Låna utan UC kontroll med mycket skulder? (Läsarfråga Feb 2018)

Inkorgen till vår rådgivning får in förfrågningar om olika privatekonomiska dilemman varje dag. Sedan en tid tillbaka har vi börjat välja ut vissa av dem för att publicera svaren så att fler kan ha nytta av dem. Självklart röjer vi aldrig någonsin, en frågeställares identitet!

Dagens fråga handlar om möjligheten att låna pengar utan UC, trots mycket skulder.
 

Hej! Det verkar som att jag inte får lån godkänt för att jag har för mycket skulder sedan tidigare. Har testat att söka flera olika lån utan UC och får ändå avslag på mina låneansökningar. Jag behöver låna 15000 kr och har ca 200000 kr i olika lån sedan tidigare.
Kan ni tipsa mig om vad jag ska göra för att få ett lån? Det är ganska bråttom!

Våra experters svar på läsarens fråga

Hej! Till att börja med vill vi tacka för visat förtroende.

Så som vi tolkar det, misstänker du att du har svårt att få lån med anledning av mycket tidigare skulder. Så kan vara fallet, beroende på hur stort underskott av kapital du hade vid din senaste deklaration. I så fall är det även kopplat till din inkomst.

Det kan dock finnas andra skäl till avslaget, vilket inte helt nödvändigtvis måste bero på dina tidigare skulder. Hur konstigt det än kan låta så är totala skulder på 200 000 kr inte jättemycket. Allt beror förstås på hur dina inkomster ser ut.

Du anger att du inte har någon betalningsanmärkning och inte heller något skuldsaldo hos Kronofogdemyndigheten så det är med andra ord inte skälet till att du får avslag.

Även långivare som ger lån utan UC kontroll, kan ha lite olika sätt att beräkna din kreditvärdighet. I första hand handlar det om deras bedömning av vad du får kvar att leva på efter att du har betalat räkningar och lån.

I många fall handlar det om att förbättra kalkylen för sin "kvar att leva på beräkning". Den kan hjälpa att söka ett lån med lång återbetalningstid eftersom det ofta också medför en lägre månadskostnad som också ger en bättre "kvar att leva på kalkyl". Det finns flera sådana som du kan få även om de använder sig av UC och vi föreslår att du testar de billigaste först.

Tryggkredit är ett av de absolut billigaste snabblånen som inte heller använder UC kontroll. Du kan skaffa ett kreditkonto hos Tryggkredit och ha flexibel återbetalningstid. Allra lägst månadskostnad kan du förmodligen få om du testar att söka lån hos Cash2you som visserligen använder sig av UC men som också är mycket toleranta i fråga om lån med många tidigare UC kontroller.

Om du mot all förmodan inte blir godkänd för de två lån vi nu har nämnt, kan du leta vidare bland samtliga lån utan UC kontroll och välja att söka enbart de som har längst återbetalningstid.
 

Allmänt om tidigare skulder vid lån utan UC

Om du ansöker om lån utan UC kontroll, syns inte dina skuldsaldon på ett sådant detaljerat sätt som det syns hos UC. Istället syns det hur mycket räntor du betalade föregående deklarationsår, vilket ger kreditföretaget en tydlig fingervisning om hur mycket räntekostnader du har sedan tidigare.

Däremot syns inte om du har stora lån eller många små och dyra lån.

Alla långivare har någon form av systematisk bedömning av din kreditvärdighet där beräkningar görs, i fråga om hur mycket pengar du förväntas ha kvar att leva på efter att du har betalat alla dina nödvändiga räkningar varje månad.

Ett sätt att förbättra sin levnadsstandard om man har mycket lån att betala på varje månad, är att ansöka om lån för skuldfinansiering. Sådana lån kräver ingen säkerhet och det kan göra att du får väldigt mycket mer pengar över att leva på varje månad. Har man inte allt för många UC förfrågningar sedan tidigare är detta ofta en bra start.

Har du bråttom med att få ett lån kanske du känner dig kanske stressad över att söka ett större lån istället för ett mindre smslån. Vi vill bara göra dig uppmärksam på att även större lån som du söker online, i de allra flesta fall kommer att finnas på ditt konto inom 1-2 bankdagar från att det blev godkänt.

Det kan alltså i vissa fall vara värt att bli ett par dagar försenad men någon enstaka räkning, ifall du kan ordna upp din ekonomi genom skuldfinansieringslån istället för ett mindre snabblån som kanske är dyrare.
 

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar