Lånetrender och framtid

Som du säkert har läst i olika sammanhang, är svenska hushåll ganska mycket mer skuldsatta än för 10-15 år sedan, vilket är en samhällstrend. Man kan förutsätta att en kombination av god ekonomi, ökad konsumtion och nya köptrender i stort är några av de saker som antas ligga bakom delar av den här lånetrenden.

Medan regeringsföreträdare visar en påtaglig oro över hur hushållens skuldsättningsvilja ökar, fortsätter vi konsumenter att ta nya lån. En bra ekonomi föder också ett ökat köpbehov med villighet till större risktagande när det gäller lånebelastning. Det är vad mycket tyder på och det är inte bara bolån och andra investeringslån som ökar utan även alla former av lån utan säkerhet ökar också.

Vi lånar i allt större utsträckning för olika sorters konsumtion och även det många kallar för "lyxkonsumtion". Väldigt många personer som har god eller medelgod ekonomi, är beredda att låna mer för att realisera sina vardagliga behov av olika typer av konsumtion.
 

Behöver lyxkonsumtion vara fel?

En ökad lyxkonsumtion tyder på att hushållen generellt sett har det bättre ställt. Samtidigt ökar klyftorna i Sverige mellan dem som har det riktigt bra ställt ekonomiskt och de som lever under mer fattiga villkor. Detta är vanligt förekommande i många länder och de flesta menar att det är en dålig utveckling för ett land.

Ska sanningen fram leder lyxkonsumtion också till bra saker i samhället. Ju mer vi efterfrågar olika varor och tjänster, desto större försäljning och skatteintäckter. Nya arbetstillfället är också något som man ska ta med i beräkningen när man funderar på olika goda effekter av lyxkonsumtion.

Att ta snabba lån för att köpa dyra saker som man inte hunnit spara ihop pengar till ännu, är ett mycket vanligt förekommande beteende numera. Det är inte ens särskilt många som tycker att det är konstigt att grannen lånar pengar till en bostad, bil, båd, husbil och så vidare.
Många tar också chansen att göra sina livs drömresor på lånade pengar.

I skuggan av allt detta lånande i tid och otid, växer även antalet personer som får ärenden hos Kronofogdemyndigheten, vilket är en sak att oroa sig för med stort allvar. Den utvecklingen är inte bra då det visar tecken på att hushåll antingen får plötsligt vikande inkomster eller att det helt enkelt är allt för lätt att låna pengar till överskuldsättning.
 

Lånemarknad under förändring

Marknaden för lån förändras hela tiden och det är efterfrågan och låntagarnas behov i kombination med förändrade lagstiftningar gällande framför allt snabblån.

I syfte att försöka skydda oss konsumenter, lagstiftar man om olika helt omänskliga lånevillkor. Så länge olika typer av dyrare lån på kort tid ändå efterfrågas, är det svårt att lagstifta bort den typen av lånetjänster. Istället ersätts de helt kreativt med något annat och så är problem med nya lagar och annat satta ur spel.

Det som ökar mest just nu är olika sorters kontokrediter som man kan ansöka om online. Genom kontokrediter kan låneföretagen ge låntagaren själv egenmakt att återbetala sin kredit snabbt eller under längre tid. Allt utifrån behov och personliga möjligheter.

Många har under lång tid också trott att smslån är en helt utdöende marknad, vilket inte riktigt stämmer. Visst finns det fortfarande smslån av det traditionella slagen men även smslån förändras gällande villkor och tillgänglighet. Högre belopp och förändrade återbetalningsvillkor är bara ett par av de saker som förändras ständigt inom kategorin smslån. Efterfrågan på smslån är fortfarande enormt stor och kanske kan det till viss del bero på att det är många som fortfarande tror att det är den enda typen av lån som är riktiga snabblån.

Något som ökar dramatiskt i efterfrågan, är lån utan UC med BankID vilket är otroligt populärt att söka efter. Att låna pengar utan UC och identifiera sig med BankID sker dagligen genom tusentals olika lån som människor söker online och signerar för snabba och enkla lån med pengarna direkt på kontot.

En annan kategori av lån som ökar är lån för personer med låg kreditvärdighet. Det största problemet som många har är att de kanske fått lite för många förfråganingar hos UC eller gamla betalningsanmärkningar. Att det går att låna pengar utan UC med betalningsanmärkning, är ett fenomen som helt och hållet är kopplat till att söka lån online. Det är nämligen i princip helt ogörligt att låna under de förutsättningarna om du besöker en vanlig bank.
 

Synen på ränta förändras

Att betala ränta för lån är något som tidigare förknippats med mycket negativitet. Nu verkar det finnas en lite förändrad syn på ränta, som för övrigt är själva priset du får betala för att låna pengar.

Konsumenterna verkar anse att om bara viljan att köpa/konsumera är tillräckligt stark, kanske det också är värt det pris man får betala för att låna pengar till det. Det verkar mer som en självklarhet att allting har ett pris och priserna på lån avskräcker oss tydligen inte, då lånandet fortsätter att öka.

I och med detta verkar synen på vad vi är beredda att lägga pengar på, förändras i takt med att vi är villiga att lägga pengar på upplevelser och annat som inte är materiellt i allt högre utsträckning. Det kanske inte längre känns så främmande att betala för något som man inte sedan har kvar i form av materiella ting.

Så om du söker efter ett snabbt lån för att konsumera saker eller upplevelser och är beredd att betala ränta för det, finns det gott om lån att ansöka om. Du är heller inte ensam om att göra detta men var väldigt försiktig med att låna pengar om du märker att du är på väg att hamna i en skuldfälla.
 

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar