Låneberoende och skuldfällan

Är du beroende av att låna pengar var och varannan månad? Har du ständigt svårt att få lönen att räcka till på grund av mycket räkningar i förhållande till dina inomster?

Det är lätt att hamna i en sorts låneberoende och en tråkig situation där skuldfällan snart obanrmhärigt slår igen rakt över dina fötter. Att ta ett snabblån är en bra lösning så länge man ser en ljusning framöver, där man både betalar av sina skulder i rimligt takt, samtidigt som man succesivt ordnar upp sin ekonomi för att få mer pengar över.

Om man månad efter månad eller åtminstone med jämna mellanrum, måste ta ett lån för att få ekonomin att gå ihop, bör man fundera över vad man kan göra för att komma ur situationen. Antagligen är det inte så illa ännu men det kan lätt bli det och de pengar du lägger på ränta för dina snabblån, är pengar som du kan använda till annat istället.
 

Tecken på att du är på väg i fällan

Vanliga tecken på att du håller på och utvecklar ett beroende av att låna pengar är att du sällan får lönen att räcka till. Kanske tar du ett lån för att sätta lite guldkant på tillvaron då och då för att sedan under ett antal månader, fajtas med räkningarna på de lån du tagit.
När du betalat av ett lån, tar du ganska omgående ett nytt för att pengarna helt enkelt inte räcker till det du behöver (eller vill).

Om det handlar om att du konsumerar saker/upplevelser som du egentligen inte har råd med, är problemet ganska enkelt att avhjälpa. Det är bara att inse att du spenderar lånade pengar på nöjen som du kanske inte har råd med. Att lägga om sina levnadsvanor, kanske inte alltid är så enkelt men det är nödvändigt i ett sådant läge.

Är det istället så att du har gamla lån och krediter som du finansierar varje månad genom att ta nya lån för att betala de gamla, är du mer illa ute och det är ofta bråttom att göra något åt det. I de här lägena är det förödande med en extra oförutsedd händelse som kanske är befogad att låna pengar till, men om du redan lever på marginalen kan det stjälpa hela din hushållsekonomi.

Att se över sina kostnader och räkningar för olika saker och göra en realistisk budget, är det första steget. Kanske måste du söka ett samlingslån för att samla ihop lite utgifter och få billigare ränta. Att samla ihop gamla lån och krediter genom ett enda större lån är faktiskt mer vanligt än många tror och det behöver absolut inte vara något fel med det. Snarare tvärtom, att själv sanera sin ekonomi på det sättet är ett tecken på att du vill ta ansvar för din ekonomi.
 

Redan en bit ner i den onda spiralen

Om du har haft det så här en tid, är du kanske redan en bit nere i den onda spiralen av lån, krediter och ständig ångest för nästa månads räkningar. Har du kanske till och med fått betalningsanmärkningar med anledning av försenade inbetalningar, är du ännu mer ute på hal is.

Beroende av lån Beroende av lån

Oavsett vad som är de bakomliggande orsakerna till att du är beroende av att leva på lånade pengar, går det ofta att göra något åt det, så länge du inte har skuldsaldo hos Kronofogdemyndigheten.

Har det gått så långt, är det nämligen bara omstartslån med en bostad som säkerhet som är utvägen för att låna sig ur en dålig ekonomisk status. Bra lån för självskuldsanering finns det gott om och det gäller bara att vara smart och tänka på rätt sätt när man vill ansöka om skuldsaneringslån.
Detta förfarande kallas oftast för skuldfinansiering, vilket i korthet innebär att du tar ett lån för att finansiera (förtidsinlösa) gamla lån.

Man ska inte förväxla skuldsaneringslån med den skuldsanering som är möjlig att ansöka om hos Kronofogdemundigheten. Även om sådan sanering också kan vara en utväg i de fall du är riktigt illa ute redan. Att söka skuldsanering är ingen "barnlek" utan en ganska obehaglig process som dessutom är väldigt självutlämnande. Om du överväger skuldsanering som ett alternativ, bör du först läsa på lite om det.
 

Självdisciplin och sträng budget

Har det inte gått så långt att inkassokraven och kraven från Kronofogden börjat trilla in i din brevlåda, finns det bara en sak att göra.

Ta tag i situationen och fly ur skuldfällan snabbare än blixten! Det är fullt möjligt att ta sig ur skuldfällan om man har tillräcklig självdisciplin och kan göra en enkel budget som man sedan följer till punkt och pricka.
Självklart kommer man inte kunna unna sig så mycket nöjen på ett tag framöver men det är långt bättre än att hamna hos Kronofogden och kanske få leva på existensminimum som följd. Det är nämligen det man får lov att göra om man låter saker och ting gå för långt.

En enkel hushållsbudget kan vem som helst göra med lite enkla tips på hur man gör en budget. Det är inte ens krångligt och tar inte heller särskilt lång tid att göra. Är du i ekonomisk knipa kanske det till och med är absolut nödvändigt att göra en budget för att klara dig ur den.
 

Be om hjälp istället för banklån

Många har svårt att "svälja stoltheten" och be familj och vänner om ekonomisk hjälp. Det är förenat med skam att inte klara av sin ekonomi men det kan hända vem som helst någon gång i livet.

Att låna pengar av familj och vänner är oftast mycket billigare än att ta ett banklån och handlar det om mindre summor är det definitvt den bästa utvägen. Kanske du bara betalar en symbolisk summa i ränta om det är av en familjemedlem du lånar pengar.

Det finns räntefria lån att söka men de är ofta väldigt kortfristiga, så vill du absolut klara dig utan att be om hjälp kan ett kort lån utan ränta vara ett bra alternativ. Det kan dock vara besvärligt att betala tillbaka lånet innan det börjar kosta ränta och om det är så, bör du överväga det alternativet både en och två gånger innan du bestämmer dig.

Det du inte ska göra däremot, är att försöka hitta okända privatpersoner på nätet att låna pengar av. Det kan inte komma något gott ur det då de flesta så kallade "annonser" om sådant är rena bluffar som endast har en sak som syfte - att kapa din identitet. Det är mycket vanligt att desperata privatpersoner lämnar ut sina personuppgifter till okända människor som säger sig låna ut pengar. Sedan blir de istället utsatta för ID-kapning, vilket får tråkiga konsekvenser.
 

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar