Låna till bilen snabbt (Läsarfråga Jan 2018)

Vår rådgivning får in förfrågningar om olika dilemman varje dag. Sedan en tid tillbaka publicerar vi svaren på en del av de frågor som vi tror att fler kan ha nytta av att ta del av. Självklart röjer vi inte någon frågeställares identitet!

Den fråga vi valt ut idag handlar om ett dilemma som man kan hamna i om man behöver låna pengar och är arbetslös.
 

Hej! Jag är i desperat och akut behov av råd för att låna pengar till en bil. Under de två senaste åren har jag av 1000 olika anledningar varit sjukskriven och arbetslös lite om vart annat. Nu har jag fått besked om att jag kommer att få provjobba hos ett företag som ligger en bra bit bort från (vi nämner inte orten här) där jag bor. Det enda sättet för mig att ta mig till jobbet är att köra bil men jag har ingen längre eftersom jag sålde den för över 1 år sedan. Hur ska jag kunna låna till bilen jag måste skaffa nu när jag inte haft nåt jobb på länge?
 

Vårt expertsvar på läsarens fråga

Hej och tack för ditt visade förtroende för oss!

Vad vi förstår är ditt dilemma att du måste skaffa en bil för att ta dig till och från jobbet du har fått. Problemet är bara att du inte haft nån inkomst i form av lön på ett par år.
Visserligen nämner du inte hur du försörjt dig de senaste två åren men vi utgår ifrån att du har haft någon form av inkomst eller bidrag för att kunna leva under den här perioden.

Om du helt och hållet levt på så kallat försörjningsstöd (socialbidrag), kommer det bli svårt för dig att få låna pengar men om de pengar du hittills levt på kommit från både försörjningsstöd och kanske sjukpenning eller a-kassa så kan det finnas hopp.

Att låna pengar till bilen även om du inte haft det som kallas för "inkomst av tjänst" går nämligen hos vissa långivare. Det finns långivare som räknar all skattepliktig ersättning som inkomst och vissa långivare är generösa när det handlar om bedömningen av kreditvärdighet för personer som sitter i ungefär samma sits som du verkar göra.

Du anger att du ska få "provjobba", vilket vi tolkar som att du inte har några garantier för att få fortsätta jobba hos företaget du nämner. Det här utgör en risk med att ta ett lån till bil i det här läget. Om du inte får en mer varaktig anställning kan du stå med både bil och lån men utan jobb men det har du säkert själv redan tagit med i beräkningen.
Det vi skulle rekommendera i det här läget är att du köper en billig bil som är lätt att sälja igen om du inte får fortsätta jobba. Ett annat alternativ som också är riskfritt är att försöka låna eller hyra en bil till en billig penning. Kanske känner du någon i din omgivning som du kan fråga.

Om du ändå har beslutat dig för att låna till bilen, önskar vi dig lycka till med att söka lån för personer utan inkomst i form av lön.

Lycka även till med det nya jobbet förstås!
 

Allmänna råd om lån utan inkomst

Kanske är du i en liknande situation som vår frågeställare, då finns mer nyttig läsning för att utreda möjligheterna till att låna pengar trots arbetslöshet.

Det absolut viktigaste är att göra beräkningar över att man kommer att kunna betala lånet varje månad när räkningarna kommer. Om man inte kan det måste man försöka hitta andra lösningar än att låna pengar.

Olika lån har olika krav på inkomst, anställningsförhållanden och även hur "säkra" de här inkomsterna behöver vara för att man ska få låna pengar. Även om det är relativt få långivare som har "fast anställning" som krav så underlättar det förstås när du ska besvara de kompletterande frågot som ofta följer när du fyller i din låneansökan.

Visserligen kommer det inte att synas i din kreditupplysning, vilka arbetsgivare du haft under det senaste deklarationsåret men att ljuga om sina anställningsförhållanden är inte att rekommendera. Är du osäker på vilken sorts anställning du har, finns det mer att läsa om det inom kategorin arbete och anställning.
 

Låna till bil utan bilen som säkerhet

Det går väldigt lätt att låna till bil utan bilen som säkerhet om man tar ett vanligt privatlån utan säkerhet. De fördelar som finns med att ta ett lån med bilen som säkerhet är att det ofta är lite billigare men också att det i vissa fall kan vara lite lättare att få ett billån om man sätter bilen för säkerhet för lånet.

Det finns både för och nackdelar med de här två olika alternativen och mer om det kan du läsa om på vår sida som handlar om billån.
 

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar