Kreditkonton och onlinekrediter ökar (Nov 2017)

Att låneformen ”kreditkonton” och ”kontokrediter online” ökar både vad det gäller utbud men också efterfrågan är något vi följt under ett antal månader nu. Man kan lätt tro att utbudet helt styrs av efterfrågan men den utveckling vi ser just nu, tyder på en kombination av faktisk efterfrågan och lagändringsförslag gällande snabblån.

Anledningen till att efterfrågan ökar är antagligen att fler och fler upptäcker fördelarna med kreditkonton på nätet. Att ansöka om ett kreditkonto online är enkelt och man kan söka kreditkonto utan UC kontroll om man skulle vilja det. En stor fördel är att det i princip alltid är kostnadsfritt att ha ett kreditkonto. Uttagen kostar som regel inte heller något så ett kreditkonto är ett bra och billigt alternativ till att ta ett vanligt snabblån.

Skillnaden mellan kreditkonton och snabblån är att du tar ut så mycket pengar du behöver och betalar bara ränta för det belopp du har utnyttjat. Behöver du mer pengar, kan du begära nya uttag upp till din kreditlimit. Beroende på vilken tid på dygnet du begär uttag, kan det förstås dröja ända till dagen efter innan du ser pengarna på det konto du gjort överföringen till men fördelarna väger ändå upp den här lilla väntetiden.
Skillnaderna mellan ett kreditkonto eller onlinekredit och ett kreditkort är att om man nu inte vill vänta i några timmar eller upp till dagen efter, utan behöver kunna använda krediten som ett betalningsmedel direkt, så går inte det med ett kreditkonto eller onlinekredit. Som vi redan nämnt behöver du föra över pengar från din onlinekredit till ditt vanliga bankkonto innan du kan använda dem. Om man behöver kunna betala direkt från någon form av kredit kan ett kreditkort vara ett lämpligt alternativ. De flesta kreditkort är kostnadsfria första året och därefter är det vanligt att en årsavgift tas ut.

Hur mycket man behöver betala tillbaka varje månad på ett kreditkonto, är olika mellan olika långivare. Ofta är betalningsvillkoren utformade på ett sätt som gör att du ska betala in minst en viss procentuell andel av din aktuella skuld vid avräkningstillfället. Många kreditkonton har bra och billig ränta men kanske en lite högre amorteringstakt medan andra i vissa fall har en väldigt låg amorteringstakt. Det finns kreditkonton där du ska betala allt från någon enstaka procent av din skuld och upp till 20% av den. Även räntevillkoren skiljer sig mycket så var noga med att välja rätt kreditkonto så att så stor andel som möjligt av din inbetalning går till att minska själva skulden och så liten andel som möjligt till räntor.
Man kan lätt luras att tro att de kreditkonton som man behöver betala in en låg månadsinbetalning på, är billigare än andra lån, vilket är ett misstag. Självklart kan dina individuella önskemål och behov styra när det gäller hur mycket pengar per månad du kan avsätta för avbetalning av din kontokredit.

Vi nämnde också att nya lagar tvingar fram förändrade lånevillkor för flera stora företag inom snabblånebranschen. Vi måste betona att förlag på ny lag gällande snabblån inte är antagen ännu men många låneföretag förbereder sig såklart ändå för fullt för att inte tappa kunder och marknadsandelar om lagen skulle beslutas och träda i kraft. Lagen går i korthet ut på att de väldigt kortfristiga lånen med hög ränta kommer att försvinna i stor omfattning och därmed tvingas låneföretagen att modulera om sina lånelösningar. Det kommer att gynna lån som vid ett eventuellt införande är på lite större belopp och med längre återbetalningstid och till lägre ränta.

Sammanfattningsvis kan man väl påstå att onlinekredit är en modernare form av snabblån där du själv har makten över när du ska ta ut pengar, så du inte behöver betala ränta för hela lånebeloppet från dag 1, vilket är fallet med ett snabblån. Kreditkonton av den här typen passar allra bäst om man antingen behöver en viss summa vid ett antal tillfällen eller om man vill ha en buffert för oförutsedda utgifter. Dina önskemål ska helst också vara att kunna föra över pengarna till ditt konto för att sedan antingen ta ut dem, betala dem via din internetbank eller göra köp på ditt befintliga betalkort som du kanske har kopplat till ditt konto.
 
Vilka villkor har ett bra kreditkonto?

  • En för dig passande kreditlimit
  • Fria uttag utan extra kostnader
  • Låg ränta
  • Flexibelt återbetalningsbelopp utifrån dina förutsättningar

 
Kreditupplysning och kreditbedömning vid ansökan om kreditkonto är ungefär densamma som för snabblån i övrigt.
Det normala för ett kreditkonto är att det görs en kreditbedömning när du ansöker om din kreditlimit. Det görs alltså normalt sett inte en kreditbedömning för varje uttag du gör. Om du däremot skulle missbruka din kredit på något sätt, kan krediten hos vissa långivare, komma att stängas för nya uttag.

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar