5 tips för få mer pengar innan julen 2017.

Vi går mot tider då julen närmar sig och många lider av en ökad ångest inför allt man skulle vilja unna sig själv och sin familj men som man kanske inte har råd med. Att kanske ha barn och ungdomar som hoppas på lite festligare mat än vanligt och i bästa fall kanske en lite present i julgåva. Kraven och förväntningarna är ofta en plåga för föräldrar och anhöriga som egentligen knappt har råd att betala sina löpande räkningar för fasta levnadskostnader som kanske inte ens är något utöver det vanliga alls. Den psykiska pressen på en ”God Jul” kanske tär på dig och du har ingen aning om hur du ska kunna tillmötesgå ens en marginell del av vad dina barn kanske hoppas på. Att vara i akut behov av att skaffa pengar snabbt, kan kännas tungt men det finns små saker du kan göra för att lösa delar av behovet i alla fall.

Ett lån där du får pengar snabbt på kontot, är förstås ett alternativ men det ska betalas tillbaka förr eller senare och kanske du inte ens blev godkänd för lånen du sökte.

Att ha dålig ekonomi och kanske ständigt gå omkring och oroa sig för sina ekonomiska problem, är väldigt slitsamt för din mentala hälsa och kanske känns det ibland som att du vill ge upp. Gör inte det, det kan ordna upp sig för alla förr eller senare. Det kräver bara en hel del hårt arbete som du med all säkerhet, kommer tycka är värd det i slutändan när du står där och har en bra hushållsekonomi och slipper oroa dig varje månad innan alla räkningar är betalda.

Då kanske det är hög tid för en nystart i livet genom att skaffa bättre ekonomi? Men hur ska man göra och framför allt, i vilken ände ska man börja?

Hemligheten är ofta att förändra beteenden både på kort och lång sikt. I det här inlägget ska vi främst koncentrera oss på 5 kortsiktiga och snabba tips för att få mer pengar över innan jul.

5 tips på hur du snabbt får mer pengar snabbt, redan innan julen 2017
1)     Snåla in på mat och förbrukningsartiklar. Börja redan idag med att snåla så mycket det går på mat och förbrukningsartiklar från och med nu och fram tills det är dags att julhandla. Att leva lite enklare en tid, kommer bara göra att du än mer uppskattar den lite festligare maten du kommer kunna ställa på bordet till julen. Undvik allt som är onödigt såsom söta drycker, godis, kakor och fikabröd. Handla rotfrukter och gör stora mättande grytor som räcker både till middag och kanske också till en matlåda. Baka matbröd själv och försök över lag att göra så mycket själv som möjligt. Halvfabrikat är ofta dyrare än hemlagat. Undvik helt restaurangbesök och dyra luncher. Gör matlådor och bre smörgåsar hemma istället för att köpa en macka på vägen till jobbet. När det gäller förbrukningsvaror kan du tänka på att köpa storpack med exempelvis toalettpapper. Dra ner på konsumtionen av hushållspapper och använd istället disktrasa och torkdukar, diskhanddukar. Späd ut sådant som går att späda ut lite utan att förlora sin funktion. Till exempel kan du späda ut diskmedel då man ändå ofta överdoserar det utan att reflektera över både ekonomi och miljö. Tvätta inga halvfulla tvättmaskiner och packa ihop disken noga innan du kör diskmaskinen. Trasor och svampar som ofta kan börja lukta dåligt efter en tid, kan du tvätta i tvättmaskinen eller köra tillsammans med disken på höga temperaturer. Överdosera inte när du använder tvål, hårschampo och hårbalsam. Om du betalar för din vattenförbrukning, se till att spara så mycket som möjligt genom att inte låta vattnet stå och rinna i onödan och duscha snabbt och effektivt.

2)     Avstå från att köpa nya kläder till de vuxna i familjen. Om läget inte är akut kommer ni antagligen att klara er på de kläder ni har ett tag till utan att köpa något nytt alls. De flesta har snarare kläder i garderoben som de knappt använder. Kanske är det dags att göra det istället för att köpa nytt? Om du/ni ändå måste komplettera er egen eller era barns garderob med något väsentligt, såsom vinterjacka eller vinterskor så försök i första hand att hitta begagnade kläder och skor. Du kan antingen handla i en second hand butik eller köpa på nätet. Genom olika skänkes och säljes grupper som finns på Facebook, kan du lätt hitta dem som skänker bort fina saker eller säljer billigt. Fördelen är också att du kan söka grupper som passar rent geografiskt för att slippa fraktkostnader. Svälj din eventuella stolthet och be vänner, grannar och familj att få ”ärva” urväxta kläder eftersom många är jätteglada att ha någonstans att göra av barnens utväxta kläder men även leksaker.

3)     Ställ av bilen och åk kollektivt en månad. Att köra bil är en större kostnad än många tänker på. Om du ställer av bilen slipper du betala försäkring, bränsle och andra förbrukningsvaror som har med bilen att göra. Fordonsskatten som återstår för resten av året, får du tillbaka utbetalda i kontanter så det blir ett litet klirr i kassan även på inkomstsidan.

4)     Sälj saker du inte längre har någon användning för. Gräv djupt i garderober och förråd och sälj urväxta kläder, leksaker, hemelektronik, LP-skivor, serietidningar, böcker, skidor, skridskor och allt du kan hitta som du inte använder frekvent. Många gör faktiskt riktiga fynd när de gräver i sina förråd, garage och garderober. Sälj så snabbt och billigt som möjligt genom olika grupper för köp och sälj på Facebook. Det är gratis, vilket naturligtvis betyder att du får behålla mer av pengarna själv än om du skulle annonsera någonstans där det kostar pengar.

5)     Samla tomburkar och flaskor och panta dem. Det här blir det verkligen cash av men årstiden är tyvärr inte den bästa just nu. Om du bor i en större stad, åk till ett köpcenter eller en idrottsarena och leta där, det kommer att ge bättre resultat än att gå från papperskorg till papperskorg på någon helt slumpmässigt utvald gata.
Att vidta kortsiktiga åtgärder för att skaffa pengar snabbt, är bara ett av flera steg som du kanske behöver ta för att få ordning på din ekonomi på ett mer hållbart sätt. Läs mer om hur du kan göra för att få bättre ekonomi på lång sikt.

För att få ordning på din ekonomi med lite mer hållbart resultat och inte bara behöver skaffa mer pengar snabbt, kan vi rekommendera att du läser mer om vad du kan föra för att få ordning på ekonomin.

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar