Skapa ditt eget jobb i sommar

Tjäna pengar på bär, svamp och kottar Tjäna pengar på bär, svamp och kottar
Har du inget jobb i sommar? Ung som vuxen kan vilja tjäna lite extra pengar och nu är tiden då du kanske inte behöver ta ett lån för att skaffa pengar snabbt.

Dagens privatekonomiska blogginlägg handlar således om att skaffa sig ett alternativ till att låna pengar. Att skaffa extra pengar helt gratis är ju ett jättebra alternativ för att få lite klirr i kassan istället för att låna pengar!

Skogen svämmar över att godsaker som faktiskt är värt riktiga pengar och vad  många inte känner till om privatekonomi, inkomster och skatteregler är att det faktiskt är helt lagligt att plocka och sälja vilt växande bär, svamp och kottar utan att betala skatt för det. Du kan sälja vilt växande bär, svamp och kottar för ett värde på upp till 12500 kr innan du måste deklarera det som inkomst.

Lite om vett och etikett när du är i skogen
I Sverige gäller allemansrätten. Enligt allemansrätten är det tillåtet för alla att vistas i skog och mark och plocka svamp och vilda bär såsom
blåbär, lingon och hjortron. Det är faktiskt även tillåtet att plocka stora mängder av vilda bär även om vi trot att du som läser just detta i första hand är intresserad av att tjäna några tusenlappar.

Innan du beger dig ut i skogen för att tjäna lätta pengar på att plocka bär behöver du också tänka på att alla är skyldiga att vara försiktiga och inte störa dem som bor på området du vistas i. Självklart får du inte gå in på andras gårdar och tomter och plocka bär, det är att anse som att störa. Håll dig ute i skogen, att skogen eller marken ägs av någon är inte ett problem så länge du visar hänsyn och inte förstör något i din omgivning eller stör någon annan. Du får inte heller förstöra något i naturen, bryta kvistar eller på annat sätt göra åverkan på skog och natur.

Så vad säger då skatteregler och lagar om att göra sig en hacka på att sälja bär som  man själv plockat i vilt tillstånd?

Nedanstående är hämtat ur lagtexter;

Bär-, svamp- och kottplockning
28 § Inkomster vid försäljning av vilt växande bär, svamp och kottar som den skattskyldige har plockat själv är skattefria till den del de under ett beskattningsår inte överstiger 12 500 kronor. Detta gäller inte om plockningsverksamheten i sig utgör näringsverksamhet eller ersättningen utgör lön eller liknande förmån i inkomstslaget tjänst. Lag (2006:1354).

Vad omfattas av skattefriheten?
Inkomster vid försäljning av vilt växande bär, svamp och kottar som man själv har plockat är skattefria till den del de inte överstiger 12 500 kr under ett beskattningsår. Beloppet är individuellt och gäller för varje medlem i en familj. Beloppet gäller de totala intäkterna av försäljning av bär, svamp och kottar (8 kap. 28 § IL).

Vart/hur säljer man sina bär?
När du väl plockat dina bär är det dags för försäljning. Du kan exempelvis sälja bär och svamp på loppmarknad eller genom annonser på nätet. Annonser på nätet behöver inte kosta pengar om du är lite kreativ och exempelvis finns det särskilda köp- och säljsajter på Facebook.

LYCKA TILL MED DIN SKATTEFRIA INKOMST!
 

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar