Smslån nya tips

Vad är ett smslån?

Även om begreppen smslån och snabblån lätt flyter samman så finns det en del saker som ändå karaktäriserar det som vi åtminstone tidigare kallade för smslån.

Med det gamla sättet att se på det är att ett smslån är i form av ett mindre lån, vanligast på upp till några tusenlappar, som man kan erhålla snabbt, ofta redan samma eftermiddag eller senast nästkommande vardag/bankdag.
Att ansöka om ett smslån ska vara enkelt och numera har metoden att söka lånet genom att skicka ett sms, mer eller mindre försvunnit och ersatts av att ansökan görs direkt på lånebolagets hemsida. Där fyller man i ett enkelt formulär, verifierar sin identitet med BankID, e-leg eller Instator och därefter så får man direkt ett besked om man får sitt smslån beviljat eller inte. Om smslånet beviljas så får man pengarna utbetalda omgådne och väldigt direkt, vilket innebär att om man har samma bank som lånebolaget så kan man till och med få pengarna inom en kvart eller åtminstone redan samma dag. Vanliga banker som direktbetalningen fungerar bra till är Nordea, Handelsbanken och Swedbank. Har man en annan bank så kan man normalt sett förvänta sig att pengarna kommer in på kontot nästkommande vardag.

Ett gammalt traditionellt smslån har ofta en löptid på vanligtvis 30 dagar beroende på lånebelopp. Ny lagstiftning kommer succesivt att tvinga in smslåneföretagen att ha 61 dagar som kortast möjliga återbetalningstid.
Den nya lagen kommer allt eftersom att mer eller mindre tvinga de företag som vill överleva, att ändra sina villkor. Det kan vara både till det bättre och till det sämre för konsumenterna men oavsett vilket kan man alltid lösa sitt smslån tidigare än man från början avtalat om så det är egentligen inte till några nackdelar för dig som låntagare.
Man ser också smslån med extra lång återbetalningstid bryta mark i en allt mer hårdare konkurrens.

Smslån är allt jämt fortfarande en bra och populär låneform om man är i behov av att få pengar på kontot snabbt, exempelvis kan det gälla situationer då man får en oväntad utgift som inte kan vänta tills man får lön, eller om man behöver göra ett inköp som lönen den innevarande månaden, inte räcker till just den här gången.

Fördelen med mindre smslån och liknande, gentemot andra lån är att man kan erhålla pengarna redan samma dag, vilket oftast är då man behöver pengarna som bäst.
 

Vad kostar det att ta ett smslån?

Kostnaderna för ett smslån är i många fall lite högre än det är för exempelvis ett vanligt lite större lån utan säkerhet. Framför allt beror det här på att de korta smslånen har den löptid som de har. En kortare löptid innebär en kortare period av möjliga ränteintäkter för långivaren och det är trots allt ränta som de förväntas göra sina vinster på.

Det är viktigt att skaffa sig god koll på vad lånet kommer att kosta när det är slutbetalt och många kan bli skrämda av de effektiva räntorna som anges när man ska låna pengar. Räntan ska om lånet följer gälande lagstiftning anges som effektiv ränta (inklusive avgifter) och på årsbasis. Det innebär att om du tar ett lån på kortare tid får du mindre ränta än den effektiva årsräntan som för övrigt är ganska knepig att förstå sig på.

En annan sak som påverkar priset på smslån är den risk som många långivare är beredda att ta. Väldigt ofta tar smslåneföretag en avsevärt högre risk än andra när det handlar om låntagarens kreditvärdighet. Många smslån kan man få även om man har stora skulder sedan tidigare eller till och med betalningsanmärkningar eller förelägganden.
Ett exempel på ett sådant lån som man kan söka med låg kreditvärdighet är Loanstep som är mycket generösa i sin utlåning.
 

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar