Lån mellan privatpersoner bedrägerier på nätet (Dec 2017)

Låna pengar snabbt och säkert av riktiga banker och kreditinstitut och fall aldrig för frestelsen att svara på någon suspekt annons på nätet eller via mejl.

Det vimlar av bedragare på nätet som påstår att de gärna lånar ut pengar till för dem helt okända människor, ofta till en ränta som är lägre än bankernas!

Självklart är detta bluff och båg och du ska aldrig svara på ett sådant mejl eller fylla i dina personuppgifter till någon som lämnat sin mejladress i någon blogg eller gästbok! Lån mellan privatpersoner förekommer inte på det sättet och även om man kanske i sällsynta fall kan hitta någon som är beredd att låna ut pengar på det sättet så ta dig en funderar först på hur sannolikt det är att det är en bluffmakare du kommer att råka ut för. Hur desperat behov av ett lån du än är, så vill vi bestämt avråda från alla sådana former av kontakter.
 

Ta ett riktigt lån istället och slipp att bli lurad

Frågan är snarare varför du söker efter ett lån mellan privatpersoner på nätet. Om det är för att du har fått nej på dina låneansökningar eller för att du tror att du skulle få avslag om du testade att söka ett banklån. Då finns det kanske ändå lösningar eftersom det finns gott om lån för personer med mycket låg kreditvärdighet också.

Det är många som tror att betalningsanmärkningar, många förfrågningar hos UC eller tidigare skulder hos Kronofogdemyndigheten, gör att man inte kan få lån alls. Det är förstås svårare att få bra lån med billig ränta om man har väldigt låg kreditvärdighet men det finns lån som de flesta kan söka och också bli godkänd för om man inte har skuldsaldo hos Kronofogdemyndigheten.

Att låna trots låg kreditvärdighet är något som fler än man kanske kan gissa på, söker efter. Den som har betalningsanmärkningar, osäker inkomst eller många förfrågningar hos UC kan hitta lån att söka men som vi tidigare nämnt så handlar det ofta om lån med lite högre ränta och kanske innebär de också lite besvärliga återbetalningsvillkor då det ofta är lite mer kortfristiga lån. Men det finns bra lån för privatpersoner med låg kreditvärdighet och utan krav på säkerhet. Kan du acceptera återbetalningsvillkor som är på upp till max 5 år och lite högre ränta än om du skulle gå och bli godkänd för ett lån hos din vanliga bank så finns det hopp om att bli godkänd för ett snabblån på nätet.

Är du fortfarande inne på att söka lån av andra privatpersoner så finns de så kallade P2P lånen som är lån mellan privatpersoner fast under ordnade former.
 

Hur känner man igen bedragare

Bedrägliga inlägg om att låna av privatpersoner, blir allt mer synliga i många olika forum. Framför allt är det i olika öppna bloggar och gästböcker som den här typen av inlägg förekommer men man kan också se dem på ställen såsom Blocket och andra billiga ställen för att annonsera på nätet.

Exempelvis i vår egen gästbok får vi ofta in inlägg där privata aktörer som säger sig vara seriösa, vill lägga upp gästboksinlägg där de erbjuder sig att låna ut pengar till andra för dem helt okända privatpersoner.

Ofta består erbjudandena också av en förklaring att den som har svårt att få lån kan få lån hos dem och till så låga räntor så att man redan där förstår att det handlar om bluff och båg. Självklart släpper vi aldrig igenom den här typen av gästboksinlägg!

För den ovane låntagaren kan det ändå vara värt att känna till att den här typen av nätbedrägerier är ganska vanlig och de kan till stora delar jämföras med bluffmejl och annat som förekommer i den moderna digitala världen.

Om erbjudandet är utställt från någon som påstår sig ha ett företag, är de lika illa det. Lite efterforskning i dess allra enklaste form, visar snabbt på att företagen ofta har en hemsida men att allt där är bluff då det inte går att hitta någon rimlig förklaring eller seriös verksamhet som står bakom hemsidorna.

Det vanligaste när det gäller den här typen av bedrägerier är att man uppmanas att fylla i ett mycket enkelt formulär. Sedan utlovas man att kunna få låna upp till flera miljoner kronor till ca 2-3% ränta, vilket är helt orimligt bara det. Allt detta helt utan krav på säkerhet dessutom. I formuläret ombeds du lämna dina personuppgifter som kan vara tecken på att du håller på att riskera att råka ut för ID kapning och liknande bedrägerier.

Tidigare spreds ännu mer osannolika formulär där man redan inledningsvis skulle ge ut sitt kontonummer, vilket de flesta ser ut att ha slutat be sina tänkta offer om vid första kontakten. Däremot kommer de att be dig lämna diverse andra uppgifter som har med dina personliga uppgifter att göra. Lämna aldrig ut personlig information till den här sortens bedragare, inte ens för att av nyfikenhet testa vad som händer. Det finns ingen privatperson eller företag som lånar ut pengar utan säkerhet till lägre ränta än bankerna och dessutom till helt okända andra privatpersoner.

SVARA ALDRIG PÅ SÅDANA INLÄGG!!!
 

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar