Få bättre ordning på din ekonomi

Alla kan hamna i situationer när det känns helt hopplöst rent privatekonomiskt. Det viktiga vid sådana tillfällen är att ta tag i saken snarare än att bara låta allt flyta på och i värsta fall bli ännu sämre.

Det viktigaste när du har hamnat i en situation med dålig ekonomi är att skaffa sig koll på pengarna. Inkomster, utgifter och vad du kan påverka för att få bättre ekonomi både i det korta- och det längre perspektivet.

Alla som inte är "ekonomiskt oberoende" bör skaffa sig en hushållsbudget för att få ordning och reda på ekonomin. Att göra en budget innebär att du på förhand vet hur mycket pengar du kan spendera på olika saker varje månad för att pengarna skall räcka ända tills nästa gång du får lön, studiemedel eller vad du än har för sorts inkomst.

Det är lätt att tro att lösningen till bättre ekonomi är att skaffa sig mer inkomster, vilket är lättare sagt än gjort. Det som är lättast att påverka är därför att sänka sina kostnader och månatliga utgifter för olika saker. Det finns gratis hjälp att få vad det gäller att göra en budget och behöver du sänka dina utgifter finns även gratis hjälp att få för det.

Det viktiga är att du är fast besluten om att få koll på pengarna och din ekonomi. Om du inte reder ut detta själv med stöd av den information och de tips vi kan ge dig, finns det oftast gratis rådgivning att få i din hemkommun. Ta kontakt med dem via kommunens växel och fråga om ekonomisk rådgivning.

Alla sätt är bra för att få ordning på sin ekonomi och även om det för många upplevs som skamligt att söka hjälp och stöd, så är det bättre än att låta ekonomin falla helt och vips så har du betalningsanmärkningar och i värsta fall kanske även får ärenden hos kronofogden.

Vad du än väljer är det bra om du först gör allt du kan själv för att lösa din ekonomiska situation eftersom det är bra för självkänslan att lösa sina ekonomiska problem själv. Oavsett vad finns det även sätt att förbättra ekonomin bland annat genom att omförhandla lån och sänka sina kostnader för försäkringar, så varför inte sätta igång omedelbart med att få ordning på din ekonomi?
 

Kan ge dig själv en omstart

Att ta tag i saker och ting är ganska befriande och därför blir det för många en sorts omstart när de sätter igång. Att dra sig in i det längsta för att göra slag i saken och sätta sig ner med alla papper, avtal och räkningar må vara betungande för stunden men kommer garanterat att kännas bättre efteråt.

Många vittnar om att det kändes svårt att komma igång men när de väl gjorde det, kändes det som att de återtog någon sorts kontroll över sin situation, vilket kan göra underverk bara det.
Det är till och med vanligt att må dåligt av att inte ha riktig koll på läget när det handlar om ekonomi. Visst går det att borttränga obehagliga insikter för stunden men i längden är det en dålig strategi.

Även om just nulägeskollen kan ge en del insikter som kanske är allt annat än lustfyllt så är det just den kollen som också kan vara vändningen i ditt liv. Hur ska du kunna reda ut en dålig ekonomi om du inte ens är medveten om hur det ser ut i minsta lilla detalj?

Har du svårt att göra allt detta på egen hand, kan vi tipsa om det finns gratis ekonomisk rådgivning att få. Du kan få det genom den kommun som du är bosatt i. Behöver du få hjälp att sortera i begrepp eller få råd om hur du ska lägga upp din omstart, kan de vara till stor hjälp.
 

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar