Risker med snabblån i form av korta smslån

Korta smslån - hot eller möjlighet? Korta smslån - hot eller möjlighet?
Korta snabblån i form av smslån är en stor möjlighet för många men det finns också risker om du inte ser upp.

Har du i grunden en dålig ekonomi, kan ett smslån  vara det som får dig på fall om du inte väljer klokt och säkerställer att det är rätt väg för dig att gå.

Det finns många situationer då ett snabblån i form av ett kortare smslån är ett jättebra alternativ för att reda upp ett akut behov av pengar. Däremot är det viktigt att se upp så du inte försätter dig i en ännu sämre sits än innan du tog smslånet.
 

När är det rätt läge för smslån?

Har du fått oväntat höga utgifter eller oväntat låga inkomster av någon anledning för en eller max ett par månader, kan ett smslån vara ett utmärkt sätt att rätta situationen. Så länge du anser att du har mycket god förmåga att betala lånet inom utsatt tid, är det ingen som helst fara.

I de lägena är det istället till stor nytta att ta ett enkelt smslån och lösa situationen snabbt och smidigt utan några större eftergifter. Kortfristiga och mindre smslån är dessutom ganska lätt att bli godkänd för, så länge du inte har skuld hos Kronofogden för då blir det som bekant, mer komplicerat att få ett lån.

Fördelen med korta och enkla smslån är att det är lätt att få dem och att du sällan behöver sänka din kreditvärdighet genom att söka lån som beställer sin kreditupplysning genom företaget Upplysningscentralen AB (UC).

Den mest populära formen av smslån är smslån utan UC kontroll och det finns sådana med olika längd och storlek. De lån som är lättast att bli godkänd för är så kallade kvartalslån utan UC, vilket är en kategori av lån som du förväntas att återbetala inom 3 månader. Blir du inte godkänd för lån med lång återbetalningstid, är det ofta värt det lilla besväret som det innebär att pröva att ansöka om ett kortfristigt lån med kortare återbetalningstid.
 

Varför är det så hög ränta på korta lån?

Kreditföretagen som har smslånen, behöver förstås också tjäna pengar på sin verksamhet. Det säger sig nästan själv att om de skulle ha låga räntor på 3-4% under enbart 3 månader så kommer de inte ens få täckning för sina egna kostnader. Inte heller får de kompensation för de risker de tar när de lånar ut pengar utan någon som helst säkerhet.

Att större lån kan ha låga räntor beror på att de lånen ofta är på flera års löptid och då kommer kreditföretaget att tjäna pengar på lånet ändå. Att ränta är priset du får betala för att låna pengar känner du säkert redan till och då kan du säkert också se framför dig att banken eller kreditföretaget behöver få inkomster från sin verksamhet.

Bli inte avskräckt från att korta smslån ofta har räntor på flera 100 % eftersom räntan alltid anges för ett helt år. Det är alltså inte så att du ska räkna räntan på endast de 3 månader du lånar pengarna om du tar ett kvartalslån.

Det är alltså helt normalt att räntan för kvartalslån är hög.
 

Knep för att få ett billigare lån

Om du inte har så bråttom kan du istället jämföra olika lånealternativ och se om du kan bli godkänd för ett billigare lån. Du kommer få ränta utifrån vilken kreditvärdighet du har.

Har du bra kreditvärdighet kan du alltid söka ett stort lån med låg ränta och med längre återbetalningstid. Därefter kan du betala av det i mycket snabbare takt än du från början ansökte om. Detta kallas för att man gör extra amorteringar, vilket är en rättighet som inte medför någon extra kostnad.

Det är alltså ett knep som du kan ta till för att göra ett lån med lång återbetalningstid till ett kortfristigt lån med mycket låg ränta i jämförelse med de andra smslån som erbjuds.
 

Problem med kreditvärdigheten?

Om du har problem med din kreditvärdighet, kanske du inte kommer att bli godkänd för de billigaste lånen. Då är det bara att bita ihop och fundera över om du ändå måste ta ett lån för att klara av en tillfällig situtation av brist på pengar.

Kan du inte hitta andra vägar att skaffa pengar snabbt på, är kanske ett kort lån utan UC den enda utvägen. Det är trots allt bättre att ta ett lån och betala en högre ränta, än att låta räkningar förfalla och hamna hos inkasso, vilket också medför dryga kostnader som kan liknas med mycket dyra lån.
 

När bör varningsklockor ringa?

Om du känner på dig att det inte är en mycket tillfällig situation du hamnat i och kanske till och med är tveksam över om du kommer att kunna betala ditt lån som du söker, är det dags att dra i handbromsen.

Detta är tidiga varningssignaler på att du kanske löper risk för att sätta dig själv i en skuldfälla som du kanske riskerar att inte kunna ta dig ur.

Kanske bör du istället överväga att ta ett lån för att sanera hela din ekonomi? Dessa lån kallas ofta för skuldfinansieringslån eller också ibland för skuldsaneringslån. Det är lån som du själv ansvarar för och de har inget att göra med den skuldsanering som du kan söka genom Kronofogden.

Ofta vet man med sig innerst inne om man är på väg att hamna i en skuldfälla eller inte. Det är bara allt för många personer som väljer att sätta på sig skygglappar och blunda för det faktum att det kommer att bli ännu värre om de lånar mer pengar. Förvisso är det inte särskilt konstigt då man brukar säga att "hoppet är det sista som överger oss".

Så klart hoppas du på att allt ska lösa sig och det är bara mänskligt men för din egen skull bör du lyssna på varningssignaler som du förmodligen känner själv ännu tydligare än någon annan.

Risken med snabbt åtkomliga pengar genom lån, är att man tar ett lån trots att man egentligen vet med sig att man borde låta bli. Att låna ansvarsfullt är något som alla vuxna människor måste göra och ändå är det väldigt många som hamnar i en skuldfälla.
 

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar