Snabblån vs smslån - oavgjort? (jan 2017)

Snabblån eller smslån? Vad är bäst? Snabblån eller smslån? Vad är bäst?
Att ställa snabblån mot smslån är en svår uppgift eftersom begreppen på senare år har suddats ut och skillnaderna tycks vara i det närmaste obefintliga.

Vi ska ändå försöka göra en jämförelse för att identifiera viktiga skillnader och likheter mellan snabblån och smslån. När du läst hela inlägget kommer du förhoppningsvis att känna dig lite klokar än när du först trillade in här i vår ekonomiblogg.
 

Smslånens utveckling i Sverige sedan 2006

Företeelsen SMS-lån etablerades så sent som år 2006 i Sverige. Sedan dess har mycket hänt och de smslån som finns idag, liknar bara "den gamla sortens smslån" till en viss grad.

Det finns dock fortfarande lån och varumärken som fortfarande marknadsför sig som smslån och mycket beror det på att de var tidigt etablerade aktörer i Sverige. Starka varumärken vill gärna hålla kvar sin nisch inom just smslån trots att begreppet smslån blivit ganska nerskrivet under ett antal år.
Det tycks inte bekymra de etablerade smslånen och inte heller verkar vi konsumenter bry oss om det i särskilt stor utsträckning heller. Metoden att söka lån genom att skicka ett sms, har antingen ersatts helt av ansökan online eller kompletterats med flera olika sätt att söka smslån på.

Det som ofta skiljer det etablerade smslånen från övriga snabblån är att återkommande/befintliga kunder lätt kan söka nya smslån genom att just skicka ett sms. Numera hör det till ovanligheterna att man kan söka lån via sms som förstagångskund och frågan är om det ens finns behov av det i dagens "smartphone samhälle". Alla snabblån och så även smslån går nämligen lätt att nå och söka genom smartphone, surfplatta och dator.

En annan sak som tidigare kännetecknade smslånen var att det ofta handlade om små lånebelopp och korta löptider. Något som utvecklats till att det finns stora smslån med lång återbetalningstid. Den korta tiden från ansökan till godkännande och därefter direkt utbetalning, är i det stora hela oförändrad.

Att smslån är dyra är också något som i hög grad håller på att förändras. Tidigare kunde man nästan helt uteslutande hitta smslån som hade väldigt höga räntor medan det idag finns billiga smslån med räntor som kan konkurrera med "vanliga banklån".

Att Svenska folket fortfarande gör föhållandevis många sökningar på google som handlar om smslån, visar på ett fortsatt högt förtroende och tillit till den här sortens lånelösningar.
 

Snabblånen tar över marknaden

Om man nu väljer att faktiskt försöka göra skillnad på den gamla sortens smslån och den nya sortens snabblån, som växer sig allt starkare på lånemarknaden, finns det då några egentliga några stora och avgörande skillnader mellan dem?

Som vi tidigare nämnt så kan man se att de etablerade smslånen ofta (men inte alltid) erbjuder smstjänster vid förnyelse eller utökning av befintliga smslån. Samma möjlighet erbjuds ibland av varumärken som inte alls kallar sig själva för smslån. Det finns egentligen inga särskilda kriterier som avgör om ett lån får marknadsföra sig som just ett smslån eller inte. Snarare är det nog så att många snabblån vill hålla sig ifrån det ändå ganska negativt omtalade begreppet smslån.

Om man väljer att kalla alla lån som går snabbt att ansöka om, ger svar direkt på skärmen och har direkt utbetalnings så snart lånet är godkänt så finns det faktiskt en del skillnader. De stora skillnaderna är egenligen storleken på de olika lånen. De lån som själva benämner sig för snabblån, kan nämligen var riktigt stora lån på flera 100 000 kronor.
Den här typen av privatlån utan säkerhet kan numera kallas för snabblån eftersom deras låneprocesser ofta är om inte lika så i vart fall näst intill lika snabba som de mindre lånen.

Snabblånens framfart har varit helt beroende av möjligheten att signera lånen elektroniskt och när BankID, e-leg och Instator kom, öppnades möjligheten att på ett säkert sätt signera även stora lån på upp till 600000 kronor. Det är säkert inte heller någon nyhet att de lån som omfattar stora belopp, som regel har väldigt mycket lägre ränta än de korta smslånen och det är en viktig skillnad.

De mindre snabblånen på upp till 50000 kr däremot, skiljer sig inte jättemycket från de lån som kallar sig smslån. Visst finns det lån på runt 30000 kr och mer som har väldigt bra priser och billig ränta men om vi pratar om majoriteten av de mindre snabblånen, så är de mycket lika de som kallar sig smslån.
 

Vilket är lättast att bli beviljad?

Det är inte hur lånet onmämns som avgör om det är lätt att bli beviljad lånet eller inte. Snarare är det önskat lånebelopp och din kreditvärdighet som kommer att vara avgörande i alla sammanhang. Visst finns det både snabblån och smslån som är lättare att bli godkänd för än andra men det har inte med begreppen snabblån/smslån att göra.

Att låna pengar online har öppnat upp möjligheten att söka lån utan UC kontroll och att söka lån med låg kreditvärdighet. Det är en utveckling som förstås kan anses vara på både gott och ont.
Många anser att man inte ska kunna låna pengar om man exemelvis har en betalningsanmärkning, vilket är en möjlighet som erbjuds när man söker ett snabblån online.
 

Snabblån vs smslån - vem vinner?

Slutsatsen är alltså att det inte är själva sättet man ansöker om lånet på (genom sms eller inte), utan själva villkoren för lånet och dina egna ekonomiska förutsättningar.

Eftersom det inte går att dra någon exakt gräns för att särskilja smslån från snabblån i ordets rätta bemärkelse så är slutsatsen att det inte heller är relevant att ställa dem mot varandra.

Olika krav på amortering och vilken ränta man blir erbjuden är skillnader som förekommer även inom de olika kategorierna av lån så inte heller det gör det särskilt relevant att jämföra själva begreppen.
Skillnaderna mellan stora lån (generellt) och mindre lån (snabblån) finns.

Det är med andra ord lånets villkor och konstruktion i det stora hela som ska jämföras, inte hur vi väljer att benämna det!
 

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar