Snabblån till jul och nyår (2014)

Jul- & Nyårshelgen kan lätt gräva djupa hål i plånboken och det kan vara skönt att redan från början veta att det kommer att finnas pengar på kontot när det är dags att handla julklappar, julmat och annat till både jul- och nyårsfirandet.

Det snabbaste sättet att skaffa extra pengar kan mycket väl vara att ta ett så kallat snabblån eller smslån. Benämningen snabblån och smslån handlar om sättet du ansöker om, hur snabbt svar du får, hur snabbt din ansökan hanteras samt hur bekräftelser, identifiering och avtalstecknande går till. Med andra ord så är själva lånebeloppet egentligen av mindre betydelse och det är i vart fall inte det som avgör om det är ett snabblån eller inte.

Det är alltså felaktigt att tro att benämningen snabblån står för att pengarna utbetalas snabbare än hos andra långivare. De bästa villkoren för snabblån och smslån för närvarande är att ansöka om lån hos någon långivare som har hög tilltro till att det är din framtida betalningsförmåga som är avgörande, snarare än din ekonomiska historik.

Många långivare inom snabblån, beviljar ansökningar även till dig som har betalningsanmärkning. Ett antal kan du till och med söka hos på kvällar och helger, vilket har tillkommit som en del av konkurrensutsättningen som ökar för varje år. Fler och fler aktörer vill slå sig in på marknaden och det är bara ett av alla de sätt som kan öka fördelen för en enskild långivare.

Vissa stora lån faller också inom kategorin snabblån och det är lån som ofta är avsevärt mycket mer förmånliga för dig som låntagare när det handlar om krav på amortering och räntevillkor. För större lånebelopp är det till och med väl värt att se över andra saker såsom avgifter i form av faktureringskostnader och annat runt omkring själva lånet.

Ett lån på lång löptid med en aviavgift på "bara" 29 kronor kan bli mycket pengar i längden. Tänk bara på om du tar ett lån på exemelvis 10 år och du ska betala 120 stycken fakturaavgifter á 29 kronor. Det blir snabbt till tusenlappar det.
 

Omoraliskt att låna till julen?

Lite beroende på generation och uppväxtmiljö, kan lån i samband med konsumtion beröra oss på olika sätt. För vissa kanske det inte är några egentliga konstigheter att skaffa ett extra tillskott i plånboken medan det hos andra väcker olustkänslor.

Många anser sedan gammalt att man inte bör låna pengar för att konsumera och till viss del kan det stämma. Om man däremot har en tillfällig nedgång i inkomster eller uppgång gällande utgifter, kan det ändå vara rätt att ta ett lån. Den som bestämmer detta är bara du själv!
Att alltid vara väldigt noga med att se till att inte låna mer pengar än man kommer att kunna klara av att betala tillbaka, är var och ens eget ansvar.

Det är alltså enbart du själv som kan avgöra om det är rimligt att låna pengar till det du behöver köpa.
 

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar