One size fits all - nej inte när det gäller lån!

One size fits all - NEJ
Är du trött på att fundera på hur och vad man ska tänka på när man ska försöka hitta ett enkelt privatlån genom att leta på nätet?

Informationsflödet på internet är på både gott och ont. Det bästa är förstås att många själva kan söka och hitta den information man letar efter men det finns också nackdelar. För den som är osäker och inte vet vad som är tillförlitlig information eller ej, kan det istället bli ännu mer förvirrande än innan man började söka.
Det är lätt att ryckas med i annonsflöden och andra mer eller mindre osakliga argument för än det ena och än det andra. Kanske spelar det mindre roll i vissa avseenden men när det handlar om viktiga saker som rör din privatekonomi, behöver du vara alert.
 

Allt verkar passa så bra - eller?

Att det går att hitta oändligt många webbplatser som har ett överflöd av information om olika lån, har nog inte undgått någon vid det här laget. Däremot är lån en mycket mer individuell fråga än man kanske först tänker på. Det finns många personliga förutsättningar som man behöver ta hänsyn till och det är här många webbplatser trampar snett.

På många sidor kan man nästan tro att precis alla lån passar alla personer lika bra. Även om det finns vissa givna kategoriseringar såsom lån utan UC kontroll och lån för personer med låg kreditvärdighet så är det ungefär så långt som differentieringen verkar sträcka sig. Att välja det rätta förjust dina speciella förutsättningar och önskemål är långt mer avancerat än så.
 

Ta ett lagom stort lån för ändamålet

En viktig del som du själv ska fundera över, är att ta ett lagom stort lån för det ändamål du tänker dig med lånet. Att låna för mycket pengar är onödigt och att låna för lite pengar kan sätta dig i ekonomisk knipa ändå, om pengarna nu inte räcker till det som de är tänkta att finansiera.
Att behöva avsätta en del av den kommande lönen till att fylla i det som saknades till att exempelvis köpa den nya bilen, är det inte säkert att alla har råd med.
Om man råkar ta ett för stort lån går det lätt att avhjälpa genom att så snabbt man kan, göra en extra amortering med det belopp som blev över. Det är alltså inte lika stor risk med att ta ett lite för stort lån, under förutsättning att man verkligen gör den där extra amorteringen. Om du istället använder de överskjutande pengarna till annat som du egentligen inte hade planerat att lägga pengar på, är det sällan särskilt bra för dig.

Olikheter när det handlar om ränta för olika stora lån.
Ofta skiljer det sig i räntekostnader för stora och små lån. Det man ofta upptäcker är att det är lättare att få erbjudande om låg ränta ju större lån man söker. Därtill avgörs räntan ofta genom din egen personliga kreditvärdighet. Vid individuell räntesättning kommer du att få bättre och billigare lån om du har bra kreditvärdighet än om du har dålig sådan.
Även själva avbetalningsplanen eller även kallad amorteringen kan var mer eller mindre fördelaktig.
 

Tänk först efter utifrån dina behov

Många börjar i helt fel ände när de söker efter passande lånelösningar. Att leta lån först och sedan fundera över vilka önskemål du själv har på det tänkta lånet är att underskatta din egen möjlighet att påverka. Vi menar med bestämdhet att det är dina personliga önskemål och krav som ska komma först och då kommer det underlätta att hitta RÄTT lån för just dig.

Även om du har bråttom att snabbt få ett lån, finns det tre viktiga steg att tänka på innan du skickar iväg din ansökan.
Genom att följa dem, ökar chanserna att du kommer att söka det rätta lånet och bli mer nöjd efteråt.
 

Stort eller litet - skillnader

Behöver du ett större lån på över 40000 kr, är det inte möjligt att söka det utan att kreditföretaget eller banken du söker lånet hos, kommer att göra en kreditkontroll hos UC. Om du däremot inte behöver så mycket pengar, kan det finnas en vits med att slippa undan just UC om du planerar andra ekonomiska åtaganden framöver. Läs gärna mer om hur en kreditupplysning fungerar om du känner dig tveksam.

Oavsett vilket du väljer ska du alltid vara mycket noga med att förvissa dig om att du kommer att kunna betala lånet inom den tid som ditt låneavtal kommer att omfatta. Att få betalningssvårigheter, kan man aldrig garantera sig mot och om man tar lån på stora summor pengar, kan ett låneskydd kanske vara aktuellt.
 

Sammanfattning och slutsatser

Vår enkla sammanfattning av detta är att du alltid bör undvika att låna mer pengar än du verkligen måste. I de flesta fall vill du undvika onödiga räntekostnader för ett lån som kanske var större än du var tvungen att ta.

Olika storlekar på lån har olika priser och visst kan det vara taktiskt att ta ett större lån om det ger bättre ränta. Man kan ju trots allt göra en förtida stor amortering om man skulle vilja det. Men så stor är skillnaden oftast inte, välj istället rätt bank eller kreditföretag så kommer det att lösa sig av sig själv.

Tänk alltid efter innan så att du med all säkerhet vet att du kommer att kunna betala tillbaka lånet. Anpassa lånets storlek efter ditt verkliga behov.
 

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar