Är du tyngd av låg kreditvärdighet? (jan 2017)

Är du tyngd av låg kreditvärdighet? Är du tyngd av låg kreditvärdighet?
Låg eller dålig kreditvärdighet kan vem som helst drabbas av oavsett vilken fas i livet man befinner sig i. Det behöver inte ens handla om misskötsel eller låg/ingen inkomst. Även personer med goda inkomster kan bli belastade av låg kreditvärdighet av olika orsaker-

Låg kreditvärdighet är oftast ett stort bekymmer i lånesammanhang. Inte för att det är särskilt svårt att ändå bli godkänd för ett lån. Däremot kan det vara svårt att bli godkänd för "rätt lån". Det där lånet som du verkligen skulle vilja ha för att det helt enkelt är billigast eller ett större lån än du blir beviljad.
 

Varför har du låg kreditvärdighet?

Merparten av alla personer som känner på sig att de har låg kreditvärdighet, vet också varför de har drabbats av detta. Orsakerna kan handla om allt möjligt men några av de vanligaste orsakerna är dessa:

  • Låg inkomst eller osäker inkomst
  • Mycket tidigare lån/hög skuldbelastning
  • Många förfrågningar hos UC
  • Stora utgifter som resulterar i en dålig "kvar att leva på kalkyl"
  • Betalningsanmärkningar
  • Föreläggande hos Kronofogden
  • Skuldsaldo hos Kronofogden
Det är viktigt att i det här sammanhanget också understryka att även personer med bra/hög inkomst kan drabbas av dålig kreditvärdighet. Har man inte betalningsanmärkningar eller andra ärenden hos Kronofogdemyndigheten, handlar det då oftast om hög skuldbelastning, många förfrågningar hos UC eller "dålig" kvar att leva på kalkyl.
 

Vilka lån kan man ens bli beviljad?

För den som behöver låna pengar trots låg kreditvärdighet, är olika typer av snabblån ett bra och enkelt alternativ att testa för att få det där lånet som inte verkar bli godkänt hos andra banker. Fylld av nedslående svar med avslag från olika banker, är det rysligt lätt att känna sig uppgiven eller om behovet av pengar är aktut, till och med förtvivlan och hopplöst övergiven.

Låg eller dålig kreditvärdighet kan man drabbas av oavsett vilken fas i livet man befinner sig i och då är det skönt att veta att för de allra flesta personer, finns det ändå ett snabblån som man kan bli godkänd för med låg kreditvärdighet.

Har man inte försatt sig i en extremt och extraordinärt dålig situation, verkar det som att många banker och långivare ändå är beredda att ge många personer en "ny chans". Det är förresten ganska vanligt att det är just det där lånet som är sista utvägen för att sedan ordna upp sin privatekonomi och komma med i matchen igen.
 

Dags att städa upp i din kreditvärdighet?

Städa i din kreditvärdighet Städa i din kreditvärdighet

Kanske har du nått ett läge då du inser att det är dags att städa din kreditvärdighet lite för att förbättra den snabbare.

Har man många UC förfrågningar så går det tyvärr inte att skynda på den processen. Det tar 12 månader för en UC förfrågan att försvinna ur registret och detta är helt ofrånkomligt. Däremot kan man vidta ett antal andra åtgärder för att förbättra sin kreditvärdighet lite under tiden man väntar på att förfrågningarna ska försvinna. Sluta dock att söka lån som genererar nya UC kontroller till ingen nytta alls.

Att se över sina utgifter kan vara en bra början för att få en bättre "kvar att leva på kalkyl". När man ändå är igång är det väl bra att se över sin ekonomi i det stora hela, för att få bättre förutsättningar både på kort och lång sikt. Lite nya idéer kring hur du kan öka dina inkomster för att få mer pengar, är ju ett ständigt aktuellt ämne.

Att avsluta krediter som man inte använder kommer att förbättra din kreditvärdighet även i UC's ögon. Det är nämligen inte så bra att ha allt för många krediter även om man inte använder dem. Risken att du ska börja använda dem och genom det bli överskuldsatt, ser UC som ganska stor.

I de här fallen är det lika bra att göra sig av med de krediter man ändå inte använder. Kanske har du köpkrediter på olika butiker som du inte tänkt på och som du inte heller använder? Några exempel på vanliga sådana är krediter hos olika elektronikkedjor, möbelkrediter (IKEA, MIO m.m.), krediter hos klädbutiker osv osv.
Den här åtgärden kommer att löna sig efter några månader när det kommer att synas i UC's register att du inte längre har dessa kreditkort.
 

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar