När olyckan är framme - akuta lösningar

Trasig ruta
En olycka kommer sällan ensam..... känner du igen det uttrycket? Oavsett vilket, är det något som kan bli betungande om man drabbas av flera oförutsedda händelser samtidigt.

Många hushåll har små marginaler redan i normala fall och en eller kanske i värsta fall flera, oförutsedda händelser kan bli en katastrof för hushållsekonomin.
Det är i de här lägena som snabba lån kommer allra bäst till sin rätt. Samtidigt är det i sådana situationer som vi lätt kan stressas in i dåliga val bara för att få problemen ur världen. Beroende på vilken händelse du drabbats av, finns det lösningar som är både bättre och sämre förstås.
 

Innan du gör ett köp på avbetalning

Köp på avbetalning i butik, har vi redan fördjupat oss i tidigare. Det kan bli mycket dyrare än många ser i inledningsskedet, eftersom vi ofta lockas av påstående som "räntefri avbetalning" och liknande erbjudanden från olika butikskedjor. Att det kan bli en dyr affär med avbetalningsköp, ska vi alltså inte tjata om ännu en gång.

Det du ska tänka på istället är dels hur du ska lösa den situation som uppstått på det smartaste och billigast möjliga sättet.
 

Akuta inköp eller reparationer

För akuta inköp eller reparationer, finns det olika lösningar beroende hur stort belopp du behöver för att ordna upp situationen i fråga. Förhoppningsvis har du försäkringar som täcker de allt för stora utgifter som kan uppstå om något allvarligt händer. Om vi istället håller oss till att du kanske måste reparera bilen, köpa ny tvättmaskin eller ny telefon så kanske du överväger ett mindre lån.

Den här typen av händelser är ofta samtidigt ganska akut och du behöver skaffa pengar snabbt utan att det påverkar dina möjligheter att leva resten av månaden. Om du vet att du kommer att klara av att betala tillbaka hela summan när nästa lön kommer, är ett räntefritt lån den billigaste och bästa lösningen. Kanske du bara behöver ett kortare lån innan pengarna från försäkringsbolaget kommer eller så är det en summa som är så pass liten att du kommer att klara det bara du får lön.

Är det däremot så att du behöver några månader på dig, är det andra lösningar på problemet du söker.

Det är ganska vanligt att man går i fällan att tänka att ett sms lån är det bästa alternativet men faktum är att det kan bli ganska dyrt om man inte jämför priserna tillräckligt noga. Det finns många mer traditionella banklån som också lånar ut mindre summor från 5000 kr och uppåt så ett sms lån behöver inte alls var din enda lösning. När du jämför räntan på större banklån och mindre sms lån kommer du att upptäcka vilka enorma prisskillnader det är.

En sak som många backar inför är att det ofta ser ut att bli så hög effektiv årsränta när man söker mindre lån hos banker som bara erbjuder lång återbetalningstid. Det är inget att oroa sig för, tvärtom bör du utnyttja situationen om du har den möjligheten. Se bara till att det är ett lån utan uppläggningsavgift eller med väldigt låg sådan. Det blir ändå oftast billigare än att ta små lån hos andra företag.

Vill du minimera dina lånekostnader kan du ta ett billigt lån hos en större bank och sedan förtidslinösa det utan extra kostnader. På så sätt drar du nytta av de lägre räntorna som större banker oftast erbjuder, samtidigt som du ändå blir skuldfri i den takt du själv önskar.
 

Sammanfattning och tips

I första hand ska du undersöka möjligheten att få ett räntefritt lån så kommer detta inte att kosta dig ett enda öre mer än att du förstås måste betala tillbaka den lånade summan.

Om du inte nödvändigtvis måste ska du undvika sms lån med kort avbetalningstid. Välj istället en bank som har större lån med låg ränta och förtidsinlös lånet när du själv känner för det. På det sättet kan du ofta tjäna tusenlappar även om det tillkommer en uppläggningsavgift.
Tänk på att den här typen av stora billiga lån, i princip nästan alltid använder sig av UC som kreditupplysningsföretag.

Om du vill slippa UC förfrågningar av någon anledning eller om du har låg kreditvärdighet, behöver du istället leta efter de billigaste bland övriga alternativ. I det här läget finns två utgångspunkter att ta hänsyn till. Antingen söker du ett lån, vilket som helst som du kan få eller så letar du efter det billigaste möjliga lånet. Det underlättar att jämföra priser på lån om när det finns konkreta prisexempel.
 

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar