Bli av med betalningsanmärkningar

Att bli av med betalningsanmärkningar är ett bra första steg för att få ordning på sin privatekonomi. Att ha en god privatekonomi är viktigt i dagens läge, framför allt när du skall teckna avtal av olika slag eller om du behöver låna pengar till något du behöver köpa.

Vad är en betalningsanmärkning?
En betalningsanmärkning är som regel ett starkt tecken på att du inte har skött dina tidigare betalningar av någon anledning. Den kan exempelvis leda till att du inte får lån, lägenhet, arbete eller telefonabonnemang.
Det är kreditupplysningsföretagen som utfärdar så kallade betalningsanmärkningar, inte Kronofogden som många tror.

Hur uppstår då en betalningsanmärkning?
Om du är skyldig någon pengar och inte betalar tillbaka dessa enligt överenskommelse, kan fodringsägaren (den du är skyldig pengar), ansöka hos Kronofogden om ett så kallat betalningsföreläggande. Fordringsägaren riktar då genom Kronofogden ett krav på dig att betala din skuld. Ansökan om ett sådant betalningsföreläggande, registreras och skickas med brev till dig. I ansökan om föreläggande, kommer du att se vem som anser sig ha ett krav mot dig och hur stor din skuld är. Du har sedan en viss utsatt tid på dig att invända mot det här kravet. Är kravet riktigt och du inte gör några invändningar utfärdar Kronofogden ett utslag. Det är sällan en god idé att göra invändningar om skulden är "rätt och riktig".

Uppgifter om detta registreras hos kreditupplysningsföretag och leder vanligen till att en betalningsanmärkning registreras hos kreditupplysningsföretagen.

Hur länge finns en betalningsanmärkning kvar?
En betalningsanmärkning finns vanligtvis kvar hos kreditupplysningsföretagen i 3 år. Det finns ingenting du kan göra för att den skall avregistreras. De enda tillfällena då du kan kräva att betalninganmärkningen avregistreras är om den är utfärdad helt felaktigt, vilket de sällan är.

Hur blir man då av med betalningsanmärkningar?
Ja det enda sättet att bli av med sina betalningsanmärkningar och därigenom återskapa sig en god privatekonomi, är att betala sina skulder som varit upphov till betalningsanmärkningar och sedan vänta ut tiden för när betalningsanmärkningarna inte längre finns registrerade hos kreditupplysningsföretagen. Det kan kännas tufft och även som en lång väntan men det är alltid "bättre sent än aldrig" vad det gäller att få ordning och reda på sin privata kreditvärdighet.

Hur undviker man betalningsanmärkningar?
Att undvika att få betalningsanmärkningar är förstås det bästa av allt. Om du redan har råkat ut för betalningsanmärkningar bör du se till att bli av med dem även om det tar lite tid. Att inte dra på sig nya betalningsanmärkningar är förstås A och O när du skall öka din kreditvärdighet eftersom en låg kreditvärdighet påverkar din handlingsfrihet väldigt negativt när du skall teckna olika avtal om olika saker i vardagen.

Undvika nya betalningsanmärkningar

För att undvika nya betalningsanmärkningar kan du tänka på följande:

  • Kontakta den du är skyldig pengar direkt när du misstänker att du inte kommer att kunna betala din skuld.
  • När du tar kontakt, berätta som det är och be att få göra upp en avbetalningsplan
  • Betala dina räkningar i tid så att du slipper onödiga påminnelseavgifter och ännu större oro för din ekonomi. Om du inte kan betala i tid utan blir några dagar försenad, kontakta den du har skuld hos och berätta att pengarna kommer inom några dagar.
  • Upprätta en enkel budget för att hålla koll på din ekonomi och veta exakt vad du har råd med eller inte
  • Konsumera inte mer pengar än du har råd med

Låna pengar trots betalningsanmärkning

Att ha betalningsanmärkningar är ofta ett tecken på problem med privatekonomin. Om du absolut måste låna pengar finns det långivare som lånar ut pengar till dej trots betalningsanmärkning. Vi rekommenderar inte att du tar lån med betalningsanmärkning om du har stora problem med ekonomin. Det är endast i nödfall du bör låna pengar när du har betalningsanmärkning.

Är det däremot så att du har gamla betalningsanmärkningar och i övrigt har god ordning på din ekonomi, kan lån med betalningsanmärkning vara alternativ för dig. Tänk på att inte låna mer än du kan betala tillbaka och att lån med betalningsanmärkning ofta är sämre villkor för än om du inte skulle haft någon anmärkning.
 

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar