Jämför billån

Billån när du skall finansiera bilköp

I dagens moderna samhälle behöver du inte traska iväg till banken rent fysiskt för att göra dina bankaffärer av olika slag, det känner de flesta till idag. Det många däremot inte känner till är att ett bilköp kan finansieras med olika typer av lån. De traditionella billånet där du sätter bilen som säkerhet och med vanliga privatlån utan säkerhet på upp till 400 000 kr, vilket innebär att du inte heller behöver sätta bilen som säkerhet även om det är en bil du köper för de lånade pengarna.

För den som vet eller tror sig ha svårt att få vanliga privatlån, finns snabblån på upp till 50000 kr utan uc kontroll och har du betalningsanmärkning kan du låna upp till 30000 kr utan uc kontroll och trots betalningsanmärkning.

Vad är då den största skillnaden på vanliga traditionella billån och att ta ett privatlån utan säkerhet att köpa bil för? Vi skall försöka reda ut begreppen och de främsta skillnaderna på lån här:

Ansökan om lånet
 • Billån med bilen som säkerhet: Du ansöker om lånet antingen genom en bilfirma som du tänker köpa bil av eller av en bank i verkliga livet eller online.
 • Privatlån utan säkerhet för bilköp: Du ansöker om lånet på din vanliga bank eller ansöker om lån online. Får pengarna utbetalda och köper vilken bil du vill för pengarna. Hos bilfirma eller privat.
Säkerhet för billånet
 • Billån med bilen som säkerhet: Bilen blir säkerhet för själva lånet
 • Privatlån utan säkerhet för bilköp: Detta är ett så kallat blancolån, bilen står inte som säkerhet för lånet.
Lånesumma
 • Billån lånesumma: Eftersom bilen är säkerhet för lånet, måste bilens värdeminskning tas hänsyn till, vilket i praktiken brukar innebära att du oftast inte lånar till hela bilens värde/pris utan lämnar något som ”kontantinsats”. Kontantinsatsen kan vara antingen värdet på en bil du ”byter in” eller pengar som du redan har.
 • Privatlån utan säkerhet för bilköp: Du kan låna till hela bilpriset och även passa på att låna pengar till annat om du vill. Det vanligaste max lånebeloppet för privatlån utan säkerhet är 400000 kr och de lånen är främst genom Bank Norwegian.
Ränta och avbetalningstid
 • Billån, ränta och avbetalningstid: Ofta får du lägre ränta än ett vanligt privatlån MEN krav på kortare avbetalningstid kan förekomma beroende på bilens beräknade värdeminskning.
 • Privatlån utan säkerhet för bilköp: I förekommande fall (inte alltid) marginellt högre ränta men du kan välja avbetalningstid på upp till hela 15 år, vilket är sällsynt vid vanliga traditionella billån med bilen som säkerhet.
Handlingsfrihet och egen makt över själva köpet
 • Billån handlingsfrihet vid själva bilköpet: Du måste på förhand veta exakt vilken bil du skall köpa och ofta måste du ange modell, registreringsnummer m.m. för att ansöka om lånet.
 • Privatlån utan säkerhet för bilköp: Du får pengarna utbetalda och väljer själv när/var/hur/av vem du köper din bil.
Handlingsfrihet vid eventuell vidareförsäljning av bilen
 • Billån – sälja bilen: Det står i bilens registreringsbevis att bilen utgör säkerhet för ett lån, vilket kan krångla till det en del om du vill sälja bilen. Du måste lösa lånet i samband med försäljningen. Alternativt måste köparen överta ditt billån.
 • Privatlån utan säkerhet för bilköp: Det står inget i bilens registreringsbevis. Du säljer bilen när du vill och till vem du vill utan tvång att lösa lånet.

Med detta hoppas vi att vi har hjälpt till att bringa lite mer klarhet i viktiga skillnader vad det gäller att välja privatlån utan säkerhet eller ett traditionellt billån när du skall finansiera ditt bilköp.

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar