För många UC kontroller?

Avslagsorsaker lån Avslagsorsaker lån

Det kan finnas flera olika orsaker till varför man får avslag på en låneansökan. Det är inte alla långivare som meddelar den exakta orsaken men i många fall får du ett detaljerat besked om varför du inte blev godkänd för lånet du sökte.

Om du vet att du uppfyllde lånets grundvillkor gällande ålder, eventuella inkomstkrav och annat så kan det ibland vara svårt att veta varför lånet avslogs.

Ofta känner man själv på sig om man har många UC kontroller eller låg kreditvärdighet i största allmänhet. De allra flesta vet även om detta och säkert också på en ganska detaljerad nivå.

Det som man vanligtvis kan ha lite svårt att hålla reda på är hur många UC kontroller som gjorts de senaste 12 månaderna. Det är också många som glömmer bort när en gammal betalningsanmärkning försvinner ur kreditupplysningsföretagens register.

Men hur många UC förfrågningar är "många"?
Det är faktiskt en relevant frågeställning eftersom olika banker och kreditföretag gör lite olika bedömningar gällande detta. Vissa långivare har en högre tolerans för många UC  kontroller, medan andra kanske ger automatiskt avslag redan från upp emot 6-7 stycken de senaste året.

Det spelar också roll när de gjordes och vad resultatet av dem blev. Om det gjordes UC förfrågningar och samtidigt ökade din skuldbörda, är det uppenbart att du fick lånet godkänt och har en högre skuldbörda än innan den föregående UC förfrågningen.
 

När utgör för många UC ett hinder?

Om du vet att du har fler än 10 UC kontroller det senaste året, kan du utgå ifrån att det kan utgöra ett hinder för dig när du söker lån. Din inkomst och tidigare skuldbörda spelar också roll, liksom om UC kontrollerna ledde till ännu en kredit eller lån.

Det finns dock lån som inte är lika hårda i sin bedömning av "många UC förfrågningar" och det är främst dem du ska försöka vända dig till om du vet med dig att du ligger på gränsen till att ha lite för många.

Så länge du har hyfsad koll på din ekonomi i övrigt, finns det goda möjligheter att bli godkänd för lån även om du har över 10 st UC förfrågningar. Du har visserligen en sänkt kreditvärdighet om du söker fler/nya lån som anlitar UC men du är inte helt chanslös.

Du kan vända dig till långivare som generellt har lite högre toleransnivå när det handlar om antalet UC förfrågningar. Flera av dessa kan du hitta bland lån som godkänner personer med låg kreditvärdighet. Ett annat alternativ är att göra en paus i ditt lånsökande och vänta tills förfrågningarna försvinner.
Det tar 12 månader från att en förfrågan gjorts, tills den försvinner ut ur UC's register.

I praktiken innebär det att om du väntar några månader innan du söker ett nytt lån, kan det försvinna några gamla förfrågningar. Allt beror på när i tiden de gjordes.
 

Prövat lite för mycket - vad gör man sen?

Om du har lite för många UC förfrågningar, prövar några banker till och ändå får avslag på dina ansökningar så bör du direkt sluta söka sådana lån där företaget du vill låna av, anlitar just UC i sina kreditupplysningar.

Ett kvarstående alternativ är då att rikta in dig på lån som inte använder UC kontroll istället. Detta om du fortfarande gör bedömningen att du inte kan vänta med att söka lån. Man behöver vara medveten om att lån utan UC kontroll, ganska ofta tillhör de lån som inte är de allra billigaste men kanske är du i en situation då du inte har något val ändå.

Det finns givetvis många olika prisklasser på lån utan UC kontroll och du själv måste vara den som avgör om det är värt priset.
 

Många UC förfrågningar och anmärkning

Har betalningsanmärkningar de senaste 3 åren i kombination med många UC kontroller, är du i en ännu lite sämre sits gällande din personliga kreditvärdighet.

Det finns knappt några långivare som lånar ut pengar till dig om dina anmärkningar är riktigt färska men det finns gott om kreditföretag som godkänner lån till personer med betalningsanmärkning. Det finns till och med långivare som lånar ut pengar till personer med många anmärkningar. Ibland anges i grundvillkoren att anmärkningen inte får ha upptått de senaste 6 månaderna.

Var noga med att räkna ut att du kommer att kunna betala ditt nya lån för betalningsanmärkningar är inte så roligt att få igen. Men det känner du säkert redan till om du tillhör dem som fått en eller flera sådana redan. En betalningsanmärkning är som en "prick i registret" och den kommer att synas hos alla kreditupplysningsföretag, inte bara hos UC.
 

Missförstånd kring UC som företeelse

Tyvärr är det många som tror att en UC kontroll är synonymt med en kreditupplysning, vilket är en snedvriden uppfattning. En UC kontroll är en form av kreditupplysning som inhämtas hos företaget Upplysningscentralen AB.

Det finns flera andra kreditupplysningsföretag och om banken eller kreditföretaget du söker lån hos, inte använder UC så använder de i 99,9% av fallen någon av de andra aktörerna. Eller de bör i alla fall göra det eftersom lagar, förordningar och allmänna råd, säger att de ska inhämta en skriftlig upplysning.

Den här "vanföreställningen" kan leda till att de som inte känner till de här begreppen, ansöker om att låna pengar utan UC kontroll i tron om att det inte kommer att göras någon kreditupplysning alls. Det är trist att en sådan missuppfattning förekommer men skadan är dock inte särskilt stor om man ansöker om lån utan UC eftersom den typen av kreditupplysningar inte syns någonstans.

Detta betyder alltså att om man sökt ett snabblån utan UC och får en kopia på en kreditupplysning från exempelvis Bisnode eller Creditsafe som är vanliga alternativ till UC, behöver man inte drabbas av ångest på något sätt.

Detta kan vara skönt att veta om man nu tillhör en av alla dem som missuppfattat det hela.
 

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar