration 2018.

Som du säkert redan känner till, så avser deklarationen som du gör nu 2018 egentligen förra årets inkomster, ränteutgifter och så vidare. Det är alltså ränteavgifter ni haft år 2017 som ni nu ska fördela på smartaste möjliga sätt. Behöver du läsa mer om vad ränta är kan det vara bra att göra det först.
 

En viktig sak om ränteavdrag

Det är vissa saker man bör tänka på när man ska deklarera ränta tillsammans med en medsökande för gemensamma lån.

Det första är att man får göra avdrag för 30% av ränteutgifter upp till ett belopp på 100 000 kr och därefter sjunker avdraget till 21%. Detta betyder att om ni haft mer än 100 000 kr i ränteutgifter ska ni kanske försöka fördela om den för att få bästa möjliga ränteavdrag.

Nu är det kanske inte så vanligt att man har ränteutgifter på över 100 000 kronor på ett år men detta är ändå värt att tänka på för att maximera era gemensamma ränteavdrag.

Således är det smart att fördela räntan mellan er på ett sätt som gör att ni får 30% avdrag för hela räntebeloppet.
 

Tips om underskott av kapital Tips om underskott av kapital

Ränteutgifter kommer att gå under underskott av kapital och då kan det också vara värt att tänka på att om någon av er har överskott av kapital, ska ni skatteplanera för att de ska ta ut varandra i största möjliga utsträckning.

Ränteavdrag får du/ni bara göra för egna lån som du/ni är betalningsskyldiga för. Det betyder att lån som du tagit tillsammans med någon annan, får du göra avdrag för medan lån som du kanske står som borgensman för, får du inte göra avdrag för eftersom det inte är du som är betalningsskyldig i första hand.
 

Så gör du på blanketten

Om ni är två personer som vill fördela om räntan, ändrar ni på blanketten i summan för underskott av kapital. Det ni ökar på den ena, minskar ni på den andre av er.
I fältet för "övriga upplysningar" skriver ni helt enkelt att ni fördelat om räntan mellan er och så hänvisar ni genom att ni skriver varandras personnummer på era respektive deklarationsblanketter.

Detta kräver inte några särskilda bilagor eller annan specialhantering utan ni kan enkelt göra detta och fortfarande lätt och smidigt deklarera elektroniskt.
 

Annat om deklaration 2018

En sak som är bra att tänka på när det gäller andra avdrag än just räntan, är att det finns olika skiktgränser som gör att du behöver tänka smart när du deklarerar.

Att göra avdrag för olika saker som sänker din beskattningsbara inkomst, kan göra stor skillnad när det kommer till att få tillbaka pengar på skatten.

Dessa skiktgränser gäller för inkomståret 2017: Vi har för enkelhetens skull valt en exempelskatt på 30% men ofta är den någon eller några procent högre.
 

Skiktgränser inkomstår 2017
Skiktgränser inkomstår 2017

Detta med olika skiktgränser kan göra att ni av olika skäl vill göra fler avdrag på den ena inkomsttagaren än på den andra.
Det förutsätter förstås att det är den typen av avdrag som minskar den beskattningsbara inkomsten, vilket ränteavdrag INTE gör.
 

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar