Ljuga om sina uppgifter när man söker lån (Läsarfråga Jan 2018)

Detta är vårt först inlägg som grundar sig på frågor vi fått in till vår expertrådgivning.

Att ljuga om sina uppgifter när man söker lån

Frågan vi fått in lyder så här:

"Hej, jag undrar vad som kan hända om man inte är helt ärlig när man fyller i sin ansökan om lån. Jag har fått avslag på låneansökan hos flera banker och jag misstänker att det är för att min "kvar att leva på kalkyl" inte är tillräckligt bra."
 

Vårt expertsvar på läsarens fråga

Hej! Tack för din förfrågan avseende en fråga om att fara med osanning när man söker lån.

Vi har all förståelse för att man kan bli väldigt frustrerad om man gång efter annan, får avslag på sina låneansökningar. Att få avslag på ansökningar kan bero på flera olika saker. Det kan handla om allt från inkomst, förväntade utgifter, antal lån sedan tidigare, antal tidigare uc förfrågningar eller en mängd andra saker.

När man ansöker om lån brukar man i samband med ansökan intyga att man lämnat sanningsenliga uppgifter i sin låneansökan, vilket man också signerar när man skickar iväg sin ansökan. Redan med det som ett argument, måste vi tydligt visa vår ståndpunkt i frågan. Man bör med andra ord, verkligen undvika att inte lämna helt sanningsenliga uppgifter i sin ansökan.

För att ändå försöka svara på din fråga så beror det på vilka uppgifter du inte har tänkt vara helt ärlig med. Många uppgifter går för långivaren att bilda sig en ganska god uppfattning om genom den obligatoriska kreditupplysning som de kommer att inhämta när du skickar in din ansökan. I en kreditupplysning syns uppgifter om ditt civilstånd, dina inkomster föregående deklarationsår, ditt underskott av kapital (där även ränteutgifter ingår, om du äger någon fastighet m.m. Vad som syns i en kreditupplysning kan du läsa mer om om så vet du lite mer exakt vad som framgår den.

Det som långivaren inte kan se i en kreditupplysning är förändringar i din inkomst sedan du deklarerade senast. De flesta långivare har en policy att om den som söker lån, hävdar att man ökat sina inkomster med mer än runt 10% och vill använda en nya inkomsten som grund för kreditbedömningen, behöver man kunna styrka detta. Det kan man ofta göra genom att skicka in en kopia på ett lönebesked eller något liknande.
Du kommer alltså att på ett eller annat sätt, att behöva bevisa om din inkomst blivit avsevärt högre än din senaste deklarerade inkomst var.

En annan sak som inte syns i en kreditupplysning är exakta uppgifter om dina ränteutgifter föregående år. Men i den del som behandlar underskott av kapital, syns den summa som ofta utgörs till stor del av just ränteutgifter. Såvida du inte handlar med värdepapper och det är det som syns, kommer långivaren alltså ha en hygglig uppfattning om hur mycket du betalade i räntor föregående deklarationsår, vilket gör det enkelt att räkna ut ungefär hur mycket du har i totala skulder. En UC kontroll, ger en mer komplett bild av detta än vad en kreditupplysning som inte görs genom just UC, ger en mindre komplett bild.
Det är alltså inte heller här en framkomlig väg att fara med osanning i sin ansökan. Det du ska tänka på är också att kreditbedömningen görs delvis för din egen skull, för att man vill undvika att privatpersoner ska riskera överskuldsättning.

Fler saker som inte syns i en kreditupplysning är vilka övriga utgifter du har. Nu talar vi om hyra, el, mat och resor till och från arbetet och allt annat som du måste betala varje månad. Även om det känns frestande att frisera siffrorna lite är detta inte heller något man ska göra. Kom åter ihåg det viktigaste syftet för dig själv när det handlar om kreditbedömningen. Den syftar lika mycket till att skydda dig som att skydda långivaren från att ta allt för stora risker genom att ge dig ett lån.

Nu till saken kring vad som egentligen kan hända om man far med osanning i sin ansökan. För det första riskerar du att inte tas på allvar om dina uppgifter avviker från den kreditupplysning som inhämtas. Det ger ett oseriöst intryck och många långivare uppskattar sanningsenliga och ärliga personer. Att exempelvis fylla i att man saknar betalningasnmärkningar om man ändå har det, är inte alls en klok idé då det syns i din kredithistorik. Det som troligtvis kommer att hända är att du kommer att få avslag på din ansökan utan vidare motivering eller med någon motivering som du inte riktigt kan begripa dig på orsaken till.

Vi känner inte till några fall där någon blivit stämd med anledning av att de angett felaktiga uppgifter i sin ansökan men om långivaren på något sätt skulle få reda på att du ljög vid din ansökan, står det ofta i deras lånevillkor, vilka konsekvenserna kan tänkas bli. Det handlar ofta om att de har rätt att säga upp låneavtalet.

Sammanfattningsvis vill vi alltså vara tydliga med att vi rekommenderar att man är fullständigt ärlig i sin låneansökan. Om man tror att man har svårigheter att passera kreditbedömningen är det bättre att söka efter ett annat lån som inte har så höga krav på kreditvärdighet.
 

Övriga tips för personer med liknande frågor

(Redigerat 2020-02-14)
Att hitta rätt lån utifrån den personliga ekonomiska situationen är inte alltid så enkelt. Det kan vara svårt att veta vilka lån som ställer höga krav och vilka som har sänkt ribban lite när det gäller kreditscoringen. Genom att söka efter lån som är lite lättare att bli godkänd för rent generellt, ökar du dina chanser att få det godkänt.

Skaffa pengar på andra sätt:
Den som är i akut behov av att få mer pengar på kontot snabbt kan också söka efter möjligheten genom några lagliga och hederliga sätt att skaffa mer pengar på.
Att få ordning och reda på sin ekonomi är ett gediget arbete som ofta behöver göras från grunden.

Det kan kosta lite "svett och tårar" för att nå sina mål men det är mycket enklare att uppnå dem om man kan sänka sina utgifter istället för att få in mer pengar på kontot.

Många kommuner kan tillhandahålla kostnadsfri ekonomisk rådgivning till sina kommuninvånare. Ofta framgår kontaktinformation till dessa tjänstemän på din kommuns hemsida.
 

Nytt tema i vår blogg - frågor från läsare

Med viss regelbundenhet, hoppas vi på att framöver kunna publicera inlägg med svar på frågor vi fått till vår expertrådgivning. Vi värnar om våra läsares integritet och därför kommer vi att avidentifiera frågor om det så behövs.

De frågor som vi publicear svaren på här, besvaras givetvis enligt våra befintliga rutiner även med e-post men vi publicerar sådant som vi tror att flera kan ha glädje av att känna till.
 

Detta är ett inlägg som publicerades i januari 2018. Vissa redigeringar i den del som avser kompletteringar efter publicering har gjorts 2020-02-14.
 

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar