Att låna utan UC kontroll

Många undrar vad det innebär att låna utan UC kontroll, eller kanske även motsatsen. Nämligen vad en UC kontroll egentligen innebär och vilka konsekvenser och möjligheter UC kontroll medför.

UC kontroll är en form av kreditkontroll eller även så kallad kreditupplysning. Alla långivare som beviljar lån, oavsett om det är större lån eller mindre smslån, gör en kreditkontroll för att bedöma din betalningsförmåga. Just UC kontroll är en kreditupplysning som långivaren köper från företaget Upplysningscentralen AB så UC är förkortning på deras företagsnamn.

UC använder sig av ett särskilt scoringsystem som väger samman ett antal faktorer såsom antal beviljade krediter, nyttjade krediter, betalningsanmärkningar, inkomst, underskott av kapital m.m. En viktig och den kanske mest kritiserade delen i scoringen är även antalet tidigare förfrågningar som personen har. Ett flertal förfrågningar gör att du bedöms vara en större risk för långivaren än om du har ett fåtal förfrågningar.
Var och en av dina tidigare förfrågningar ligger kvar i UC's register i 12 månader bakåt i tiden.

Vanligtvis kan du hos vissa långivare låna belopp upp till 50000 kr utan UC kontroll, medan det som regel inte går att hitta långivare på högre belopp, som inte tar UC kontroll.

Vill du undvika att din kreditvärdighet påverkas negativt av många UC kontroller skall du undvika de långivare som tar UC och istället ansöka om lån hos långivare som inte anlitar just UC för kreditkontroll.

Ansökan om lån utan UC är enkelt och du  kan göra det online och få svar på ansökan direkt.

UC är långt ifrån det enda företaget vars verksamhets- och affärsidé är att lämna ut kreditupplysningar. Det krävs speciella tillstånd för att få bedriva sådan verksamhet och reglerna man är tvungen att hålla sig till, är stenhårt formulerade genom lagstiftning.

Beställning av en kreditupplysning som avser privatpersoner, kan göras av olika skäl men den som inhämtar en kreditupplysning kommer att få betala en avgift för att göra en upplysningskontroll på en privatperson eller ett företag. Det finns också olika nivåer av upplysningar med olika grad av detaljer.

Den mest utlämnande informationen finns hos UC, medan andra företag inom samma verksamhetsområde har en enklare form av upplysningar att tillhandahålla. Ju mer omfattande information som efterfrågas, desto dyrare brukar det vara att beställa upplysningen.
 

Flera företag inom branschen

Det är oerhört viktigt att komma ihåg att en UC kontroll bara är en av de olika kreditupplysningar som förekommer i Sverige. Du ska inte kunna låna utan att det görs någon kreditupplysning eftersom alla seriösa kreditföretag i princip är tvingade att inhämta en skriftlig upplysning.

Om du hittar lån som marknadsför sig såsom lån utan kreditupplysning är det dags att granska den långivaren med en mycket kritisk blick. Vi vill också passa på att varna för bedrägerier på nätet.
 

Etiketter: lån utan uc

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar