Bluffmejl, nätscam och ID-stöld

ID stöld ID stöld
Vi har tidigare berört ämnet med blufflån och suspekta erbjudanden om suspekta P2P lån på nätet, som man inte ska besvara.

Detta oavsett om det kommer som ett erbjudande på mejlen eller om du googlar och plötsligen hittar någon ovanligt vänlig medmänniska som erbjuder lån till dig. Det är mycket vanligt att sådana nätscammers håller till i olika gästböcker och hittar du ett sådant erbjudande är det för bra för att vara sant! UNDVIK det till varje pris och lämna aldrig ut dina personliga uppgifter.

Det är nämligen så att i dessa sammanhang kommer din snälla långivare att be dig att lämna dina uppgifter till hen. Innan du vet ordet av kan du ha råkat ut för så kallad ID kapning och det kan få oanade och väldigt tråkiga konsekvenser för dig. Att få sin identitet stulen är allt mer vanligt och du behöver inte ens lämna ut dina uppgifter frivilligt för att råka ut för det.
 

Vilka uppgifter ska man vara rädd om

Uppgifter som vem som helst kan kolla upp är ditt fullständiga namn ditt födelsenummer (alltså bara de första 6 siffrorna i ditt personnummer), din adress och ditt telefonnummer om du inte har hemligt sådant. Även ditt lägenhetsnummer går att kolla upp samt vilka fordon du äger.

Om du är folkbokförd tillsammans med andra vuxna så syns det också för vem som helst. Likaså vem du är gift med om du är det.

Du ska absolut undvika att nämna ditt personnumer i så stor utsträckning som möjligt. Detta gäller även i affärer där ett exempel som vi reagerar ofta över är hur folk i allmänhet högt och ljudligt står och basunerar ut sitt personnummer i kassan på exempelvis Coop. Kontonummer, kortnummer och CVC nummer ska du också hålla för dig själv.

Om du lämnar ut ditt personnummer tillsammans med uppgifter om något kontokort eller ditt bankkontonummer så kan du vara illa ute. Gör det bara inte. I kassan på Coop vet du aldrig vem som står bakom dig i kön. Undvik dessa situationer genom att istället låta kassören scanna din legitimation.

Om du skulle tappa bort ett ID-kort eller en legitimation, bör du omgående polisanmäla det och spärra ditt personnummer hos alla kreditupplysningsföretag. Man kan också spärra sin adress genom att kontakta adressändringen.
 

Vidta försiktighetsåtgärder

En annan sak du bör göra om du inte redan gjort det, är att sudda ut ditt 3-4 siffriga CVC nummer på baksidan av alla dina kreditkort. Det numret kan du spara på ett säkert ställe istället.

Det är nämligen det som behövs tillsammans med de uppgifter som finns på kortets framsida, för att någon helt enkelt ska kunna handla helt obehindrat på ditt kort på nätet.

En annan sak du kan göra är att skaffa en ID stöldförsäkring hos något säkerhetsföretag. Det kan du göra för under 100 kr per månad och det kommer inte kunna skydda dig fullt ut men det underlättar otroligt mycket.

Att göra detta i förebyggande syfte ger dig ett försprång om någon skulle stjäla din identitet. Tyvärr finns det inga åtgärder som kan skydda dig fullt ut men med ett ID skydd ligger du definitivt steget före om du skulle bli utsatt.

Lämna som sagt aldrig ut personliga uppgifter offentligt så andra hör det och svara inte på mejl eller konstiga gästboksinlägg på nätet. Om du söker efter lån mellan privatpersoner ska du hålla dig till etablerade P2P-lån.
 

Många drabbas varje år

Många drabbas varje år av ID bedrägerier och oavsett om det handlar om inköp på nätet, i butiker, bankuttag eller att någon tar lån i ditt namn så är det mycket obehagligt.

Många tar mer illa vid sig än de trodde att de skulle göra och det är väldigt integritetskränkande att råka ut för den här sortens bedrägerier. Läs mer om hur du kan skydda dig mot att någon lånar pengar i ditt namn.

Det finns fler saker man kan göra åt det hela i förebyggande syfte för att skydda sig mot ID kapning, än vad många tror. Framför allt skaffar man sig en god beredskap för att agera snabbt och minimera eller helt eliminera risk för skada om detta ändå skulle hända.
 

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar