Lån med medsökande (Dec 2017)

Är ni ett par som vill låna pengar tillsammans eller behöver du en medsökande för att över huvud taget bli godkänd för ett lån?
Oavsett vilket bör man vara medveten om att ett lån tillsammans med en medsökande, innebär att båda som skriver under lånet, är lika mycket betalningsansvariga för det.
Det finns många lån som är mycket lättare att bli godkänd för om man har en medsökande. Men det är långt ifrån alla lån som man kan söka med medsökande.
 

Bästa lån för att låna med medsökande

De bästa lånen att söka med medsökande är de större bankerna och mest populära när det gäller lån med medsökande är för närvarande Bank Norwegian lån med medsökande.
Bank Norwegian är också en av de mest populära bankerna för personer som kanske fått nej från sin vanliga bank med anledning av mycket tidigare skulder eller lite väl många UC förfrågningar.

En annan populär bank för lån med mesökande är att söka lån med medsökande hos ICA Banken. ICA Banken är en bank med billiga lån och mycket gott rykte. Har man medsökande kan man söka med lite lägre kreditvärdighet medan om man söker ensam, behöver man minst ha medelgod kreditvärdighet.
 

SMS-lån med medsökande

SMS-lån med medsökande är vanligtvis inte ett alternativ eftersom det vanligtvis inte går att välja medsökande när man tar smslån eller liknande typer av mikrolån och mindre krediter.
Det vanligaste sättet att låna pengar med medsökande är att man ansöker om lån hos en större bank som tillhandahåller större lån utan säkerhet. Det behöver inte nödvändigtvis betyda att man måste söka lån på stora belopp men det är just lånetypen som brukar öppna upp möjligheten att söka lån tillsamman med någon annan.
 

Vem kan stå som medsökande till lån

Vem som kan stå som medsökande till ett lån är lite olika mellan olika banker. Vissa banker kräver att ni som söker lånet tillsammans, är folkbokförda på samma adress medan andra banker kan ge lån med medsökande även om ni inte bor tillsammans.
Mest vanligt är dock att man söker lån tillsammans med en nära anhörig, sambo eller make/maka så det är oftast inga större problem med att göra en ansökan.
 

Fördelar med medsökande till lån

När man söker lån med medsökande har man väldigt mycket större chans att bli godkänd än om man är ensam låntagare. Det bakomliggande skälet till det här är egentligen väldigt enkelt. Två personer ger en större garanti för långivaren och de har två personer att kräva på pengar om inbetalningarna plötsligen skulle upphöra. Era gemensamma tillångar och inkomster gör att lånekalkylens "kvar att leva på beräkning" förbättras avsevärt eftersom man räknar med att ni är två som delar på kostnaderna för lånet.
Det är ganska vanligt att två personer som kanske båda har lite lägre kreditvärdighet, trots allt blir godkända för lån eftersom kalkylen förbättras så pass mycket med två inkomster istället för en.
 

Nackdelar med medsökande till lån

Den enda nackdelen med att låna med medsökande är väl om den ena parten skulle vilja dra sig ur lånet. Det kräver nämligen att ni båda är överens och att den som står kvar med lånet har möjlighet att söka ett nytt lån som ensam låntagare.
Om den som är tänkt att stå kvar som låntagare inte blir godkänd för ett lån på egen hand utan medsökande, är båda tvungna att kvarstå. Det solidariska betalningsansvaret kvarstår så länge båda står som låntagare oavsett vem som är huvudlåntagare.
Nu ska man kanske inte problematisera detta allt för mycket eftersom det är få som väljer att ta lån tillsammans om man inte har för avsikt att kunna hantera hela lånet tillsammans.
Det är dock också vanligt att en nära anhörig ställer upp som medsökande för en familjemedlem som har svårt att få lån och det man ska tänka på då är att skulden kommer att registreras på båda låntagarna i registret. Detta kan synas i exempelvis UC förfrågningar.
 

Dela upp räntan mellan medsökande

När man lånar pengar kommer man att betala amortering och ränta för de lånade pengarna. Amorteringsdelen är den del av lånet som utgör avbetalning av själva skulden, medan räntan är kostnaderna för att ha lånet.
Om ni inte säger till långivaren att ni vill fördela räntan på ett speciellt sätt, kommer ränteutgifterna att delas lika för er båda när det blir dags för den årliga inkomstdeklarationen. Som säkert många vet, kan man göra avdrag för ränta och därigenom även på tillbaka på skatten om man haft ränteutgifter under året.
Om man exempelvis har betalat totalt 10000 kr i ränta, kommer räntan att fördelas som 5000 kr per person om man är två personer som tagit lånet tillsammans. Detta helt oaktat om den är den ena personen som i praktiken ensam står för låneinbetalningarna.
Om man inte ändrat detta direkt hos den långivande banken, har man möjlighet att fördela om räntan i självdeklarationen när det är dags att deklarera.
Det man gör då är att den som ska står för en viss del av räntan ändrar fältet där ränteutgifter framgår och höjer det, medan den andra personen sänker sitt belopp med motsvarande summa. Smidigast är om båda i "övriga upplysningar" anger den andra personens personnummer så kan skatteverket kontrollera uppgifterna snabbt och enkelt och utan krångel.
 

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar